Konya'da kent merkezinde kentsel dönüşüm alanındaki Müze Müdürlüğünün kazı çalışmalarında, Anadolu Selçuklu sarayında kullanılan mutfak malzemelerinin üretildiği seramik fırını gün yüzüne çıkarıldı. Konya Müze Müdürlüğü Uzmanı Mehmet Ali Çelebi, merkez Meram ilçesi Şükran Mahallesi'nde 3. Derece Arkeolojik Sit alanında sürdürülen kentsel dönüşüm alanında, Müze Müdürlüğü Başkanlığında kazı çalışmaları yaptıklarını söyledi. Meram Belediyesince yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı yerde yürüttükleri kazıda heyecan verici buluntular elde ettiklerini anlatan Çelebi, "Tarihçiler ve arkeoloji uzmanlarınca Konya'nın seramik fırınlarının nerede olduğu tartışılırdı. Biz de bu keşfe şahit olmayı isterdik. Kısmet, kentsel dönüşüm çalışmalarında oldu. Bu sahada fırına ait malzemeleri tespit ettiğimizde seramik fırınının olabileceğini düşündük. Sondaj ve kurtarma kazısında bu yapıyı ortaya çıkardık. Kazısı, yaklaşık 1 yıldan fazla sürdü. Fırını etrafındaki kuyusu ve müştemilatıyla ortaya çıkardık." dedi. Çelebi, son yılların önemli Türk dönemi arkeolojik buluntularından olduğunu söylediği fırının, Anadolu Selçuklu döneminde, 13. yüzyıl ortalarında yapıldığını dile getirdi.

BULUNAN FIRININ YÜZDE 70'İNİN SAĞLAM OLMASI DA ÖNEM DERECESİNİ ARTIRIYOR

Seramik fırınlarının yüksek ısı nedeniyle yıprandığı için ve dayanıklı yapılar olmadığından günümüze kadar gelemediğini aktaran Çelebi, "Seramik fırını, sağlam yapı halinde günümüze ulaşan, kendi formunu koruyan tek fırın olma özelliğini taşımaktadır. Bu açıdan çok önemlidir. Burası ateşliğiyle beraber yüzde 70'i sağlam şekilde duruyor. Ahlatta bulunan fırının büyük kısmı günümüze ulaşamamıştır." ifadesini kullandı.

ÇİFT BAŞLI KARTAL VE TAVUS KUŞU KALIPLARI ÇIKTI

Çelebi, fırın yapısının yanında bazı buluntuların da ortaya çıkarıldığına işaret ederek, "Tekne tespit edildi ve bunun içinde seramiğin ham maddesi olan işlenmiş kuars malzeme bulundu. Bu yapının hemen yanında sır teknesi denilen kil havuzu yer alıyor. Burası, sırların parçalandığı ve kil haline getirildiği yer. Kil çatlatma havuzu ve seramik kalıpları en önemli buluntulardı. Çift başlı kartalın ve tavus kuşunun kalıp malzemeleri ortaya çıkarıldı." diye konuştu.

"SELÇUKLU BAŞKENTİ KONYA'DA SAĞLAM TEK SERAMİK FIRINI"

Fırın ve çevresindeki buluntuların korumaya alındığına dikkati çeken Çelebi, şunları kaydetti: "İçinde tespit ettiğimiz buluntular, saray mutfağının malzemelerinin burada üretildiğini gösteriyor. Belki bundan birkaç tane daha vardı ama en önemlisi bu. Kullanıldığı malzemelerin kalitesinden üzerindeki bezemelere kadar buranın Selçuklu sarayına seramik üreten bir atölye olduğu görülüyor. Günümüze kadar formunu koruyan, Selçuklu başkenti Konya'da sağlam tek seramik fırınıdır. Seramiklerin daha önce Suriye'nin Rakka ve İran'ın Keşan bölgesinden ithal edildiği söylenirdi. Fırının tespit edilmesi, bu malzemenin ithal edilmediğini, bunların Konya'da üretildiğini ve başkentin seramik üretim merkezi olduğunu göstermektedir."

AA

Editör: TE Bilişim