Şair ve Yazar Hasan Ukdem, 2021 Konya Kitap Günleri etkinliğine uç uca yetiştirdiği bir şiir kitabı çalışması ile yine gündeme oturdu.

Kitaptan bahsetmeden önce, ünü artık Konya dışına da taşmış olan şair ve yazarımız Hasan Ukdemi kısaca yeniden tanıyalım.

14 Ocak 1967 yılında Konya’da dünyaya geldi. Henüz dokuz aylıkken geçirmiş olduğu felç sonrasında ayaklarını kullanamaz oldu. Hiç okula gitmedi. Okuma yazmayı evinde ailesinin yardımıyla öğrendi. Hemen ardından da şiir, hikâye ve roman dünyasına büyük bir iştiyakla giriverdi.

1985 yılından itibaren şiir yazmaya başladı. Şiirleri çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı. Feyzi Halıcı’nın edebiyat dergisi olan Çağrı’da da şiirleri yayınlandı.

Uzun yıllar, Araplar Mahallesi’nde bakkallık yaptı ve 2009 yılında bağ-kurdan emekli oldu. Emekli olduktan sonra kültür ve sanat konularına ağırlık veren şairimiz, aynı zamanda Selçukya Kültür Sanat Derneği Yönetim Kurulu ve TYB (Türkiye Yazarlar Birliği) üyesidir. Yerel Gazetelerden olan Memleket Gazetesi’nde başlayan köşe yazarlığına halen Yeni Haber Gazetesi’nde  devam etmektedir.

1994 yılında Kırık Bir Aşkın Gözyaşları, 2018 yılında Dün, Bugün ve Sen, 2020 yılında Bugün Sen Daha Çok Ayşe’sin isimli şiir kitapları yayınlandı.

Hasan Ukdem, engelsiz bir şair ve yazar olarak, tüm dünya insanlığına; azmin, sevginin ve çalışkanlığın başarıyı nasıl getirdiğinin numunelerini verdi. Örnek alınacak bir insanlık abidesi, peşinden koşulacak bir şair, yazıları okunacak bir yazardır.

Canı sıkılan herkesin Hasan Ukdem okuması gerekir. Onun şiirleri yaşama sevincini, aşkı, sevdayı, içinde barındırır. İnsana neşe verir, azim verir, hırs verir. Kısaca tarif edersek eğer, insanı daha da güzelleştirir.  Onu daha iyi anlamak için sözü kısa kesmek ve kendisini ve tabiki eserlerini okumak gerekir.

Böyle bir insanla tanışmış olmak ve dostluğumuzun hiçbir menfaate dayalı olmaksızın, devam ediyor olması benim için büyük bir olaydır. Çok özür diliyorum elbette menfaate dayalı bir sevgim var ona karşı... Zira onun şiirlerinden ve içlerinde barındırdığı duygulardan, düşünemeyeceğiniz ölçüde faydalanıyor ve menfaat elde ediyorum.

Bu yazımızda, henüz sıcaklığı üzerinde bulunan ve dördüncü kitabı olan “Gönül Penceremde Şairler Geçidi” isimli kitabından bahsedeceğim.

Kitabın tam ismi; “Gönül Penceremde ŞAİRLER GEÇİDİ Biyografiler ve Şiirler” şeklinde verilmiş. Çok hoş bir kapağı var kitabın. Ön kısmında, bulutlar üzerinde bulunan bir köprüde sanırım dünyayı seyrediyor şairimizin gönlündeki şairler... Yeşil ve Kahverengi bir çerçeve ile Hasan Ukdem imzası kapağın alt kısmına estetik bir şekilde atılmış.

Arka kapakta ise şairimizin çok güzel bir resmine ve kitabı tanıtan gönül nağmelerine yer verilmiş.

Bunlar benim aklımdan geçiveren şairler

Daha niceleri var bu kutlu yürüyüşte

Kimi yâr demiş, kimi diyar

Sürmüşler bu topraklarda bir dem

İzin verin peşinizden gelsin

Naçar yüreğiyle Hasan Ukdem...

İç sayfada kitabın kimlik bilgileri var. Editör olarak, Ali OĞACAK ismi görülüyor. Kendisi bir romancı ve şair olan Yakup Çak Kardeşimiz de teknik açıdan yardımcı olduğu kitabın iç sayfalarında belirtilmiş.

Kitabın kimliği sayfasında; Dizgi Ofset Matbaacılıkta/Konya’da ve  EKİM 2021’de basılmış olduğu bilgileri yer almış.

Daha sonraki sayfada kitabın hazırlanmasındaki maksat izah edilmiş. Edebiyatımızın köşe taşları sayılan şairleri ve şiirlerinden birer örnekle şiirleri yeni nesle tanıtılmak istenmiş. Hem onlara bir vefa borcu ödenmek, onları yâd etmek ve hem de şiir sevgisini insanlara aşılamak maksadı oldukça net ve kısa bir biçimde izah edilmiş.

“Biz sevda mevsiminde doğmuşuz

Gönlümüzün gözü hep çiçekte

Çiy olur topraklarından damlarız

Biz meyveden çok çiçek seven

Bir gül için ömür yakan

Pervane gibi adamlarız”

Diyerek kitabın içeriği hakkında ipuçları vermiş.

“İçindekiler” bölümüyle devam eden kitap, yine şairimizin kaleme aldığı ÖNSÖZ NİYETİNE başlıklı giriş yazısında; “şiirin hayatını renklendirdiğini ve adeta sekizince renk olarak hayatına girdiğini” tasvir etmiş.

Şairimiz; “Necip Fazıl, Mehmet Akif, Atilla İlhan ve ille de Faruk Nafiz” diyor,  Han Duvarları’na atıfta bulunarak... Ne yalan söyleyeyim Faruk Nafiz’i Hasan Ukdem’e tek başına sevdiremem... Evet, Necip Fazıl, Mehmet Akif de bizim örnek aldığımız, hayranlık duyduğumuz şairlerimiz ama Faruk Nafiz’i’ benden çok sevmeni kıskanırım Hasan Ukdem, söylemiş olayım da... J

Bu giriş yazısında da anlattığı üzere “ 75 bentten oluşan” şiirinden bahsetmiş ve o şiiriyle başlamış kitabın içeriği... “Gönül penceresinden geçen şairlerden” bahsediyor o şiirinde... Ve şiirin insan hayatındaki önemini anlatarak bitirmiş bu giriş yazısını.

Kitabın Editörü Ali OĞACIK’ın BİYOGRAFİLER İÇİN başlıklı yazısının hemen ardından Ahmet Haşim’le başlıyor ŞAİRLER GEÇİDİ

Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden

Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak

Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak...

Sular sarardı...

Kızıl havaları seyret ki...

Eğilmiş arza...

Kitabın son sayfalarını, önceki eserlerinin kapaklarına ayırmış şairimiz, adeta yeni kitaplara kapı aralayacak mesajlar vermiş.

Her bir kitabın kapağı, bir sonraki kitabın kapısı olsun ve her daim açık kalsın kardeşim.

Güleç yüzün hiç solmasın, şiir yüreğin susmasın...