Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da çiftçiler, yağış bekliyor. Arpa ve buğday ekilen ancak çimlenme yaşanmayan bölgelerde gözler yağacak yağışlara çevrildi. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Kırkgöz, beklenen yağışların olmaması durumunda yaşanacak tehlikeye dikkat çekerken, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise havzaya acil olarak su getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘TOHUM ZAYİATININ OLMAMASI İÇİN YAĞIŞLAR OLDUKÇA ÖNEMLİ’

Türkiye’de hububat üretiminden alınan verimin iklime bağlı olduğuna vurgu yapan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Kırkgöz, sonbahar ve kış aylarında yaşanan yağışın, verimdeki önemine değindi. Kırkgöz, “Tüm Türkiye’deki hububat üretiminin yaklaşık yüzde 60-70’inin verimi iklime bağlı. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde çıkması ve tohum zayiatının olmaması için sonbahar yağışları oldukça önemli.” dedi. Geçen yıl da yağışların geç başladığını söyleyen Kırkgöz, “Geçen yıl da aslında böyle bir başlangıç olmuştu ancak sonradan yağan kar yağışları tohuma iyi gelmişti ve bir nebze etki etmişti. Ancak bu yıl nasıl olacağını bilemiyoruz.” diye konuştu.

YAĞIŞLAR ZARARI TELAFİ EDEBİLİR

Bamyanın kilosu bin 200 lira! Bamyanın kilosu bin 200 lira!

Konya’daki durumu değerlendiren Kırkgöz, “Şu ana kadar ki durumda kıraç bölgelerde ve sulu alanlarda çiftçilerimizin sulama imkânı olduğu için çok fazla sıkıntı çekmediler. Ancak kıraç alanlarda çiftçilerimiz tohum zayiatını yaşıyor. Ekim aşamasından sonra birkaç gün yağmurun yağıp daha sonra hiç yağmaması, tohumların ıslanıp daha sonra kurumasına neden oldu. Şu anda bir zarar var gibi gözüküyor. Tabi ileri dönemlerde yağacak olan yağışlar, bunu telafi edebilir. Bu yüzden yağış bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

KURAKLIK, MALİYETLERİ YÜKSELTECEK

Kuraklığın tüm dünyada yaşanan bir sorun olduğuna dikkat çeken Kırkgöz, yağışların bu şekilde devam etmesi halinde ciddi sıkıntıların görülebileceğini bildirdi. Kırkgöz, kuraklıkla birlikte, sulamanın hububat fiyatlarına da etki edeceğini şu sözlerle açıkladı: “Bahar aylarında yağmur, kış aylarında kar yağmazsa, çiftçinin yapacağı sulama miktarı da artacağı için hububatın maliyeti de yükselecektir. Bu da ilerleyen dönemlerde fiyatların daha da yükselmesine ve ekonomik olarak çiftçinin sıkıntı yaşamasına sebep olacaktır. Bazı bölgelerde aşırı yağışlar da verimsizliğe yol açıyor. Bunların hepsi iklim değişikliğine bağlı sebepler. Ancak bir an önce bununla ilgili yapılması gerekenler için adım atılmalı.” Sulama maliyetlerinden dolayı Konya çiftçisinin en son sistemleri kullandığını söyleyen Kırkgöz, Konya’daki çiftçilerin bu konuda bilinçli olduğunu dile getirdi. İklim değişikliğinin tarım sektöründe bazı farklılıklara yol açtığını söyleyen Kırkgöz, ‘‘Çiftçilerin 15 Ekim’de başladıkları hububat ekimi, son yıllarda kasım ayının ortalarına sarkmaya başladı. Çiftçilerimiz de bu yıl kasım ayının sonuna kadar hububat ekimine devam ettiler. Bu da çürüyen tohumun azalmasına neden oldu.’’ dedi.

KURAKLIK KAPIDA!

2022 yılı hasadını değerlendiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Verim ve maddi yönden arpa ve buğday bu yıl gayet iyiydi. Bölgemizdeki arpa ve buğday üreticilerimiz, para kazandı. Ancak mısır üretiminde istenilen verim alınamadı, fiyatlar da düşük olunca mısır üreticileri kazanamadı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hasat öncesi, mısır alım fiyatını ton başına 5 bin 700 lira olarak söylemişti. Ancak bölgeye, borsaya baktığımız zaman bu rakam 4 bin 500- 5 bin lira civarında seyretti. O yüzden mısır üreticilerimiz sıkıntıda.” diye konuştu. Kıraç alanlara ekilen ürünlerin çimlenme sıkıntısı yaşadığını dile getiren Kağnıcıoğlu, “Geçen yıl yağmur ve kar yağışından dolayı verim güzeldi ancak bu yıl istediğimiz yağışı alamadık. Tarlasında su olan çiftçimiz sıkıntı yaşanmıyor ancak kıraç bölgelerdeki arpa ve buğday yeterli yağış alamadığından dolayı çimlenemiyor. Bu aylarda toprağın ihtiyacı olan yağmur ve karın olması gerekir ancak kurak gidiyor. Böyle devam ederse çiftçimiz özellikle yeraltı sularında bir endişe yaşayabilir. Böyle giderse kuraklık kapıda.” şeklinde konuştu.

‘KONYA HAVZASINA ACİL SU GETİRİLMESİ GEREKİYOR’

Kuraklıkla mücadele kapsamında acil olarak bölgeye su getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kağnıcıoğlu, “Çiftçilerimiz suyun önemini biliyor ve idareli kullanıyor. Herkesin de bilmesi gerekir ki, dünyada toprağın ve suyun müdahili yoktur. O yüzden toprağın ve suyun kıymetini hepimiz biliyoruz.  Konya ovasına dış havzalardan su getirilerek çekilen yeraltı sularının yeri doldurulmaya çalışılabilir. Tarımın devamlılığı ve topraktaki verimin artırılması için Konya çiftçisine yapılacak en büyük yardım, dış havzalardan bölgemize su getirilmesidir. Bir an önce özellikle Altınekin, Cihanbeyli, Kulu bölgesine su getirilmesi gerekir. Başka türlü bizim kuraklıkla mücadele etme şansımız yok.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim