ASKON Konya Şubesi’nde konuşan Dr. Ruhi Can Alkın, toplum olarak hem sosyolojik olarak hem de teknik olarak deprem dirençli hale gelmemiz gerektiğini vurguladı. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi’nde Çarşamba Söyleşilerinin konuğu Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ruhi Can Alkın oldu. Alkın, ‘Deprem Sonrası Yaşam ve Sosyolojik Boyutları’ konu başlığıyla iş adamlarını bilgilendirdi. ASKON Konya Şubesi’nde gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, depremin sosyolojik etkilerine dikkat çekti.

‘ÜLKEMİZE GEÇMİŞ OLSUN’

Başkan Sinacı, “Ne yazık ki yaşadığımız büyük felaketin acısı dinmedi. Vefatlara, yıkımlara çok üzüldük. Lakin bundan sonraki süreç de çok önemli. Başta deprem bölgelerindeki vatandaşlarımız olmak üzere tüm milletimiz deprem noktasında büyük travma yaşadı. Biz de bu süreçte ne yapmamız gerektiğiyle ilgili uzman hocamız Dr. Ruhi Can Alkın’ı davet ettik. Kendisi alanında tecrübeli bir isim. Davetimize katıldığı için çok teşekkür ederiz. Tekrar ülkemize geçmiş olsun diyor, kaybettiğimiz vatandaşlara Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

‘ACI BİR TECRÜBE OLDU’

Daha sonra söz alan Dr. Ruhi Can Alkın, deprem dirençli toplum olmanın önemine dikkat çekti. Alkın, “Ne yazık ki önemsizliğimizin bedelini çok acı bir şekilde ödedik. Büyük bir deprem kuşağında olmamıza rağmen yeterince önlem almamamız bize acı bir tecrübe oldu. Bizim şu andan itibaren deprem dirençli toplum haline gelmemiz şart. Hem maddi hem manevi olarak buna hazırlanmalıyız. Yapacağımız bu hazırlıkla halkın elde edeceği güven toplumsal psikolojiye de etki edecek” dedi.  Depremzedeleri hayatımıza entegre etmemiz gerektiğini dile getiren Alkın, “Depremzedeler ile konuşurken, onlara durumla ilgili sorular sormayın. ‘Eviniz yıkıldı mı, ölünüz var mı, tüh ya, ne kadar acı ya’ gibi cümleler asla kurmayın. Çünkü büyük bir yük taşıyorlar. Onlarla normalde bir vatandaşla nasıl muhabbet ediyorsak, öyle konuşun. Tabii ki ihtiyaçlarına elimizden gelin yapmaktan da kaçınmayın” dedi. Ruhi Can Alkın, özellikle çocuklarla bu süreçte yakından ilgilenilmesi gerektiğinin altını çizdi.

EMİNE AKHAN

Editör: TE Bilişim