Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Selçuk Otel’de düzenlediği basın toplantısında 2011 yılı umre kayıtları hakkında bilgi verdi. 2010 yılında Konya’dan 207’si çocuk olmak üzere toplam 6 bin 560 kişinin Konya Müftülüğünce Umreye gönderildiğini bildiren Şükrü Özbuğday, başvuruların bugünden itibaren başladığını kaydetti. Umre ibadetinin ihrama girerek tavaf ve sa’y yaptıktan sonra, traş olup ihramdan çıkmaktan ibaret olduğunu belirten Müftü Özbuğday, “Umre ibadeti Hanefi mezhebine göre müekked sünnet, Şafii mezhebine göre ise de farzdır. Hac yapmadan önce Umreye giden bir kimse, şartlarını taşımıyorsa yaptığı umreden dolayı kendisine hac farz olmaz” dedi. Umre ibadeti ile Kur’an-ı Kerim’de “Haccı da, Umre’yi de Allah için tamamlayın” ayetini hatırlatan Özbuğday, umre ibadeti ile ilgili de peygamberimizin “Umre ibadeti, daha sonraki bir umreye kadar işlenecek günahlara kefarettir. Makbul Haccın karşılığı ise ancak cennettir” hadisini okudu.
UMRE İBADETİNİN ÖNEMİ
Umre ibadetinin Hacdan farklı olarak daha geniş bir zaman diliminde yapıldığını anımsatan Özbuğday, “Başkanlığımız, Hac ve Umre ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımıza, yurtiçinde ve yurtdışından çok kapsamlı bir hizmet vermektedir. Halkımıza Kur’an ve Sünnet ışığında, bid’at ve hurafelerden uzak, doğru bilgi ekseninde yardımcı olmak ve rehberlik yapmak büyük önem arzetmektedir. Bu maksatla, Hac ibadetinde olduğu gibi Umre ibadetinde de vatandaşlarımıza hizmet etmek üzere tecrübeli, vaaz ve irşat konularında başarılı personelimiz görevlendirilmektedir” diye konuştu.
UMRE TİPLERİ
İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, umre turları ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Bahar ve yaz dönemi Umre programı belli olmuştur. Ramazan dönemi programı da daha sonra açıklanacaktır. Umre tiplerini şu şekilde sırayabiliriz; 1-Otel-1. Tip-A: Lüks 7 günlük, 2-Otel-1 Tip-B: Lüks 7 günlük, 3-Otel-2.Tip: 10 günlük, 4-3.Tip:14 günlük, 5-Normal Tip-20 günlük,6-Ekonomik Tip: Kısa süreli 14 günlük (Mekke’de servisli), 7-Ekonomik Tip-Uzun süreli-26 günlük (Mekke’de servisli)”
2011 Umre kayıtlarının bugünden itibaren başlayacağını açıklayan Özbuğday, kayıtların il ve ilçe müftülüklerinde yapılacağını duyurdu. Özbuğday, ilk Umre çıkışlarının ise 19-28 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleşeceğini de bildirdi. Bu yıl umre kayıt ücretlerinde artış olduğunu kaydeden Özbuğday, “Umre fiyatları tiplerine göre 790 Avro ile 1.485 Avro arasında değişmektedir. Ayrıca; ibadetlerine daha fazla zaman ayırmaları için her tipteki Umrecilere sabah kahvaltısı ve akşam yemeği verilecektir. Umre fiyatlarına; umrecinin bulunduğu ilden hareket edeceği ilin havaalanına kadar otobüs, uçak bileti, kalınacak otel, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği, Mekke ve Medine’deki ziyaret yerleri gibi hizmetler de dâhildir” dedi. Özbuğday, 2011 yılı Umre organizasyonları ile ilgili olarak il ve ilçe müftülüklerinden bilgi alınabilineceğini de sözlerine ekledi.
İbrahim Şahin
 
Editör: TE Bilişim