2023 yılı yatırım projelerine ilişkin detaylar ocak ayında belli olmuştu. Deprem, ramazan ve ardından gelen iki seçim ile gölgede kalan yatırım programını ayrıntılı bir şekilde ele alıyoruz. Barış Caddesi Tramvay Hattı ve araç alımı, bağlantılı köprülü kavşak ve diğer kavşaklar ile içmesuyu-arıtma projelerinde İller Bankası bağlantılı krediler dikkat çekiyor. 3. Merhale Projesi’nde de TOKİ’nin müdahil olduğu bölümler mevcut.

GÖKSU’NUN OVA’YA ULAŞMASI ZAMAN ALIYOR
Afşar-Bağbaşı Derivasyon Tüneli’nin gecikmesi ve AHİ Kanalı’nda yaşanan sorunlar nedeni ile Hotamış Depolaması hizmete alınamazken, tarlalarda deyim yerinde ise kılcal damarların kuruluşu devam ediyor.

ULAŞIM HAYATİ ÖNEME SAHİP
Konya Çevre Yolu ile birlikte KONYARAY, Barış Caddesi Tramvay Hattı şehri bunaltmış olan ulaşım ve trafik için hayati öneme sahip. OSB’ye demiryolu bağlantısının da programda yer alması dikkat çekici. Metro Projesi ise yeni baharlara kalmış durumda. Yarım yüzyılı aşıp asra doğru koşan yol projemiz de programdaki yerini almış durumda. Öte yandan Konya’yı limanlara ulaştıracak geçitlerden Demirkapı Tüneli hizmete alındı. Şimdi sıra Sertavul ve Alacabel’de.

İŞTE O PROJELER

20023 yılı yatırım projelerine ilişkin detayların ocak ayında belli olmasına karşın deprem, ramazan ve ardından gelen iki seçim ile gölgede kaldı.
Ocak ayı ortalarında Resmi Gazete’de yayınlanan programın Konya Projeleri ve makro büyüklüklerine yakından bakmak istiyoruz.
Bu arada göz önünde tutmamız gereken bir önemli gerçeklik de Meclis’in etkin çalışmaya balaması ve ekonomi yönetiminin direksiyonu tam olarak devralması ile birlikte hatırı sayılır büyüklükte bir ek bütçe hazırlanması ihtiyacının varlığı. Bu durumda rakamları yeniden ele almayı gerektirebilir.

BÜTÇE TÜRLERİNE GÖRE BÜYÜKLÜKLER
Yatırım toplamı 629 milyar 281 milyon 339 bin lira olurken bunun 454 milyar 162 milyon 242 bin lirasını merkezi hükümet, kitler ve özelleştirme idaresine bağlı kuruluşlar yapacakken, 175 milyar 129 milyon 97 bin lirası da mahalli idarelerce gerçekleştirilecek.

SEKTÖRLERE GÖRE DAĞILIM
Ulaştırma-Haberleşme sektörü 121 milyar 664 milyon 619 bin lira ile kamu yatırımlarının dörtte birinden fazlasını alıyor. Onu yaklaşık 79 milyar lira ile madencilik, 61 milyar lira ile eğitim, 58,5 milyar lira ile diğer kamu hizmetleri takip ediyor.4 milyar 227 milyon lira ile imalat en az pay alan sektör olarak göze çarpıyor.

KOP VE ÜNİVERSİTELERİN PAYLARI
KOP İdaresi için bu yıl 231 milyon 900 bin liralık pay ayrılırken Necmettin Erbakan Üniversitesi için 137 milyon 253 bin lira (döner sermaye yatırımı 4 milyon 500 bin lira) ve Selçuk Üniversitesi içinse 130 milyon 628 bin liralık (döner sermaye yatırımı 1 milyon 500 bin lira) rakam tahsis edilmiş.
KOP İdaresi yatırımlarının 110 milyon lirası sulama, 71 milyon 900 bin lirası bitkisel üretim ve 19 milyon lirası da hayvancılık için harcanacak.


KONYA YATIRIM PROJELERİ VE AYRILAN KAYNAKLAR
Programda ismen yer alan Konya projeleri ile yine muhtelif illerde Konya’nın bulunduğu projelere ayrılan kaynakları incelemek istiyoruz. Burada toplulaştırılmış ve tek çatıda toplanmış Konya’nın adı tek tek sayılmayan projeleri kapsama alamamış oluyoruz. İşte sektörlere göre isim isim Konya projeleri ve tahsis edilen yatırım miktarları

TARIM-SULAMA SEKTÖRÜ

DSİ
DELİMAHMUTLU BARAJI VE SULAMASI
Bu yıl programa etüd proje olarak alınan Delimahmutlu Barajı ve Sulaması için 2.5 milyon lira ödenek ayrılmış. Gelecek yıl bitecek projenin yatırım bedeli 5 milyon lira.
ÇUMRA 3. MERHALE
Proje kapsamındaki muhtelif alt projeler TOKİ tarafından yürütülecek olup Avşar Barajı ve Avşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı için 125 milyon lira kaynak ayrılmış bulunuyor. 2027 yılında bitirilmesi planlanan proje için 1 milyar liralık harcama yapılmış. Projenin toplam bedeli yaklaşık 2 milyar lira.
Göksu Havzası sularının ova ile buluşması ve depolanarak kullanılması için hayati önem taşıyan Hotamış Depolaması, Apa-Hotamış İletim Kanalı ve Tesisleri için bu yıl 5 milyon liralık kaynak ayrılmış. 1 milyar 900 milyon lira bedele sahip proje için şimdiye kadar 1 milyar 423 milyon lira harcanmış.
52 bin 278 hektarlık alanı kapsayan sulama tesislerinin de diğer iki proje ile eşzamanlı olarak 2027’de tamamlanması hedefleniyor. Söz konusu tesisler Hotamış Depolaması ve proje demetindeki barajların sağladığı suyu tarlalara ulaştıracak. 172 milyon lira kaynak ayrılan projenin toplam bedeli 4 milyar 600 milyon lira ve 1 milyar 239 milyon liralık harcama yapılmış. Sulama projeleri için önümüzdeki süreçte daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğu görülüyor.
Büyük oranda yatırımı tamamlanan Bozkır Barajı için ayrılan kaynak 5 milyon lira. 636 milyon liralık büyüklüğe sahip proje için 621 milyon liralık yatırım yapılmış bulunuyor.

.İVRİZ SAĞ VE SOL SAHİL SULAMASI
Bu projede de yapılan protokol gereği baz alt projeler TOKİ tarafından hayata geçirilecek. 40 bni hektarlık alanda yenilemeyi hedefleyen projeye ayrılan kaynak 504 milyon lira. Bu rakamın 204 milyon lirası dış kredi ile gerçekleştirilecek. 2027’de tamamlanması hedeflenen proje için 670 milyon liralık harcama yapılmış olup toplamda 4 milyar 900 milyon liralık yatırım yapılacak.

GÖKSU HAVZASI YAMAÇ ARAZİLERİ SULAMASI
2025’te tamamen hayata geçmesi beklenen proje ile 3 bin 121 hektarlık alan suyla buluşacak. 150 milyon lira kaynak ayrılan projenin toplam bedeli 628 milyon lira ve 78 milyon liralık harcama geçen yıl sonuna kadar yapılmış bulunuyor.

GÖLET VE SULAMA PROJELERİ
Bu yıl programa çok sayıda gölet ve beraberinde sulama projesi girmiş bulunuyor. İşte o projeler; Ilgın Burakmuslu Göleti ve Sulaması için tamamlanma hedefi 2027 yılı. 48 milyon liralık proje için 1 milyon lira kaynak ayrılmış. Yine 1 milyon lira kaynak ayrılan ve 2027’de hizmete alınması planlanan projelerden Meram Sağlık Göleti ve Sulaması 76 milyon lira, Akşehir Çakıllar Göleti ve Sulaması 326 milyon lira, Hüyük Değirmenaltı Pınarbaşı Göleti ve Sulaması 86.5 milyon lira, Derbent Değiş-Derbentekke Göleti ve Sulaması 56 milyon lira ve Ahırlı Akkise Göleti ve Sulaması 59 milyon lira toplam yatırım bekliyor.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AFŞAR HADİMİ BARAJ GÖLÜ ALTINDA KALAN YOLLAR
Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yapılacak olan 367 metre köprü ile 20 kilometrelik yolu kapsayan projeye 400,5 milyon liralık kaynak ayrılmış bulunuyor. 2026’da bitirilmesi beklenen projenin yatırım bedeli 1 milyar 445 milyon lira ve şimdiye kadar 11 milyon liralık ödenek harcanmış.

KOP İDARESİ
KÜÇÜK ÖLÇEKLİ TARIMSAL SULAMA PROJELERİ
KOP sınırları içindeki 7 ilde bin 269 hektarlık arazideki inşaat, makine-teçhizat ve sulama işleri bu yıl tamamlanacak ve 110 milyon lira harcama yapılacak.

TARIM-BİTKİSEL ÜRETİM

DSİ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
8 ili kapsayan KOP İlleri Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri için 274 milyon liralık kaynak ayrılmış.

KOP İDARESİ BAŞKANLIĞI
2023’te tamamlanması planlanan yeni projeler kapsamında 71 milyon 900 bin liralık yatırım yapılacak olup 8 ildeki tarımsal araştırmalar için 5 milyon 900 bin lira, yine 8 ildeki tarımsal eğitim ve yayım için 16 milyon lira ve 8 ildeki kırsal dezavantajlı alanların kalkınması için 50 milyon liralık proje desteği verilecek.

TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TARIMSAL YAPILAR VE TESİSLER
Amasya, Ankara, Sivas ve Şanlıurfa ile birlikte Konya’nın da aralarında bulunduğu illerde bina bakım onarımı, inşaat, mahsul silosu ve ambarlar için 52 milyon 350 bin lira harcanacak.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GÖKSU-TAŞELİ HAVZASI KALKINMASI
Ankara-Karaman-Konya eksenindeki proje için 75 milyon 96 bin liralık ödenek ayrılmış bulunuyor. 450 milyon lira bedeli proje için 2022 sonuna kadar yapılan harcama 164 milyon 858 bin lira.

TARIM-HAYVANCILIK

KOP İDARESİ BAŞKANLIĞI
HAYVANCILIK ALTYAPISININ GELİŞTİRİLMESİ
8 ildeki proje desteğine ayrılan kaynak 19 milyon lira.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYCAN ISLAHI VE ADAPTASYONU
Konya ile birlikte Adana, Ankara ve Balıkesir illerini kapsayan 26 bin 932 m2 ahır-ağıl yapımı, bakım onarım, 5 bin 80 m3 depo, makine-teçhizat, müşavirlik, kontrollük, 71 bin 190 m2 tarımsal tesis için ayrılan ödenek 70 milyon lira.
ÜLKESEL MERİNOS GELİŞTİRME PROJESİ
Balıkesir ile Konya’yı kapsayan projenin 2025’te tamamlanması planlanıyor. Ayrılan ödenek 5 milyon lira.
ANADOLU ESMERİ GELİŞTİRME
Konya’da devam eden projenin bitiş hedef yılı 2025. Ayrılan ödenek ise 6 milyon lira.
TÜRKİYE PATENTLİ EBEVEYN VE EBEVEYN GELİŞTİRME
Konya, Ankara, Eskişehir ve Tokat illerini kapsayan proje gelecek yıl tamamlanacak. 156 milyon lira bedelli projeye 2022 sonuna kadar 83 milyon lira harcanmış ve bu yıl ayrılan kaynak 45 milyon lira.

İMALAT SEKTÖRÜ

TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI ANONİM ŞİRKETİ
ILGIN KÜSPE PALETİ TESİSİ
Gelecek yıl tamamlanması planlanan tesis için ayrılan ödenek 76 milyon 200 bin lira ve proje bedeli 140 milyon lira.

KOP İDARESİ BAŞKANLIĞI-MOTÜM
Alet ve cihazlar için 3 milyon lira ayrılmış durumda. 6 milyon liralık da sermaye transferi söz konusu.

Bu yıl tamamlanacak proje Konya ve Mersin illerini kapsıyor. Proje bedeli 680 milyon lira ve yıl ödeneği 390 milyon lira. Bu ve benzeri çalışmalarla Akkuyu Nükleer Santrali üretime başladığı zaman enerji de tüketim noktalarına ulaşmış olacak. Bilindiği gibi Seydişehir Alüminyum Tesisleri çok büyük bir enerji tüketim merkezi. Dolayısı ile Seydişehir Tesisleri’nin enerji tedarik güvenliği son derece hayati. Öte yandan Oymapınar Barajı da Seydişehir’in enerji tedariği için yapılmış bir tesis olarak dikkat çekiyordu. Seydişehir Alüminyum özelleştirmesi kapsamında Cengiz Grubu’na devredilen barajda üretilen elektrik satılıyor mu yoksa tesislerde mi kullanılıyor merak konusu.
AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ- KONYA-4 ENERJİ İLETİM HATTI
218 kilometrelik hat Konya ve Mersin illeri yatırımları kapsamında. Bu yıl tamamlanacak proje 520 milyon lira bedelli ve yıl ödeneği de 205 milyon lirayı buluyor.
SEYDİŞEHİR TRAFO MERKEZİ YENİLEME
Bu yıl tamamlanacak proje 435 milyon lira bedele sahip ve ödeneği de 50 milyon lira.
ADANA-SEYDİŞEHİR ENERJİ İLETİM HATTI
362 kilometre uzunluğundaki hattın proje bedeli 590 milyon lira ve 2026’da tamamlanması hedefleniyor. 100 bin lira harcanan proje için iz bedeli olan 2 bin liralık kaynak ayrılmış.
KONYA KUZEY ILGIN TES-AFYON-2 ENERJİ İLETİM HATTI
203 kilometrelik hat için harcanacak rakam 900 milyon lira. 2022 sonuna kadar 250 milyon lira harcanmış olup bu 200 milyon liralık kaynak ayrılmış.
AKKUYU 380-SELVİLİ ENERJİ İLETİM HATTI
170 kilometrelik hat için harcanacak rakam 600 milyon lira ve yıl ödeneği 30 milyon lira. Her iki projenin de 2026’ta tamamlanması hedefleniyor.

KOP İDARESİ BAŞKANLIĞI
Enerji sektörü yatırımları kapsamında KOP’taki 1 projeye 15 milyon lira ayrılmış bulunuyor.

DEMİRYOLU ULAŞTIRMASI
TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
DEMİRYOLU İYİLEŞTİRME,ELEKTRİFİKASYON, SİNYALİZASYON
Konya, Afyonkarahisar-Kütahya arası 430 kilometrelik demiryolunda gerçekleştirilmekte olan projenin toplam bedeli 5 milyar 565 milyon lira ve geçen yıl sonuna kadar yapılan harcama 868 milyon lira. 2026’da tamamlanması hedeflenen proje için bu yıl tam bir milyar liralık kaynak ayrılmış.

KONYARAY
Konya’nın uzun süredir beklediği ve acil ihtiyaçları arasında yer alan KONYARAY (banliyö hattı) 17.4 kilometre uzunluğunda. Proje 1 milyar 808 milyon liraya mal olacak ve 2026’da tamamlanması hedefleniyor. Yıl ödeneği iz bedeli olan bin lira. (KONYARAY için ihtiyaç olan 7 araç alımı için ayrılan ödeneği program mantığı çerçevesinde ulaştırma sektörü içinde veriyoruz)

KONYA KARAMAN HIZLI TREN
Konya’yı Mersin Limanı’na ulaştıracak hızlı tren hattı yolcularla birlikte yüklerin de açık denizlere ulaşması açısından büyük önem arz ediyor.
2025 yılında tamamlanması hedeflenen proje Konya-Karaman-Niğde (Ulukışla)-Mersin (Yenice)- Adana güzergahını kapsıyor ve 313 kilometre uzunluğunda. Hattın Konya-Karaman bölümü tamamlanarak hizmete alındı. Söz konusu bölüm için 2023’te 35 milyon liralık harcama yapılacak. 27 milyar 786 milyon liralık proje paketi için 2022 sonuna kadar 15 milyar 247 milyon liralık harcama yapılmış. Bu yıl Karaman-Ulukışla arası için 2 milyar 100 milyon, Adana-Mersin 3. ve 4. Hat Yapımı, 1. ve 2. Hat Rehabilitasyonu, Çukurova Havalimanı Bağlantısı içinse 200 milyon liralık ödenek ayrılmış.

OSB İLTİSAK HATTI YAPIMI
16 ildeki OSB’lere bağlantı hattı yapımı için toplamda 250 milyon liralık kaynak ayrılmış. Bunlardan Konya-2. OSB hattının etüd-danışmanlık projesi için 1 milyon 250 bin lira ayrılmış. Dış kredi ile yapılacak etüd için toplamda harcanacak rakam 12 milyon 494 bin lira.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BOZKIR-HADİM-ADİLLER YOLU
Yarım yüzyılı aşıp altıncı 10 yıla doğru ilerleyen projede maalesef şaşırtıcı bir durum ve hız söz konusu değil. 1965 yılında yatırım programına giren ve bu özelliği ile belki de Türkiye’de tek olma unvanını elinde bulunduran proje 1 milyar 798 milyon lira bedelli olup şimdiye kadar 244 milyon liralık harcama yapılmış. 2023 ödeneği ise 43 milyon 365 bin lira. 2026’da tamamlanması hedeflenen projenin bu ödenek yapısı ile asırlık olması işten bile değil. Yolun 69 kilometrelik kısmı satıh kaplama ve 19 kilometresi bölünmüş ve bitümlü sıcak asfalt olacak.

KONYA-AKSARAY İL SINIRI
Halk arasındaki tabirle beton asfalt kaplama yapılmakta olan 72 kilometrelik yol için bu yıl 10 milyon 134 bin liralık ödenek ayrılmış. 2026’nın bitiş olarak hedeflendiği proje 429 milyon lira bedelli ve 243 milyon liralık harcama gerçekleştirilmiş. Yolun Konya İl Sınırı- Aksaray bölümünü içeren 64 kilometrelik kısmı için ayrılan ödenek ise bin lira.

(KONYA-KARAMAN) AYRIMI-BELÖREN-HADİM
1992 başlangıç tarihli proje için bitiş tarihi hedefi diğerlerinde olduğu gibi 2026. 34 kilometre bölünmüş sıcak asfalt yol ve 30 kilometre de 1A standardında karayolundan oluşan proje için ayrılan kaynak 14 milyon 695 bin lira.

BALA AYRIMI-AKSARAY-EREĞLİ AYRIMI
Aksaray-Ankara-Niğde ve Konya illerini kapsayan 285 kilometrelik yol için ayrılan ödenek 7 milyon 449 bin lira.
AKŞEHİR-(YALVAÇ-ŞARKİKARAAĞAÇ) AYRIMI
133 kilometrelik yol için ayrılan ödenek bin lira. Projenin tamamen bitirilmesi diğer karayolu yatırımlarında olduğu gibi 2026.
AKSARAY-ULUKIŞLA-POZANTI
Adana-Konya ve Niğde illerini kapsayan proje 142 kilometre uzunluğunda. Proje için 2023 ödeneği 4 milyon 501 bin lira olarak belirlenmiş.
AFYON-KONYA-EREĞLİ-ULUKIŞLA AYRIMI
203 kilometre bölünmüş yol ile 32 kilometre bitümlü satıh kaplama bölünmüş yoldan oluşan proje bir milyar 817 milyon 993 bin lira bedelli. Projeye 862 milyon 772 bin lira harcanmış olup yıl ödeneği 3 bin lira!
Bu ödenek 3 kısım için adil bir paylaşımla biner lira olarak belirlenmiş. Bu bölümler Akşehir-Afyon, Konya-Akşehir ve Ereğli Ayrımı-Ulukışla Ayrımı’ndan oluşuyor.

KONYA-SEYDİŞEHİR
93 kilometrelik bölünmüş yol projesi için ayrılan kaynak iz bedeli olan bin lira. Bitiriliş hedefi diğerleri gibi 2026.

KONYA-BEYŞEHİR
Projenin tüm bilgileri proje bedeli dışında aynı olması ile dikkat çekiyor.

AYRANCI-EREĞLİ (AYRANCI ÇEVRE YOLU DAHİL)
45 kilometrelik bölünmüş beton asfalt yol için ayrılan ödenek bin lira.

EY(Ğ)İSTE VİYADÜĞÜ
Türkiye’nin en yüksek ayaklı viyadüğünün uzunluğu 2 bin 744 metre. Proje bin 37 metrelik bölünmüş yolu da içine alıyor. 2 milyar 644 milyon 874 bin lira bedelli proje için harcanan para bir milyar 213 milyon 973 bin lira ve ödeneği de 100 milyon lira.

KONYA-KARAMAN- SERTAVUL TÜNELİ VE BAĞLANTI YOLU
Konya’yı ekonomik, sosyal ve kültürel bütünleyicisi Karaman üzerinde Mersin’e bağlayacak projenin bitişi heyecanla bekleniyor. Proje 135.5 kilometre beton asfalt bölünmüş yol, 3 bin 290 metre çift tüp karayolu tüneli ve 298 metre viyadükten oluşuyor. 1 milyar 874 milyon 63 bin liralık projeye harcanan rakam 487 milyon 810 bin 666 lira ve yıl ödeneği de 108 milyon 469 bin lira.

BEYŞEHİR-SEYDİŞEHİR
Beton asfalt bölünmüş yolun uzunluğu 28 kilometre. Yol projesinde 173 metrelik köprü yapımı da söz konusu. 2023 ödeneği 37 milyon 931 bin lira.

KONYA ÇEVRE YOLU
Sıkışan Konya trafiği için en acil-kısa-orta ve uzun vadede ilaç olacak proje 46 kilometre uzunluğunda ve 350 metre köprüyü içeriyor. 2 milyar 460 milyon 110 bin lira bedelli projeye harcanan miktar 422 milyon 394 bin 844 lira. 2023 ödeneği ise 56 milyon 742 bin lira.

ALANYA AYRIMI-HADİM
115 metre köprü, 19 bin 363 metre tek tüp karayolu tüneli ile 58 kilometrelik beton asfalt tek yoldan oluşan proje için ayrılan kaynak 73 milyon 780 bin lira.

POLATLI-YUNAK-AKŞEHİR
168 kilometrelik beton asfalttan imal edilen bölünmüş yol için ayrılan ödenek 17 milyon 566 bin lira.

KONYA-KARAPINAR-ESKİLİ YOLU (KARAPINAR-BESCİ)
15 kilometrelik beton asfalt tek yol için ayrılan kaynak 9 milyon 597 bin lira.

SEYDİŞEHİR-MORTAŞ BAĞLANTISI
Denize ulaşım yollarında Mersin tarafında Sertavul Geçidi ile Antalya tarafında büyük engel olan Alacabel’de kışın yaşanan aksamalara çözüm olacak 10 bin 219 metrelik çift tüp tüneli de kapsayan proje için 84 milyon 754 bin liralık ödenek ayrılmış durumda. Proje kapsamında ayrıca 31,4 kilometre sıcak asfalt bölünmüş yol, 67 metre köprü ile 402 metre viyadük inşa edilecek.
Öte yandan hizmete giren Manavgat Ayrımı’ndan Gembos-Derebucak güzergahındaki Demirkapı Tüneli Konya-Antalya arası ulaşımı oldukça kısaltmış durumda.
BELÖREN-BOZKIR
20 milyon lira ödenekli proje sıcak asfalt bölünmüş yol ve 35 kilometre uzunluğunda.

KONYA-EREĞLİ
Sıcak asfalt 110 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol için iz bedeli olan bin lira ayrılmış.
Programda yer alan ve Konya’nın adının geçtiği tüm karayolu projeleri için 2026 yılında tamamlanma hedefi konulmuş.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
TRAFİK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN AKILLI ŞEHİRLER
Konya ile birlikte Ankara-Malatya ve Sakarya’nın yer aldığı proje 4.5 milyon liralık ödenek ile tamamlanıyor.

İLLER BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KONYARAY ARAÇ ALIMI
Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin birlikte kazma vurduğu proje için araz alımı da gerçekleştiriliyor. Gelecek yıl alımı gerçekleştirilerek hizmete alınması beklenen 7 banliyö aracı için 630 milyon 256 bin lira harcanacak. Bu yılki ödenek ise 126 milyon 51 bin lira. Proje için dış kredi sağlanacak.
FIRAT CADDESİ KÖPRÜLÜ KAVŞAĞI
Kentiçi ulaşım altyapısı kapsamında gerçekleştirilecek proje için ayrılan kaynak 34 milyon 336 bin lira. Bunun 29 milyon 98 bin lirası dış krediden sağlanacak. Projenin 2026’da bitirilmesi planlanıyor ve 145 milyon 490 bin lirası dış kredi olmak üzere 171 milyon 680 bin liraya malolması bekleniyor.
KANAL CADDESİ KÖPRÜLÜ KAVŞAĞI
Yine 2026’da bitirilmesi planlanan projelerden olan kavşak için 197 milyon 437 bin lirası dış kredi olmak üzere toplamda 232 milyon 977 bin lira harcanacak. Bu yıl 39 milyon 487 bin lira dış kredi ve toplam 46 milyon 595 bin liralık yatırım yapılacak.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER
Proje demeti Konyamız için önemli bir kavşak noktası olarak dikkat çekiyor. Trafik Kontrol Merkezi ile 16,96 kilometrelik raylı sistem hattı Konya’ya kazandırılırken diğer kapsamında Ankara’ya da proje büyüklüğü anlamında küçük bir kaynak ayrılmış durumda.
2025 yılında hizmete alınacak Trafik Kontrol Merkezinin tamamı dış kredi ile yapılacak ve 110 milyon 750 bin liraya malolacak. Proje için bu yıl 10 milyon 975 bin liralık harcama yapılacak.
Alaaddin-Kampüs Hattı ile Türkiye’de ilk ve örnek bir çalışmaya imza atan Konya Alaaddin-Adliye Hattı ile bir ekleme yapmışsa da oldukça geri kalmıştı. Yaklaşık 17 kilometrelik Barış Caddesi Hattı, KONYARAY hamlesi ile birlikte Konya için yeni bir başlangıç ve toplu taşıma için önemli bir ivme anlamına gelecek. 2025’te tamamlanması hedeflenen proje için 1 milyar 340 milyon 76 bin lirası dış kredi toplamda 1 milyar 581 milyon 288 bin liralık harcama yapılacak. Bu yıl yapılacak toplam harcama ise 527 milyon 96 bin lira.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI
KONYA METROSU
Programdaki adı ile Konya Raylı Sistem Hatları maalesef bir türlü başlanamayan bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda ciddi ödeneklerle programa giren ancak kazma vurulamayan proje için bu yıl iz bedelleri ayrılmış durumda. Yatırımın 2026’da bitilmesi hedefi konulmuş. Toplamda 355 milyon 259 bin liralık harcama yapılması beklenen müşavirlik hizmetleri için 71 milyon 827 bin liralık harcama yapılmış ve bu yılki ödeneği bin lira.
40 adet hafif raylı sistem aracı ile 21.1 kilometrelik birinci etap inşaat ve elektromekaniği oluşturan kısma iki bin liralık ödenek ayrılmış. 31 milyar 740 milyon 803 bin lira dış kredi olmak üzere toplam 37 milyar 464 milyon 760 bin liralık bir proje büyüklüğü sözkonusu.
Toplu ulaşımda bağlantı hatları ile birlikte yeni bir sayfa açacak projenin şehiriçi ulaşımında da ciddi rahatlama sağlaması sözkonusu. En önemli trafik aksını uluşturan İstanbul Yolu istikametinde ikiye bölünmüşlük proje ile ortadan kalkmış olacak. Kara taşıtlarının yoğunluğu yeterince sıkışıklığı neden olurken akışa tramvayın da girmesi bir kat daha güçlük oluşturuyor. Çevre Yolu ile söz konusu projenin tamamlanması halinde Konya trafik ve ulaşımında gözle görülür bir rahatlama sağlanmış olacak.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ-KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
TURİZM ALANI VE MERKEZİ YOLLARI
Konya, Kayseri ve Trabzon’daki yollar için toplam 41 milyon 642 bin liralık kaynak ayrılmış.

EĞİTİM- KÜLTÜR

KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Toplamda 60 milyon liralık harcama yapılacak eğitim projelerinde 2023 yılında tamamlanacaklar için 15 milyon ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin de aralarında bulunduğu 2023’ten sonraya kalan projeler için 45 milyon liralık harcama yapılacak.

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
Bu yıl üniversitenin eğitim sektörü yatırımları toplamı 63 milyon lira olup 500 bin lirası yıl içinde tamamlanacak çeşitli ünitelerin etüdüne harcanacak. Geri kalan Mühendislik Fakültesi binasının da olduğu bölümlere aktarılacak.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Gelecek yıllarda tamamlanacaklar için 40 ve bu yıl tamamlanacak projeler içinse 20 milyon lira olmak üzere 2023 ödeneği 60 milyon lira.

KOP İDARESİ BAŞKANLIĞI
KOP BÖLGESİNDE OKUMA KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ
8 ili kapsayan proje u yıl tamamlanıyor ve 15 milyon liralık ödeneği mevcut.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
KONYA ARKEOLOJİ VE MEDENİYET TARİHİ MÜZESİ
26 bin m2 kapalı alana sahip olacak müzenin yatırım bedeli 700 milyon lira olup 2025’te hizmete açılması bekleniyor. Yıl ödeneği iz bedeli olan bin lira.

CİHANBEYLİ KÜLTÜR MERKEZİ
Yine 2025’te bitirilmesi amaçlanan projenin yatırım toplamı 125 milyon lira. Bin lira iz bedeli ayrılan proje 6 bin 260 metrekareden oluşacak.

AKŞEHİR SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMASI
Gelecek yıl tamamlanacak restorasyon projesi 30 milyon lira bedelli ve yıl ödeneği 10 milyon lira.
MERAM SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMASI
10 milyon liralık proje gelecek yıl tamamlanacak ve bu yıl 5 milyon lira harcanacak.

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU
KONYA YAZMA ESERLER BÖLGE KÜTÜPHANESİ
2025’te tamamlanması hedeflene projeye ayrılan kaynak oldukça kısıtlı olup bir milyon lira. 9 bin m2’lik alanda kurulmakta olan kütüphane için şimdiye kadar 8 milyon 529 bin lira harcanmış. 13 milyon 729 bin lira bedelli projenin uzaması paha biçilmez eserlerimizin amaca uygun bir mekanda saklanıp hizmete sunulmasının gecikmesi anlamına geliyor. Projeye Konya Milletvekilleri’nin el atması ya da bir belediyenin devralarak mümkünse bu yıl tamamlaması bekleniyor.


NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
Döner sermayeden 4 milyon 800 bin lira ve genel bütçeden 74 milyon 800 bin liralık büyük onarım, makine-teçhizat alımı harcaması bu yıl yapılacak.
AKŞEHİR DEVLET HASTANESİ EK BİNA
150 yatak, 20 bin 116 m2 inşaat alanı ve 417 milyon 803 bin 760 liraya malolacak proje için şimdiye kadar 286 bin 760 lira harcanmış. Bu yılki ödeneği ise 1 milyon 6 bin lira.
KULU DEVLET HASTANESİ EK BİNA
39 bin m2 kapalı alan ve 150 yatak kapasitesi ile 800 milyon liraya malolacak projenin bitiş yılı 2026 olarak planlanıyor. Akşehir’e nazaran dikkat çekici bir kaynak bu yıl 80 milyon lira olarak belirlenmiş. Kulu ne de olsa Bakan’ın memleketi.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Büyük onarım, makine-teçhizat alımı kapsamında 61 milyon 500 bin lira harcama yapılacak ve planlanan işler bitirilmiş olacak.

DİĞER KAMU HİZMETLERİ
İLLER BANKASI
KONYA İÇMESUYU
Tamamı dış kredi ile yapılacak proje için 476 milyon 226 bin lira harcanacak olup şimdiye kadar 11 milyon 906 bin lira harcanmış ve bu yıl 154 milyon 773 bin liralık kaynak ayrılmış. Projenin 2025’te tamamlanması bekleniyor.
KOSKİ ATIKSU ARITMA TESİSİ
Dış kredi ile yapılacak proje 110 milyon 751 bin lira bedelli. 2 milyon 769 bin lira harcanan projeye bu yıl 35 milyon 994 bin liralık kaynak ayrılmış. Projenin 2025’te devreye alınması hedefleniyor.
SU DÖNGÜSELLİĞİ VE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI
Bu yıl başlanacak ve 2026’ta tamamlanması beklenen Atıksu Arıtma Tesisi için tamamı dış kredi olmam üzere 1 milyar 661 milyon 250 bin lira harcanacak. Yıl ödeneği ise 270 milyon lira.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
NESİL TEHLİKE ALTINDAKİ TÜR VE HABİTATLARIN KORUNMASI VE İZLENMESİ
Konya-Ankara ve Aksarayı içine alan danışmanlık projesinin bedeli 800 bin lira ve kalan 475 bin lira bu yıl harcanacak.
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
REKTÖRLÜK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ
Proje desteği kapsamında 4 milyon 253 bin liralık kaynak ayrılmış.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
NEÜ’de olduğu gibi sözkonusu kapsamdaki projeye 10 milyon 628 bin liralık kaynak aktarılacak.

AFET VE ACİL DURUM BAŞKANLIĞI
OBRUK ALANLARININ TESPİT EDİLMESİ
Konya ve ülke gündemini meşgul eden ve kuraklığın görünür etkisi ve sembolü haline gelen obrukların tespitine dönük müşavirlik hizmeti bu yıl bitiyor. Ödeneği ise 2 milyon 500 bin lira.
KOP İDARESİ BAŞKANLIĞI
Bina bakım onarımı ile bina tefrişatını kapsayan proje için 1 milyon liralık harcama yapılarak bitirilecek.

ADALET BAKANLIĞI
KONYA CEZA İNFAZ KURUMU
Yeni cezaevi 291 bin 362 m2 kapalı alana sahip olacak. Projenin 2025’te bitirilmesi amaçlanıyor.1 milyar 364 milyon liraya malolması beklenen proje için 300 milyon lira harcanmış durumda ve bu yılki ödeneği de 400 milyon lira.
MUSTAFA ARSLAN