Geçen haftalarda da doğu illerinde görülen toz taşınımı bu sefer de batı ve iç kesimlerde etkisini gösterecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün Afrika üzerinden toz taşınımı gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından, Marmara`da 17 Nisan Pazar günü Afrika üzerinden öngörülen toz taşınımının pazartesi sabah saatlerine kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

Pazartesi günü iç ve kuzey kesimlerde güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde esecek rüzgarla birlikte yer yer toz savrulması da bekleniyor.

Taşınımın meydana getireceği görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, yağış alan bölgelerde çamur şeklinde yağış ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması isteniyor.

AFAD da toz taşınımıyla ilgili sosyal medya hesabından vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Prof. Dr. Bülent Şekerel, toz taşınımının vücut üzerindeki etkilerini ve toz taşınımından nasıl korunmamız gerektiğini anlatmıştı.

"Bu tozlar beraberinde silikanın yanında bazı bakteri ve küf mantarlarının akciğere girmesini kolaylaştırıcı bir etki görüyorlar. Bu tozlar arasındaki sürtüşme parçacık boyutlarının azalmasına neden oluyor. 10 mikroçapın altındaki parçacıklar akciğerin derinlerine kadar ulaşıp özellikle astımı, bronşiti ve KOAH`ı olan hastalarımızda sağlık sorunlarına neden olabiliyorlar."

"Mutlaka maskemizin üzerimizde olması gerekiyor. Sosyal mesafeyi bu rüzgarlı havada daha mesafeli tutmamız gerekiyor. Polenlere, küf mantarlarına alerjisi olanların veya sürekli ilaç kullanan astımlı, KOAH`lı bronşitli hastalarımızın özellikle dikkatli olmaları maskesiz dışarıya çıkmamaları gerekiyor."

"Eğer evde bulunuyorsak ve pencereden dışarıya baktığımızda yoğun bir toz bulutu görüyorsak, pencereyi açmamayı şiddetle öneriyorum. Ama şu an için herkesin bu korkuyu yaşamasına gerek yok."

"Genellikle ortamda toz olduğunda en kolay girdiği burnumuz ve gözlerimizdir. Gözlerde kızarma, yaşarma, burun akıntısı, yanma hissedilmesi o ortamın tozlu olduğunun göstergesidir. Bu bize biraz alarm zili gibidir. Eğer bunlar varsa o ortamda kalmamak veya o ortamı uygun şekle getirmemiz gerekiyor."

İçeriğinde kil mineralleri bulunan toz taşınımına maruz kalmak, baş ve mide ağrısına da neden olabiliyor.

Editör: TE Bilişim