Konya ve Konyalılar tüm imkânlarıyla asrın felaketinden etkilenen vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Depremin ilk anlarından itibaren deprem bölgesinde çalışmalarını yürüten Konyalılar, Konya’ya gelen depremzedelerle ilgili çalışmaları da aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda Konya’da bir grup gönüllünün bir araya gelerek oluşturduğu Konya Yardım Ekibi hayırda yarışıyor. Konya Yardım Ekibi kurucularından ve gönüllülerinden Mahmut Sami Türkmen, Ramazan’da da deprem bölgesindeki vatandaşlar ile Konya’ya yerleştiren depremzedeleri yalnız bırakmadıklarını ifade etti.

‘6 ŞUBAT İNSANLIK İÇİN ÖNEMLİ BİR SINAVDI’

Konya Yardım Ekibi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Türkmen, deprem bölgesinde yaraları sarmak adına gönüllüler ile birlikte yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Konya Yardım Ekibi’nin kuruluşu hakkında da bilgi veren Türkmen, “6 Şubat, 11 şehrimiz için felaketin adıydı. 6 Şubat insanlık için önemli bir sınavdı. 6 Şubat Pazartesi sabahı herkes depremi konuşuyordu. Bütün sosyal, görsel medya deprem haberlerinden bahsediyordu. Herkes bir şeyleri anlamaya çalışırken olayın vahameti ancak öğleye doğru anlaşılmıştı. Deprem olmuştu ve bu çok büyük bir felaketti. Bir şeyler yapmak gerekiyordu. İnsanlık canıyla mücadele ederken bizler ne yapabilirdik peki? Kaybedilecek zaman yoktu. Arkadaşlarımızla bir araya gelerek neler yapabileceğimizi düşündük, istişareler sonucunda biz de yaşanan acıya ortak olmaya, bir yaraya merhem olmaya, bir gönle dokunmaya, Yaradan’ın rızasına mazhar olmaya karar verdik. Deprem bölgesi için ihtiyaçları belirlemeye çalışırken her şeyin ihtiyaç olduğunu anladık. Hava soğuktu. En acil ihtiyaç barınmaydı. Barınma ihtiyacı için çadır tedarikine ve yardım toplamaya başladık. Kar ve deprem nedeniyle yollar kapalıydı, bu sebeple yardım toplamaya odaklandık. Konya’da kar yağışı işleri zorlaştırmıştı. Eşya ve erzaka ulaşmak zordu. Yardımları ulaştıramayan Konyalıların evlerine bizzat giderek yardımlarını teslim aldık. Gün boyu, gece saat 01.30’a kadar malzemelerin ve yardımların toplanması devam etti. Salı günü tırlar, gelen gıda malzemeleri ve satın alınan malzemelerle doldurulmaya başlandı. Temizlik, gıda, soba, kıyafet vb. malzemeler 1 tır ve 4 araca yüklendi. Toplam 100 kişiyle birlikte bir tırımız Hatay Kırıkhan’a diğer ekipler Kahramanmaraş Elbistan’a doğru yola çıktı. Bölgede acil gıda ihtiyacı ve yemek sıkıntısının olduğunun farkındaydık. Hatay Kırıkhan ve Kahramanmaraş Elbistan’a toplam 60 bin kişilik sıcak çorba ve ihtiyaç malzemeleri gönderildi, bir yandan da Konya’da malzeme ve ekipman toplanmaya devam edildi. Yeni çadırlar üretildikçe de deprem bölgesine intikali sağlandı. Tırlar ve diğer araçlar, yollar kapalı ya da kalabalık olduğu için ancak çarşamba günü gün ağarırken deprem bölgelerine ulaşabildi. Bizim amacımız ulaşılamayan köylere gitmekti. Arazi araçları sayesinde ihtiyaçları bu köylere ulaştırırken bir yandan da enkaz çalışmalarına yardım edildi.”

‘ALLAH, BİR DAHA KİMSEYE BÖYLE BİR ACI YAŞATMASIN!’

Böyle acıları Allah’ın bir daha kimseye yaşatmaması duasında bulunan Türkmen, “Organize olup ihtiyaçları bir an önce ihtiyaç sahiplerine teslim etmek gerekiyordu ve daha birçok alanda hizmet etmeye hazırdık. İlk etapta Kahramanmaraş Elbistan merkezde 300 m2 bir market açtık. Kurmuş olduğumuz markete gelen depremzedelere yardımcı olmaya çalıştık. Bir süre sonra daha çok ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için merkezden uzağa, şehrin dışında ulaşılamayan yerlere ulaştık. Ana sınıfı çadırları oluşturduk. Üniversiteden gelen 12 gönüllü öğrenci ve akademisyenlerin planlaması ile onlarla birlikte Kahramanmaraş’ta ana sınıfı kurarak çocuklar için sinevizyon alanları oluşturduk. Ana sınıfı projesini Hatay’da da sürdürdük ve ana sınıflarımız hâlen faaliyetlere devam etmektedir. Bölgeden ayrılmak isteyen ailelere yardımcı olduk. Acil yardım çağrısı gelen birçok yere küçük araçlarla destek olmaya devam ettik. Bir yandan minibüs ile bölgeden ayrılmak isteyen ailelere yardımcı olduk ve onları deprem bölgesinden istedikleri bölgelere çıkardık. Konya’da ihtiyaç marketi açtık. Gerekli izinler alınarak Konya merkezde bulunan 850 m2’lik depomuzda Konya’ya gelen depremzedelerin gıda, giysi, hijyen ve temizlik malzemesi ihtiyaçlarını karşılamak tek amacımızdı. Konya’da bulunan marketimizde şu ana kadar 1100 aileye toplamda 7 bin kişiye yakın kardeşimizin gönlüne dokunduk. Depremzede kardeşlerimize manevi destek amacıyla ev ziyaretleri gerçekleştirdik ve bu ziyaretlerimize devam ediyoruz. Amacımız, depremzede kardeşlerimize yardımcı olmaktı. Konya’da açtığımız ihtiyaç marketi 1 ay boyunca açık tutarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık.” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN’DA DA DEPREMZEDELERE DOKUNUYOR

Konya Yardım Ekibi olarak Konya’ya yerleştiren depremzedeler ile deprem bölgesindeki vatandaşlara Ramazan kolileri ile destek olduklarını ifade eden Türkmen, “Konya Yardım Ekibi olarak Konya’ya yerleştiren depremzedelere iş imkânı sağlamaya gayret ediyoruz. Bunun yanında Ramazan’da da ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Deprem bölgesindeki kardeşlerimizi unutmayarak deprem bölgesine de yardım kolilerimizi ulaştırıyoruz. Yine gönüllü ekiplerimiz depremzedeleri ziyaret ederek onların yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Gönüllü ekibimiz çok geniş isimlerden oluşuyor. Depremin ilk gününden bu yana Konyalı hemşerilerimiz depremzedelere destek olmak için hayırda yarıştılar ve yarışmaya da devam ediyor. Ben Konyalı hemşerilerimizden Ramazan ayında Konya’ya yerleştiren depremzede kardeşlerimizi unutmamalarını, onları ziyaret ederek muhabbet etmelerini istirham ediyorum” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim