İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, kararın sevindirici olduğunu söyledi 

Konya 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 112’yi gereksiz yere arayarak rahatsız edenler için emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Mahkeme, 112 Acil Servis'i arayarak çalışanlara sözlü tacizde bulunan bir kişiyi, 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkûm etti.
Olay, 2009 yılının Eylül ayında meydana geldi. Doğanhisar ilçesinde yaşayan Cemal A., Konya İl Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi’nin 112 numaralı telefonunu arayarak operatörleri S.T., S.K. ve G.Ö.’ye cinsel içerikli sözler sarf ederek hakarette bulundu. 112’de görevli üç operatör kayıt altına alınan telefon konuşmasını bir CD’ye kaydederek Cemal A. hakkında Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat ederek suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık hakkında kamu davası açılmasına karar verdi.  Hakkında kamu davası açılan Cemal A., 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Tutuksuz yargılanan sanık, savunmasında, olay tarihinde birkaç defa 112’yi aradığını kabul etti. O gece alkol aldığını iddia eden Cemal A., telefonda ne söylediğini bilmediğini ileri sürdü. Mahkeme, şahitler ve 112 tarafından yapılan kayıtları tek tek inceledi ve sanığın suç tarihinde kamu görevlisi olan üç operatöre hakaret ettiğine hükmetti.
Mahkeme heyeti, Cemal A.’ya CMK’nın ilgili maddesine göre 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın birden fazla kişiye hakarette bulunduğunu dikkate alan mahkeme, cezayı, artırarak 1 yıl 3 aya yükseltti. Mahkeme, sanığın sabıka ve sosyal durumunu göz önüne alarak aynı suçu bir yıl içersinde tekrar işlememesi şartıyla erteledi. Sanık, aynı suçu bir yıl içersinde tekrar ederse cezası infaz edilecek.
112’YE GÜNDE 10-12 BİN TELEFON GELİYOR
Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, mahkeme kararının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Küçükkendirci, bazı kişilerin ücretsiz olan 112’yi aramayı alışkanlık haline getirdiğine dikkat çekti. Müdürlük olarak bu tür kişilerle ilgili birçok suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Hasan Küçükkendirci, “Konya 112 acil servisimize günlük 10-12 bin civarında ihbar geliyor. Bu ihbarların yüzde 95’i asılsız. Kimi cep telefonunun çekip çekmediğini öğrenmek için arıyor, kimi dalga geçmek için. Böyle olunca gerçekten sağlık problemi olan vatandaşlarımız bize ulaşmakta zorlanabiliyor. 112’yi gereksiz yere aramayı alışkanlık edinen kişiler hakkında savcılığa yaptığımız birçok suç duyurusu var. Bunlardan birinde hapis cezası çıktı. Bu çok önemli bir karar. Biz bu kararın ardından suç duyurularımızı sıklaştıracağız” dedi.
ASILSIZ İHBARLAR 112 ÇALIŞANLARININ PSİKOLOJİSİNİ BOZUYOR
Asılsız ihbarlar nedeniyle ambulansların gerçek vakalara geç kalabileceğini dile getiren Küçükkendirci, çalışanların psikolojisinin bu yüzden bozulduğunu anımsattı. Vatandaşları uyaran Küçükkendirci, “Biz saniyelerle yarışıyoruz. Bir insanın hayatı söz konusu. Asılsız veya gereksiz yere yapılan arama yüzünden gerçekten zor durumda olan bir kişi hayatını kaybedebilir. Bazı kişiler ise çalışanlara sözlü tacizde bulunuyor ya da hakaret ediyor. Bu mahkeme kararının ardından lüzumsuz yere yapılan aramaların azalacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.
CİHAN
Editör: TE Bilişim