Konya Aydınlar Ocağı Salı Sohbeti’nde bu hafta Memleket Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adem Alemdar konuştu. Ürdün, Fas ve Kenya izlenimlerini fotoğraflar eşliğinde aktaran Alemdar, ülkeler hakkında çarpıcı anekdotlar aktarırken, ülke tarihleri hakkında da bilgiler verdi. İlk olarak Ürdün gezisini anlatan Alemdar, ülkenin tarihi hakkında bilgiler verdi. Osmanlı’nın Ortadoğu yönetirken Ürdün’ü bir başkent olarak kullandığını ifade eden Alemdar, Ürdün’ün Osmanlı’dan sonra halkıyla barışık olmayan krallar tarafından yönetildiğini kaydetti. Kralların makamlarını, mevkilerini korumak için batılı güçlerden destek aldıklarını anlatan Alemdar, “Krallar zevk, sefa içinde yaşıyorlardı ancak halk tam tersi bir hayat yaşıyordu” dedi. Ürdün ile ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra ülke ile ilgili izlenimlerini aktaran Alemdar, “Ürdün’de ilk olarak Amman’a gittik. Daha sonra Kayrek diye bir yere gittik. Oradan da Kayrek’in ilçesi olan Mezar’a gittik. Mezar ilçesinde Mute Savaşı’nın olduğu bölgeyi gezdik. Bu savaşta şehit olan sahabelerin mezarlarını ziyaret ettik ve dualar ettik. Gezimiz sırasında en çok dikkatimi çeken şey evlerin hiçbirisinde çatısının olmamasıydı. Tüm evler sıfır çatılı bir vaziyette ve duvarlarında hiç boya kullanılmamış. Buradan ayrıldıktan sonra Lut Gölü’nü gezdik. Bu gölün sıfır noktası normal bir denizin sıfır noktasında 426 metre aşağısında bulunuyor. Yani -426 metre aşağıya indiğinizde Lut Gölü’nün sıfır noktasına ulaştık. Gölün suyu şifalı olduğu için buranın halkı suyun çamurlarını poşetleyip satıyorlar, yani buradan bir gelir kapısı açmışlar” diye konuştu. Alemdar,  daha sonra meşhur Sodom ve Gomorre şehirlerinin hikayesini anlattı. Ürdün’de Türk toprağı bulunduğundan bahseden Alemdar, “Ülkenin Salt şehrinde Türk devletinin kiraladığı bir bölge var. Orada Türk bayrağı dalgalanıyor. Buranın özelliği 26 Mart 1918’de 300 Osmanlı askeri bir savaşta bu bölgede kalıyor ve bu askerlerden sağ kalan 50 asker korunmak için bir sığınıyor. O askerler burada ölüyor ve yakın zamanlarda bir Türk araştırmacı buralarda araştırma yaparken mağarayı fark ediyor ve ölen askerleri buluyor. Yapılan çalışmalardan sonra Türk devleti burayı cüzi bir miktara kiralıyor ve burada şu anda Türk bayrağı dalgalanıyor” diye kaydetti.
CEBELİ TARIK DİYE BİR ÜLKE VARMIŞ
Ürdün gezisinden sonra Fas ve Kenya gezilerinden de kısa alıntılar yapan Alemdar, Fas ile ilgili ilginç bilgiler verdi. Fas’ta 32 milyon nüfusun yaşadığını aktaran Alemdar, “Fas Müslüman bir ülke ancak birçok şeyi bizlerden farklı. Mesela bizde ezanlar iç ve dış olmak üzere 2 kez okunurken ülkede ezanlar 3 kez okunuyor. Namaz kılışları da bizden farklı. Ülke bir Afrika ülkesi olmasına karşın Arapça tam olarak konuşulmuyor. Fas gezimiz sırasında en çok dikkatimi çeken Cebeli Tarık diye bir ülkenin bulunduğunu öğrenmemiz oldu. Ülke müreffeh bir ülke ve İngiliz sayılıyorlar. İlginç olan başka bir şey de ülkede iki şehrin İspanya’ya ait olması” dedi.
KENYA’DA KURBAN DAĞITTIK
Son olarak Kenya gezisini anlatan Alemdar, Kurban Bayramı nedeniyle Kenya’ya gittiğini kaydetti. Kenya’nın fakir köylerine kurban eti dağıttıklarını söyleyen Alemdar, kurban etinin yanı sıra çeşitli hediyeler götürdüklerini ifade etti. Et dağıttıkları köylerde çocuklarının ayaklarının çıplak olduğunu belirten Alemdar, “Kenya’ya gitmeden önce Konya’da tişört üstüne Kenya ve Türkiye bayraklarını ve aralarına kardeşiz diye yazdırdık. Bu tişörtleri orada dağıttık. Kenya’da et dağıttığımız yerlerde en ilginç ve güzel tarafı dağıtım sırasında herhangi bir kargaşanın yaşanmamasıydı. Herkes sıraya geçiyor ve kendilerine verilenleri bu şekilde alıyorlardı” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilişim