Gıda ürünleri ya doğrudan ya da dolaylı tarımsal ürünlere dayanmaktadır. Bu nedenle tarım önemsenmeli, üretenler desteklenmeli ve talepleri ötelenmemelidir.

Kriz kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Kriz kelimesi Fransızca kökenlidir. Türk Dil Kurumuna göre, kriz kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Bir organda birdenbire ortaya çıkan fizyolojik bozukluk, akse

- Bir kimsenin yaşamında görülen ruhsal bunalım

- Bir şeyin çok kıt bulunması durumu

- Bir şeye duyulan ani ve aşırı istek

- Çöküntü

- Bir ülkede veya ülkeler arasında, toplumun veya bir kuruluşun yaşamında görülen güç dönem, bunalım, buhran gibi anlamları vardır.

Gıda krizi denildiğinde gıda da kıtlık veya zamanla yokluk anlamına gelmektedir. Gıda krizinin olmaması için üretimde devamlılık esastır. Tarımda üretim maliyetlerin düşürülmesiyle çiftçi karlılığının artırılması önemli bir çözüm yoludur. Dünyanın her yerinde tarım sektörü meşakkatli ve çevresel faktörlere bağlıdır.  Özellikle çiftçi kuruluşları ve devlet tarım sektöründen kaçışı önlemek için özel desteklerle gıda üretiminde sürekliliği sağlayacak planlar yapmalı ve bu süreklilik sekteye uğratılmadan sürdürülmelidir. Dünyanın her ülkesinde tarım desteklenmektedir. Tarımsal üretimden elde edilen kazanç zaman zaman tarım dışı sektörlerde finans kaynağı olarak da kullanıldığından diğer sektörlerin büyümesine de sebep olmaktadır. Bu nedenle ekonomisi gelişmiş ülkelerin aynı zamanda tarımının da gelişmiş olduğunu görmekteyiz. Bu gelişmeden dolayı gelişmiş ülkeler gelecek için planlar yaparak ülkede tarımsal desteklerle gıdada kendine yeterlilik bilinci oluşturmaktadır. Bu bilinçle ülke içi veya yurt dışı yatırımlarla veya bağlantılarla gıda güvencesi sağlamaktadırlar.  

Rusya ile Ukrayna arasında görülen savaş normal gelişmeleri alt üst ederek tarımın ve tarımda kendine yeterliliğin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Tabii ki bu savaş ve diğer nedenler çiftçinin girdi maliyetlerinde önemli artışa üreticinin ve tüketicinin mağduriyetine ve bazı ürünlerde de krize de neden olmuştur.  2020 ve 2021 yıllarında Covid-19 salgınına rağmen ülkemizde çiftçilerimiz üretimden kaçmamıştır. Bunun sonucu olarak 2022 yılında üretim geçen yıla göre tahıllarda %16 artışla yaklaşık 37 milyon tona, baklagillerde %25 artışla yaklaşık 1,3 milyon tona ulaşması beklenmektedir.

Üreticinin desteklenmesi ve yöresel bazı tarımsal projelerin acilen hayata geçirilmesi ile ülkemiz kendine yeterliliğini sürdürebilir. Ancak ihracata verdiğimiz tarımsal ürünlerde ve gelen turistlerin ihtiyacının göze alınması halinde daha çok üretmemiz gerektiği göz önüne alınmalıdır.

Ülkemizin gayretleri ile Ukrayna’dan yapılmakta olan tahıl sevkiyatı bu yıl için bazı ülkelerde bir rahatlama sağladığı görülmektedir. Son günlerde Rusya devlet başkanı Putin gemilerin daha çok Avrupa ülkelerine gittiğini ve fakir ülkelere gitmediğini dile getirmiştir. Bu nedenle “Tahıl Koridoru” her an kapanabilir gibi görünmektedir. Gelecek yıllarda Ukrayna ve Rusya’da tarımsal üretimin azalmış olacağını da dikkate alacak olursak bu koridor gıda ihtiyacına çözüm olamaz hale gelebilir. O nedenle ülkemizde üreticilerimiz daha fazla desteklenmeli ve tarımsal üretimimizi artırmalıyız.

UNICEF 1946 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu'dur. Bu kuruluşun Haziran 2022 raporuna göre açlık krizinden etkilenen 15 ülkede 5 yaşın altındaki yaklaşık 8 milyon çocuğun, tedavi edici gıda ve bakıma acil olarak ulaşamadıkları takdirde şiddetli düzeyde aşırı zayıflık nedeniyle ölüm riski altında olduğu ve sayının her geçen dakika arttığı konusunda uyarmaktadır. 2022 yılı başından bu yana tırmanan küresel gıda krizi, Afrika Boynuzu ve Orta Sahel de dâhil olmak üzere krizin etkilerini yoğun biçimde yaşayan 15 ülkede 260.000 çocuğu daha (her 60 saniyede bir çocuğu) şiddetli düzeyde aşırı zayıflık sorunu ile karşı karşıya bıraktığını ve yükselişin devam edeceğini belirtmişti. Televizyonlarda gördüğümüz bazı görüntüler de bu gerçeği bizlere göstermektedir.

Ülkemizde açık olarak görülmese de bu krizlerde Afrika’daki kadar olmasa da etkilenenler vardır. Gıda krizi hafife alınacak bir durum olmayıp ciddi sorunlar doğuracak bir durumdur.  

Dünyanın bazı ülkelerinde halen görülen gıda krizi ülkemizde de görülmesi halinde ortaya çıkacak olan yeterli beslenememe hastalıkları ve sağlık giderlerini de artıracaktır. Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için sağlıklı beslenebilmemiz gerekli olduğundan gıda üretimimiz artırılmalıdır. Bunun yolu tarıma ve tarımsal yatırımlara daha fazla destek vermek, girdi ve alım garantileri vererek üretimi sürekli kılmaktır.

Gıdasız kalmamamız ve daim üreten ülke olma dileklerimle hoşça kalınız.