Özvar, Ankara Bilim Üniversitesi öncülüğünde ATO Congresium'da düzenlenen "5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı"nın açılışında konuştu.

Bu yıl, "Gelecek için Teknolojiler" temasıyla düzenlenen fuarın ulusal ve uluslararası şirketler arasında köprü görevi gördüğünü belirten Özvar, fuarın, yeni projelerin tasarlanarak hayata geçirilmesine, güçlü iş birliklerinin oluşmasına ve Türkiye'nin teknoloji alanındaki ilerlemesine katkı sağlayacağını ifade etti.

"AR-GE faaliyetlerinin artırılmasında kurumlarımıza önemli görevler düşüyor"

Özvar, yükseköğretim kurumlarına, Türkiye'nin savunma sanayisi ve enerji alanındaki yerli ve milli teknoloji hamlesinde, beşeri sermayenin yetiştirilmesi ve AR-GE faaliyetlerinin artırılmasında önemli görevler düştüğünü, bu durumun üniversitelerin, öncü birer kuvvet olarak yeni teknolojilere uyumlu ve yüksek verim içeren çalışmalara teşvik ettiğini anlattı.

Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın Türkiye'nin tüm üniversitelerine, öğrencilerine ve öğretim üyelerine de büyük fırsatlar sunduğunu aktaran Özvar, üniversite öğrencilerinin, hedeflerini belirleyerek yeni fikirler edinirken, öncü firmaların, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunabildiğini söyledi.

Özvar, "Yükseköğretim Kurulu olarak, geleceğe yön vermede başat rol oynayan gençlerimizin, vizyon sahibi, sürekli dönüşen ve gelişen dünyamıza kolayca ayak uyduran, çok yönlü bireyler olmaları yolunda yapılan bütün çalışmaları canıgönülden destekliyor, yükseköğretimi, akademi ile sınırlı olmayan, çok yönlü ve çeşitli kazanımlarla dolu bir hale getirmek için adımlarımızı titizlikle atıyoruz." diye konuştu.

"Yeni doğan mesleklerde sektörle işbirliği içinde yeni programlar açıyoruz"

Yükseköğretim kurumlarının Türkiye'nin teknolojik kalkınma hamlesinde temel aktörlerden olduğunu aktaran Özvar, teknoloji temelli kalkınma hamlesine yönelik imza attıkları işbirliği ve protokolleri hatırlattı.

Yakın gelecekte 1,7 milyon yeni iş kolunun ortaya çıkacağının tahmin edildiğine işaret eden Özvar, şöyle devam etti:

"Yeni iş kolların hızla arttığı bu süreç, karar alıcıların ve iş adamlarının konuyu yakından takip edip hızlı aksiyon almalarını zaruri kılmaktadır. Nanoteknoloji, otonom araçlar, yapay zeka ve üç boyutlu yazıcıların sanayide kullanım yoğunluğunun artması, bazı meslekleri ortadan kaldırarak yeni mesleklerin doğmasına sebep oluyor. Yeni doğan bu mesleklerde yetişmiş insan gücünü sağlamak adına YÖK olarak sektörle işbirliği içinde yeni programlar açmaktayız."

Prof. Özvar, 2022-2023 akademik yılından itibaren çağın gereklerine uygun olarak ilk kez Siber Güvenlik, CNC Programlama ve Operatörlüğü, Açık Deniz Sondaj Teknolojisi bölümlerinde öğrencilerin eğitimlerine başladığını hatırlattı.

Çocuk dostu camide mukabele geleneği anne ve çocuklarıyla yaşatılıyor Çocuk dostu camide mukabele geleneği anne ve çocuklarıyla yaşatılıyor

Editör: TE Bilişim