İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 20 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesi, birçok okul ve hastanenin kullanılamaz hale gelmesi, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyindeki (BMGK) Gazze'de ateşkes karar tasarılarının ABD tarafından reddedilmesi, İsrail'in saldırılarının başlamasından yaklaşık 49 gün sonra Hamas ile İsrail arasında "insani ara" ilan edilmesi ve Nobel Ödüllerinin sahiplerini bulması, 2023'ün son çeyreğine damga vurdu. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam, 7 Ekim'de "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli operasyon başlattı.

5-3-84

ABD TERÖRÜ FİNANSE EDİYOR

İsrail ordusu da aynı gün roketlerin fırlatıldığı abluka altındaki Gazze Şeridi'ne doğru saldırılarına başlarken şu ana kadar en az 8 bin 200'ü çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere 20 bin 424 Filistinli öldü. Dünya genelinde İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşı bazı ülkeler, Filistin'e destek olarak ateşkes talep ederken başta ABD olmak üzere bazı ülkeler ise BMGK'deki Gazze'de ateşkes karar tasarılarını reddetti. BM Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını 10 "hayır" oyuna karşı 153 oyla kabul etti. Oylamada Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve ABD "Hayır" oyu kullandı. ABD terörü finanse ediyor.

5-4-90

TERÖRİST İSRAİL İŞKENCE YAPIYOR

İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nde alıkoyduğu Filistinlilere ve İsrail hapishanelerindeki mahkumlara korkunç işkenceler uyguladığı belirtildi. Filistin Esirler Cemiyetinden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de alıkonan ve sonra serbest bırakılan Filistinlilerin tanıklıklarının, gördükleri işkencelere dair korkunç ayrıntılar içerdiği, bedenlerinde de bunların izlerinin görüldüğü ifade edildi.Cemiyet, Filistinlilerin gördüğü işkencelere ilişkin tanıklıklarının yer aldığı bir video yayınladı. Videoda, ayaklarında ve bileklerinde morluklar ile yaralar bulunan yaşlı bir kişi olduğu görüldü. Bu kişi, Gazze'de alıkonulan ve İsrail hapishanesinden yakın bir zamanda serbest bırakılan gruptaki kişilerden biri olduğunu aktardı. Cemiyetin açıklamasında, İsrail güçlerinin, Filistinlileri zorla kaybettiği, akıbetlerini, nerede tutulduklarını ve sayılarını açıklamayı reddettiği, bu kişilerin arasında kadınlar, yaşlılar ve çocukların da bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm uluslararası insan hakları kuruluşlarından, alıkoyduğu kişilerin akıbetlerini açıklaması ve bu kişilerin maruz kaldığı işkence ile kötü muameleye son vermesi için İsrail'e baskı yapması istendi.

5-5-82

FİLİSTİNLİ BERGUSİ VE ARKADAŞLARI 3 SAAT DARP EDİLDİ

Gazze’de can kaybı 34 bin 535’e yükseldi Gazze’de can kaybı 34 bin 535’e yükseldi

Öte yandan Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada da İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan tutuklu olarak tanınan Nail el-Bergusi'nin (66) gördüğü işkencelere dair bilgiler paylaşıldı. Bergusi'nin, Ramallah'ın batısındaki Ofer Hapishanesinden İsrail'in kuzeyindeki Gilboa Hapishanesine nakledilirken işkence gördüğü, coplar ve tüfek dipçikleriyle şiddetli bir şekilde darbedildiği, Bergusi ve arkadaşlarına yönelik saldırının aralıksız 3 saat devam ettiği kaydedildi.Bu olayın yaklaşık 2 ay önce gerçekleştiği, bu bilginin de Bergusi'yi hapishanede ziyaret eden Filistin Esir İşleri Heyetinin bir avukatı tarafından nakledildiği aktarıldı. Avukatın naklettiğine göre Bergusi, mahkumların genellikle göğüs ve kaburga bölgesinden darp edildiğini, bu nedenle vücutlarında kırıklar oluştuğunu anlattı. Bergusi tanıklığında, hapishanelerde soğuk havada bile camların 24 saat açık olduğunu, giysi ile örtü bulunmadığını, yemeklerin çok kötü ve miktarının az, odaların da kalabalık olduğunu dile getirdi.

5-7-73

EN UZUN SÜRE KALAN SİYASİ TUTUKLU

İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan siyasi tutuklu" olarak kayıtlara geçen Nail el-Bergusi, ilk olarak 1978'de 19 yaşındayken tutuklanmıştı. Cezaevinden, İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası anlaşması sonucu 2011'deçıkan Bergusi, sadece 31 aylık özgürlüğün ardından Haziran 2014'te "3 Yahudi yerleşimcinin kaçırılması ve öldürülmesi" olayına tepki olarak yeniden gözaltına alınmıştı. İsrail'in Batı Şeria'daki Ofer Askeri Mahkemesi, 22 Şubat 2017'de Bergusi hakkında müebbet ve 18 yıl hapis cezası kararı vermişti. Bergusi, İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan kişi olması dolayısıyla "Filistinli esirlerin önderi" olarak adlandırılıyor.

5-8-63

AA

Editör: Birkan Bakay