Gün içerisinde kullanılan birden fazla takviyeler kullanılmaya başlandı. Hangi takviye ne zaman kullanılmalı dekten ziyade herkes kafasına göre kullanımları arttırmaktadır. Asıl olan gerçekten takviye kullanılmalı mıdır sorusudur. Bağışıklık güçlendirici, soğuk algınlığı, kas ağrısı derken fazla takviyeler alınıyor. Bu takviyelerin içerisinde vitamin, mineral, çeşitli doğal bitkiler, aminoasitler ve enzimler bulunur. Takviyelerin kullanımı bir uzmana sormadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Gerçekten bir ihtiyaç mı, yoksa illa ki kullanılması gerekiyorsa hangisinden ne kadar ve ne zaman kullanılmalı sorularına doğru cevapları ancak uzman dan öğrenebilirsiniz.

Takviye deyip geçmemek onlarında ilaçlar gibi dikkatli kullanılması gerektiğini hatırlatmak isterim. Günde 5’den fazla gıda takviyesi kullanılmamalıdır. Bazı takviyeler kullandığınız ilaçlarla birlikte alındığında etkileşim yapılabileceği göz önüne alınmalıdır. Kimi takviye aç karnına alınırken, kimisi de tok karnına alınmalıdır. Gereksiz vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı DNA hasarına yol açabilir.

Vitaminler vücutta metabolizma, büyüme, gelişme, görme, üreme, cilt bütünlüğü, bağışıklık sistemi, enerji üretilmesi gibi önemli faaliyetlerde etkin olduğu için dışardan alınan takviye vitaminler enerjiyi artırmak, bağışıklığı güçlendirmek, eklemlerini, kalp ve genel sağlığı korumak bazen de yaşlanmayı geciktirmek için kullanılıyor. Vitaminlerin en iyi besinlerde bulunanlardır.

Gıda takviyelerini kullanırken bağışıklığınıza destek olabileceğini düşünürken, bağışıklığı zayıflatmayın. Sağlığınıza fayda sağlayacağını düşünürken fazla miktarda aldığınız gıda takviyeleri, hücresel toksisite (zehirlilik) veya diğer besinlerin emiliminin azalması gibi bazı problemlere yol açabileceği unutulmamalıdır.

Eğer ki takviyeleri kullanıyorsanız, etiket okuyup güvenilir markaları kullanmayı ve bir uzmana mutlaka danışarak kullanın. Kullanılacak ise de bilinçli bir tüketici olun. Kullandığınız takviyelerin araştırmalarda insan sağlığını tehdit edici hiçbir etkisinin olmadığına dikkat edin.

Günümüzün yetiştirilen birçok besinlerin yararlığı azaldığı için, bazı kişiler gıda takviyelerinden fayda sağlayabilirler. Doğal olan besinlerle beslenmek, uzun zamanlı yarar sağlayacaktır.  Besin takviyelerinin birçoğu kusurlu ve yasa dışı olduğu için birçoğunun para tuzağı olduğu unutulmamalıdır. Unutulmamalıdır ki suyun bile fazlası zararken, kontrolsüz takviyelerin zararı olabileceği göz arde edilmemelidir.

Sağlıcakla kalın…