Konya Yenigün gazetemizde, 17 Ekim  tarihli yazımda geleceğe yön verecek seçimler başlığı ile bir yazı kaleme almıştım.

Yazı ile ilgili çok değerli tepkiler dönüşler aldım.

Bu dönüşlerden bir tanesi Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk Bey’in telefonla arayıp teşekkür etmesini ayrıca değerli buldum.  Hemen ertesi gün Yönetim Kurulu Üyelerine hazırlamış oldukları sunum dosyasını elime ulaştırma nezaketinde bulunmaları ayrıca takdire şayan bir davranıştı.

Dosyayı zevkle inceledim…  Konya’daki değişimin ayak seslerini yansıtıyordu.

Dosya 2010- 2021 Konya Ticaret Odasının Konya için yaptıklarını içeriyordu.

Önemli bir bölüm olan ilk sayfalarında; Konya’nın, Türkiye’nin bu dönemde gayri safi yurt içi hasıla, ihracat, sanayi ve İstihdamla ilgi parametrelerinden daha başarılı bir büyüme sergilediğini gösteren verileri gösteriyor.

Ülke ekonomisine pozitif katkı sağlayan şehir Konya…

Faal işyeri ve istihdama katkı açısından da   iyi performans sergilemesi dikkate değer.

Türkiye ortalamasına göre açılan firma sayısında da Türkiye ortalamasına göre % 32 pozitif fark var.

İşyerindeki bu artışa karşılık istihdamdaki %3.2 gibi farkı ancak yakalaması, üzerinde düşünülmeye değer bir açmaz olarak görüyorum.

Yatırım teşvik belgelerinde % 400 lük artış ümit vaat ediyor.

Marka tescilinde Türkiye geneline göre % 5,9 fazlalık olmasına rağmen kendi markasını üretme, ulusal ve uluslararası marka üretme konusunda yeterli başarıyı sağladığını düşünmüyorum.  Konya bu beceri bilgi, tecrübe ile hala fason üretim seviyesinde kalması düşündürücü.

Kendi tasarımı, patenti ile küresel düzeyde geçerliliği olacak markalara ulaşma zamanı Konya için geldi de geçiyor.

Patent konusundaki 2010’daki 13 patent tesciline karşılık 2021 de 80 patent artışı yüzdesel olarak çok olmasına rağmen Konya’nın potansiyeline karşılık  yeterli değil. Gelişmiş şirketlerin  bir yılda sahip olduğu bir miktara karşılık, Konya’nın bu konuda alması gereken çok büyük yol olduğunu düşünüyorum.

Konya Eğitim ve Sağlık vakfının eğitim konusundaki atılımları takdire şayan. Konya teknoloji ve eğitim Kampüsünün oluşumu Konya’nın geleceğinde önemli katma değerler üretilmesine vesile olacaktır.

Oda faaliyetlerinin Sürdürülebilir Rekabet Gücü Sağlamaya Yönelik Hizmetlerle ilgili kurulları eminim gelecekte önemli işlevler görecektir. İş dünyasının bu konuda katılımın ve iş birliğinin etkin olarak sağlanması bu konuda çok önem arz etmektedir.

Özellikle Bilgilendirme ve Eğitim hizmetlerinde Konya İli Ekonomik göstergelerinin düzenli olarak yayınlanması ilimizdeki gelişmelerin doğru analizi ve çözüm üretilmesi konusunda çok önemli görevler görecektir.

Konya ekonomik raporunu bu açıdan çok önemli buluyorum.

İlimizin parlayan yıldızı Karatay üniversitesi arkasında Konya Ticaret odası ile ulusal ve uluslararası başarılara imza atacaktır.

Karatay Üniversitesi özellikle iş dünyası ve üniversiteler arsındaki kopukluğun giderilmesi, iş verenle kaliteli insan kaynaklarının yetiştirilmesi konusunda dayanışmanın sağlanması konusun önemli görevler üstlenebilir.

Şu an bir tarafta işsiz üniversite mezunu diğer tarafta işçi bulamayan işveren… Bu handikabın çözümü konusunda İş dünyasına yakın bir üniversite Karatay üniversitesi yaptıklarına ek olarak daha aktif roller üstlenebilir.

Gelişen dünyanın iş dünyası için gelişen dünyanın insan kaynaklarını yetiştirmek lazım. Dünün davranışları ile geleceği inşa edemeyiz.

Akıllı teknolojiler merkezinin etkili bir yönetimle Konya için stratejik sonuçlar doğurabilir.

Kalkınma odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi Konya’nın geleceği için çok önemli gelişme hamleleri içeren projelere imza atabilir.

Konya Mesleki Eğitim Merkezi İşverenin ve sanayinin iş birliği daha yoğun sağlanarak yaygınlaşmalı. Çok önemli bir çıkış noktası.    İşverenin bu konudaki talepleri canlandırılmalı ve özendirilmeli…Klasik Çırak, kalfa, usta tanımına,  güncel gelişmelere uygun bakış açısı getirilmeli. Eti senin kemiği benim işe başlama dönemi bitti.

Konya Model fabrika çalışmaları daha yaygınlaşmalı. Derinleşmeli. Hesap verebilir işletmelerin kurulması, bütçe ile yönetim. İlkelere dayalı kurumsal organizasyon ve davranışlar konusunda çok mesafe kat edilmesine ihtiyaç var.

Konya Dış Ticaret merkezi daha çok işletmeye dokunmalı. İş dünyası bu konuda arzu edilen seviyede değil.

Bugün 2021 yılı itibarı ile Konya bilgi, deneyim, beceri ve imkanlar açısından Gaziantep’ten daha güçlü iken Gaziantep’in 2021 yılı ihracatı 10 milyar doları geçmişken Konya’nın 3 milyarda kalmasını doğru analiz etmek lazım.

Tüyap fuarı Konya hatta Anadolu iş dünyası için büyük şans. Gelecekte Hava, demiryolu, karayolu ulaşım kavşakları konusunda çok güçlü bir Konya olacağını düşünürsek Fuarın aslında çok da büyük olmadığını görürüz. Daha etkin bir fuarcılık yapılmalı. Konya’nın Afroavraya ve Akdeniz’in ulaşılabilir en merkezi yeri olarak konumlandırırsak dünya ekonomisinin %60’nın ilgi odağı olabiliriz.

Konya’nın kumaşı çok değerli.  Bir zamanlar sadece pijama dikilen kumaştan şimdi çok değerli pantolon üretiliyor. Bunları yapanları ve emeği geçenleri kutlamak lazım. Pijama 100 lira iken pantolon 300 lira… Ama Konya 20 000 TL’lik takım dikilebilecek bir kumaş.

İşte benim yazımın amacı da buydu.  Konya’dan küresel düzeyde değerli takım elbiseler yapalım.

Büyüme güzel ama bize gelişme lazım. Sadece parasal büyüklükler değil niteliksel büyüklüklere de sahip olmak lazım.

Borsa’da en az 20 şirket… Küresel düzeyde markalar…. Üretmek lazım.
Sadece bakış açımızı değiştireceğiz.

Türkiye’nin Yüzyılının hedeflendiği Cumhuriyetin 99’cu yılında,  Konya bu gelecek yüzyılın lokomotifi olmalı. Onu hayal edebilecek bakış açısına ve ekibe ihtiyacımız var. Tabi ki önce o kalitede insan kaynağına sahip olup o insan kaynağını yönetebilmek de lazım