Genç Memur-Sen, genç memurların çalışma hayatından beklentileri ve taleplerinin konuşulduğu ve Türkiye’nin yedi bölgesinde yapılacak olan ‘İç Anadolu Bölge Çalıştayı’nın ilkini Konya’da gerçekleştirdi. Paşapark Selçuklu Otel’de gerçekleşen çalıştayın açılış programına Memur-Sen Konya İl Başkanı Nazif Karlıer, Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mahmut Zengin, Genç Memur-Sen Başkanı Mesut Emre Balcı’nın yanı sıra genç memurlar ve basın mensubu katıldı. Yapılan açılış programında çalıştay kapsamında yapılacak olan konular ele alındı. Genç Memur-Sen Başkanı Mesut Emre Balcı, genç memurların sosyal ve çalışma hayatında maruz kaldığı zorluklara dikkat çekerek, çalıştayın sonunda genç memurların haklarına ilişkin çıkan raporu politika yapıcılara ulaştırmak istediklerinin altını çizdi.  

‘HAYAT MÜCADELESİNİN SADECE KİTAPLARDA OLMADIĞI UNUTULMAMALI’

Memur-Sen İl Başkanı Nazif Karlıer, yapılan çalıştayda güzel fikir ve çalışmaların oluşacağını söyleyerek 7 bölgenin ilki olan Konya’da çalıştayın başladığını ifade etti. Gençlik kolu olan tek memur sendika federasyonun olduklarını ifade eden Karlıer, “Tüm illerimizde olan Genç Memur-Sen teşkilatlarımızda gençlere önem veren sendika olarak ortaya çıkıyoruz. İnsanların çalışma aşkı her zaman olmalı. Ancak hayatı mücadelesi, sadece kitaplarda değildir, bu da unutulmamalıdır. Tüm gençlerimiz bizim için önemli. İnşallah bu çalıştay da verimli bir çalışma olacak.” ifadelerini kullandı.

‘FARKLI OLMAK İÇİN LİSANS EĞİTİMİNİN ÜSTÜNE FARKLI EĞİTİMLER KOYUN’

Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin, lisans eğitiminin meslek icrasında tek başına yeterli olmadığını söyleyerek gençlere kendilerini farklı eğitimlerle geliştirmelerini tavsiye etti. Metin, “Kamuda hizmetin çok daha uzadığı dönemler geliyor. Emekli olmadan 40 yıl hizmet vermenin normalleştiği bir döneme bizi bekliyor. Eskiden evrak hizmeti üzerinden tek düze yürütülen kamu hizmeti, yapay zekanın da denkleme dahil olmasıyla değişiyor. Dünyanın geldiği diğer bir nokta ise lisans eğitiminin, bir mesleğin icrasında ancak yüzde 30-35 yeterliliği karşıladığıdır. Dolayısıyla lisans eğitiminin üzerine bir şeyler konması gerektiği ortaya çıktı. Burada da hizmet içi ve lisans üstü eğitimler çok önemli. Artık nüfusun neredeyse yarısının lisans eğitim aldığı Türkiye’de farklı olmak istiyorsanız bu eğitimin üstüne bir şeyler koymanız lazım.” dedi.  Gençliğe hitap eden çalıştayın oldukça değerli olduğunu ifade eden Metin, “Bir sorun tespit analizine dayanan bu çalıştayı gençlere yönelik yapıldığı için çok değerli buluyorum. Böyle bir çalıştay, Konya gibi müstesna bir şehre yakışırdı. Başta fikri ortaya koyan kişi olmak üzere bütün kadroya teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

‘ZAHMETSİZ RAHMET OLMAZ!’

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mahmut Zengin, bütün başarıların gençlerin omuzlarında yükseldiğini belirterek, “Bu sebeple Kur’an-ı Kerim’de iki peygambere ‘genç peygamber’ denilmiş; biri de Hz. İbrahim’dir ve omuzlarındaki putu kırdığı söylenmiştir. Yapılan çalışmaları görüyoruz, tebrik ediyoruz. Zahmetsiz rahmet olmaz. Böyle güzel bir iş için kış gününde farklı ilden gelen başkanımızın zahmeti de inşallah rahmete dönüşür.” diye konuştu. Bu tür çalışmaları desteklediklerini ifade eden Zengin, “Yapılan bu çalışmalar güzel ancak politika yapıcıların bu çalışmalara ses vermeleri, bunların somut şekilde geri dönütlerinin de alınması önemli. Bu çalışmadan dolayı maddi manevi bütün başarıların gelişimini destekliyoruz. Çalışmalarda emeği geçen herkese başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

‘GENÇLERE YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ’

Genç Memur-Sen Başkanı Mesut Emre Balcı, sendika olarak gençlere ve genç memurlara yönelik sosyal ve çalışma hayatında yaşanan zorluklarla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan bahseden Balcı, “35 yaş sınırı belirlediğimiz genç arkadaşlarımızın hem kamu hayatında hem de sosyal ve çalışma hayatında karşılaştıkları meseleler, bizim dikkatimizi çekiyor ve bu konuda faaliyetler yapıyoruz. Üniversitelerde kurduğumuz kulüplerle, orta öğretimde yaptığımız projelerle ve bütün gençlere yönelik yaptığımız akademi gibi çalışmalarla gençlere dokunmaya, onlarla ilgilenmeye ve gelişimlerine katkı sunmaya, onları sorunlarını politika yapıcılara iletmeye yönelik çalışmalar üretiyoruz. Bu çalışmamızla da inşallah memuriyet alanında bulunan gençlere bakış açılarını görerek sorunları tespit edip gerekli yerlere iletmek istiyoruz. Bu çalıştay sonunda 2 binden fazla genç memur arkadaşımızın da katılacağı anketle birleştirilerek ortaya ciddi bir rapor çıkacak.” diye konuştu.

PROJENİN İLKİ KONYA’DA GERÇEKLEŞİYOR

Genç Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı İnsan Hakları ve Sosyal Politikalar Başkanı Hacer Yılmaz, çalıştay hakkında bilgi verirken, çalıştayın toplanma amacından bahsetti. Yılmaz, “Genç memurların çalışma hayatından karşılaştıkları sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin üretilmesi ve bu çözüm önerilerinin politika yapıcılara ulaştırılması amacıyla bir K154 kodlu Avrupa Birliği projesi yazmaya karar verdik ve ocak ayında yazdığımız projeye aralık ayında kabul aldık. Bunun için çalışmalara başladık.” dedi. Yapıla çalışmalar doğrultusunda ilk çalıştayın Konya’da yapıldığını vurgulayan Yılmaz, Türkiye geneli 7 bölgede çalıştayın devam edeceğini ifade etti. Çalıştay sonunda ulusal zirve gerçekleşeceğini söyleyen Yılmaz, “Bölgesel ve Ankara’da yapılacak ulusal zirve programında ana odak, hedef kitledeki gençlerle politika yapıcıların bir araya getirmek olacak.” şeklinde konuştu.

‘GENÇLERİN ÖZLÜK HAKLARINI BİLMELERİ AÇISINDAN KIYMETLİ BİR ÇALIŞMA’

Eski Genç Memur-Sen Konya Şube Başkanı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Çetin, çalıştayın, gençlerin sorunlarının gündeme gelmesinden dolayı bir araya gelmesinin daha değerli olduğuna dikkat çekti. Araştırmalar neticesinde öğretmenlerin ilk 5 yıl içinde mobbinge daha fazla maruz kaldığını belirten Çetin, “Genç memurların özlük haklarını bilmeleri çok kıymetli. Bu anlamda çalıştay için Konya’nın seçilmiş olması ayrıca kıymetli. Emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim