Türk Demokrasi tarihinin ‘kara leke’si olarak adlandırılan 28 Şubat darbesinin üzerinden 26 yıl geçti. Darbenin yankılarının hala hissedildiği darbenin her sene-i devriyesinde demokrasinin önemi daha da görünür hale geliyor. Konuyla ilgili siyasi partilerin il başkanları, Konya Yenigün Gazetesi’ne konuştu. Tüm partilerin tek yürek olduğu nokta ise, özgürlüğe vurulan ‘darbenin tekrar yaşanmaması’ oldu.

YAŞANANLAR UNUTULMUYOR

28 Şubat 1997 yılında yaşanan demokrasiye müdahalenin olduğu yılın sene-i devriyesi hakkında konuşan AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Ülke, demokrasiye müdahale ve özgürlük alanlarının kısıtlanmasıyla birtakım dönemlerden geçti. 28 Şubat da bu dönemlerden biriydi. Hamd olsun geçen zamanda bunun izleri silinerek demokratikleşme, kalkınma ve özgürlüklerin önü açıldı. İnsanlar geleceğe daha huzur ve umutla bakıyor. Kamu kurumunda çalışmak isteyen her türlü kardeşimizin önündeki engeller kaldırıldı ve Türkiye normalleşme boyutuna geçti. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. O günleri yaşatanları da bu insanlar hatırlarında tutuyor. Zaman geçiyor ancak yaşananlar unutulmuyor. Ülkemiz bu tür zorlukları bir daha yaşamasın inşallah.” dedi. 28 Şubat sürecinde dönemin başbakanı olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı da unutmayan Angı, vefatının sene-i devriyesinde Necmettin Erbakan’ı andı.

‘MİLLETİMİZ NE DİYORSA DOĞRU VE GEÇERLİ OLAN ODUR’

28 Şubat sürecindeki darbeyle Türkiye demokrasisine müdahale edildiğini ifade eden Milliyetçi Hareket Partisi Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, demokrasinin farklı tarihlerde silahların gölgesi altında askıya alındığını ve millet iradesinin tarumar edildiğini belirtti. Yaşanan her darbenin Türkiye’yi biraz daha geriye götürdüğünü söyleyen Kararslan, “Hepimizin üzerinde ittifak sağladığı ve mutabakata vardığı gerçek, demokrasinin ikamesiz ve yeri dolmaz bir değer olduğudur. Kararlılıkla ifade edebilirim ki, kendilerine görev vehmederek durumdan vazife çıkaranlar, ne demokrasiye katkı vermişler ne de ülke yönetimine fayda sağlamışlardır. Şüphesiz aziz milletimiz ne diyorsa doğru ve geçerli olan odur. Kimi tercih ediyorsa, kimden yana tavrını koyuyorsa siyasi sorumluluk mührü onun elindedir.” diye konuştu.

‘28 ŞUBAT SÜRECİNDE DE TAVRIMIZ DEMOKRASİDEN YANAYDI’

Demokrasiyi etkisizleştirmeye yönelik çalışmaları bulunanların milletin karar ve iradesine kast ettiğini belirten Kararslan, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Siyaseti dışarıdan tanzim etmeye ve alanını daraltmaya tevessül edenler, açıkça millet kararına ve iradesine kast edenlerdir. Milliyetçi Hareket Partisi her zaman demokrasi dışı faaliyetlere karşı olmuş ve her şartta demokrasi mücadelesini vermiştir. Nitekim 28 Şubat sürecinde de tavrımız demokrasiden yana olmuştur.”

‘HER TÜRLÜ DARBEYE KARŞIYIZ!’

28 Şubat darbesiyle ilgili bir değerlendirmede bulunan CHP Konya İl Başkanı Bekir Yaman, 28 Şubat darbesi gibi bütün darbelerin demokratik değerlere, millet iradesine, temel hak ve hürriyetlere açık bir saldırı olduğundan dolayı darbelere karşı olduklarını söyledi. Bekir Yaman Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun da 28 Şubat darbesi mağduru olduğunu belirterek, "Demokrasinden, insan haklarından, özgürlüklerden yana olan partimiz CHP, ülkemizde demokrasiyi askıya alan, özgürlükleri kısıtlayan, insan hak ve hürriyetlerini yönelik açık saldırı olan 28 Şubat darbesi gibi, bütün darbelerin karşısındayız. 28 Şubat darbesiyle ülkemizde haksızca ve hukuksuzca insanlarımız mağdur adildi. Bu mağdurlardan birisi de Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'dur. Ülkemizde darbelerin yaşanmaması için Türk Ulusu olarak, Cumhuriyetimize, kazanımlarımıza, demokrasimize, insan hak ve hürriyetlerini ve özgürlüklerimize sahip çıkarak, milli bütünlüğümüzü korumalıyız" dedi.

‘HAİM NAHUM PLANLARI ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİR’

Türk demokrasi tarihinin zaman zaman bu tür darbelerle sekteye uğradığını belirten Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, darbelerin Haim Nahum planlarıyla ilişkilendirilmesi gerektiğini belirtirken, bu kapsamda şunları kaydetti: “Lozan’da Haim Nahum diye anılan haham, Türkiye Cumhuriyeti’ni aç- işsiz bırakma, borca esir etme, milli ve manevi değerlerinden uzaklaştırma ve en son olarak Türkiye’yi bölüp kolay lokma haline getireceğini yoksa Türkiye’nin bu haliyle bölünmesinin mümkün olmadığını söylemişti. Bu darbe hareketlerinin Haim Nahum planları üzerinden değerlendirilmesi gerekir. Sadece 28 Şubat değil, 1980 darbesi de Kudüs Mitingi ’ne yönelik bir darbeydi. Millî görüş hareketinin önü, bu tür darbelerle kesilmeye çalışıldı. Rahmetli Necmettin Erbakan hocamızı bu tür olaylarda bile, hiçbir zaman yılmadı; tekrar ayağa kalktı.” Üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen 28 Şubat’ta mağdur olan insanlarla ilgili bir düzenlemenin hala yapılmadığına da dikkat çeken Saydam, “O dönemde alınan eğitim gibi kararlar, diğer iktidar olan partiler tarafından da uygulanmaya devam etti. 28 Şubat geçmiş ve o gün ki failleri yargılanmış olsa da, kararlar açısından hala uygulandığını düşünüyoruz.” diye konuştu.

‘YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Alışılmışın dışındaki siyasetiyle Türk siyasetine damga vuran Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı da rahmetle anan Saydam, “Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca, fikriyatının bir kısmını elinde imkânın bulunduğu dönemlerde hayata geçirmeye çalıştı. Bu kapsamda ağır sanayi hamlesi, geçmişte attığı adımlardan bir tanesiydi ve Türkiye bugün o düşüncenin ekmeğini yiyor. Erbakan hocamızın sahip olduğu anlayış, şu anda da Saadet Partisi’nde devam ediyor. Biz kendisini rahmet, minnet ve özlemle anıyoruz ve onun düşüncelerini yaşatmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘UNUTMAK İSTEDİĞİMİZ BİR DÖNEM’

28 Şubat’ta yaşananlar dolayısıyla birçok insanın din ve vicdan özgürlüğü alanının kısıtlandığına dikkat çeken Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, “Diğer darbelerde de demokrasi, hak, özgürlük ve ekonomik olarak acı tecrübeler yaşadık. 28 Şubat’ta da fiili asker darbesi olmasa bile psikolojik bir darbe yaşatıldı. İkna odalarında genç kızlarımız bir dayatmayla karşı karşıya kaldı. O süreç, maalesef Türk siyasi tarihinde acı bir tablo, unutmak istediğimiz bir dönemdi. Tekrar yaşanmaması için, 85 milyon için demokrasi ve hukuk devletinin güçlenmesi için temel bir anlayış olması lazım.” ifadelerine yer verdi.

‘HER ZAMAN, AYNI KARARLILIKLA!’

Gelecek Partisi olarak hukuksal müdahalelere hiçbir zaman fırsat vermeyeceklerini dile getiren Ekici, yalnızca bir kısım vatandaşların değil; tüm vatandaşların haklarını koruyacaklarını bildirdi. Ekici, “Yalnızca o dönemde baskı gören muhafazakâr kesimin değil, 85 milyonun tüm alanlardaki haklarını koruyacağız. O dönemi bizzat yaşamış bir mağdur olarak, o dönemde de mücadelemizi verdik. Toplumun değişip geliştiği 2023’ün Türkiye’sinde benzer bir olaya hiçbir kesimden toplumun müsaade etmeyeceği kanaatindeyim. Bu anlamda 28 Şubat ve 15 Temmuz’da nasıl bu olaylara karşı durduysak, her zaman aynı kararlılıkla duracağız. Asıl olan hukuk devletidir. Gaspa neden olacak tüm müdahale türlerini reddediyoruz. Rabbim böyle bir olayı tekrar yaşatmasın.” diye konuştu.

DEMOKRASİ, KALKINMANIN EN ÖNEMLİ UNSURU

Büyük Birlik Partisi Konya İl Başkanı Osman Seçgin ise, 28 Şubat döneminin demokrasinin askıya alındığı bir süreç olduğunun altını çizdi.  Temsili demokrasiden ileri demokrasiye geçme noktasında herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini ifade eden Seçgin, “Bu kapsamda herkes demokrasiye ve haklarına sahip çıkmalı. Bir ülkede kalkınmanın belki de en önemli unsuru, demokrasidir. Siz demokrasiyle kendinizi ifade edemedikten ve haklarınızı kullanamadıktan sonra ne kedinizi ne de toplumu kaldıramazsınız. Dolayısıyla bu dönemlerin tekrar yaşanmaması için demokrasiye sahip çıkmamız gerekir.” dedi.

‘SAĞDUYULU İNSANLARA İHTİYACIMIZ VAR’

Vefatının sene-i devriyesinde Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve Muhsin Yazıcıoğlu’nu da rahmetle anan Seçgin, “Bu insanlar, o dönemde milletin yanında duran ve değerlerine sahip çıkan şahsiyetlerdi. Günümüzde de sağduyulu seslere ihtiyacımız olduğunu daha çok görebiliyoruz. Bugün de büyük bir acıyla bir olduk, birlikte olduk ancak hala eleştirmeye devam ediyoruz. Maalesef ‘Acılarımızı bitirelim, öyle hesabımızı görelim’ diyemiyoruz. İnşallah toplum olarak bu acı günler de geride kalacak.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim