İstanbul’dan Konya’ya gelen fotoğraf sanatçısı İlyas Göçmen ve Barış Kerim Cesur, Mevlana Türbesi’ni ziyaret edip fotoğraflar çektiler. 80 yaşında Türkiye’nin en iyi fotoğraf sanatçılarından olan İlyas Göçmen, ilkokul 4’üncü sınıftan beri fotoğrafın içinde. Bu sene sanatının 65’inci yılını Konya’da kutlayan İlyas Göçmen, dünyada rekor kırarak 2 altın kemerin sahibi oldu. Göçmen, “Yağlı Güreş yapan Kırkpınar sporcuların müsabakalarda fotoğraf ile belgesellerini çektim, seminerlerde tanıttım ve bu çalışmalarım çok beğenildi. 2 defa Altın Kemer ödülü aldım. Yağlı Güreş fotoğraflama çalışmam 55 sene sürdü. Dünyada rekor kırdım. Bunun dışında çok sayıda fotoğraf çalışmalarım oldu. Dünya çapında Azerbaycanlı ünlü bir şair fotoğraflarıma 40 şiir yazdı. Fotoğraflarımın şiirleri 20 ülkede 20 farklı dile çevrildi. 2 defa sergim oldu ve kitabım basıldı. Ama Türkiye’de maalesef basılmadı. Bunların yanı sıra birçok ansiklopedide adım geçiyor. Fotoğraf çalışmalarım bu şekilde ilerliyor. Çok mutluyum. Fotoğrafa değerin verildiğini görüyorum” şeklinde konuştu.
MEVLANA’YI DÜNYA TAKİP EDİYOR!
Fotoğraflamak için Konya’ya ilk defa geldiğini dile getiren Göçmen, Konya’yı çok güzel bulduklarını belirtti. Kökeninin de Osmanlı zamanında Karaman olarak göründüğünü anlatan Göçmen, “Karaman’a da gittim. Orayı da çok beğendim. Yurdumuzun her tarafı ayrı bir cennet ama bunun farkında değiliz. Özellikle Mevlana Türbesi’nin Konya’da bulunması müthiş bir şey. Dünya buraya geliyor ve takip ediyor. Mevlana’nın Amerika’da bile muhitleri var, biliyorum. Oradan buraya gelenler var. Çevremdeki arkadaşlarımdan Mevlana’yı okuyanlar bulunuyor. Konya’da bulunmak gerçekten çok müthiş bir olay. Bu şehirde olmaktan ve Mevlana Müzesini fotoğraflamaktan mutluyuz” diye konuştu.
MEVLANA MÜZESİNİ FOTOĞRAFLAMAK İÇİN İSTANBUL’DAN KONYA’YA GELDİLER
Fotoğraf Sanatçısı, Türkiye Fotoğrafçılar ve Gezi Kulübü (TFGK) Kurucusu ve Oyuncu Barış Kerim Cesur ise, fotoğrafın bambaşka bir olay olduğunu söyleyerek Mevlana Meydanı, Müzesi ve Sultan Selim Cami’nde çeşitli fotoğraflar çektiklerini ifade etti. Cesur, “Duayenlerimizden İlyas hocamla beraber Konya’ya, Mevlana’yı fotoğraflamak için İstanbul’dan geldik. Konya, Selçuklu’nun başkenti. Tarihi zenginlik İstanbul veya Ankara’da nasılsa Konya’da da öyle. Konya’da gerçekten fotoğraflayabileceğimiz çok fazla han, hamam, cami ve tarihi yerler var. Bunlar dışında Konya’nın görünmeyen yüzleri de var. Açığa çıkmamış bölgelerin olduğunu düşünüyorum. Bunları fotoğraflamak tanıtmak amaçlı da güzel bir şey. Tabi Türkiye’nin her yerini de geziyoruz. Çeşitli programlara katılıyoruz” dedi.
“KONYA BENİ KENDİNE ÇEKTİ”
Sanatçı Cesur, son olarak şunları kaydetti: “Benim rahmetli dedem Konyalı. Yıllar öncesinde burada doğmuş, büyümüş. 17 yaşına kadar Konya’da yetişmiş, gençlik zamanlarında İstanbul’a göç etmiş. Şu an yaşasaydı 120 yaşına yakın olurdu. Konya’da başka akrabalarım da var. Daha önce hiç bu şehre gelmedim ve fotoğraflamadım. Ama sanırım Konya beni çekti ve buraya kadar geldim. Konya’da bulunmak gerçekten çok gurur ve mutluluk verdi.”