Ülkemizde tüketici olmak günden güne zorlaşıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz yıl içerisi ve öncesinde yüksek enflasyon ile karşı karşıya kaldığımızdan esnafın büyük bir kısmı sürekli fiyat artışlarını dile getiriyor. Bu haftaki yazımda bu durumu ele almak istedim. Gerçekten son günlerde esnafa ustaya yada herhangi bir şey almaya gittiğimde fiyat teklifi istediğimde söylenilen "fiyatlar her gün yükseliyor ne yapalım"... Yani bu fiyatların yükselmesi artık kabak tadı verdi. Nereye gidersek gidelim esnaf ağzına sakız etmiş her fiyat sorulduğunda aldığımız cevap, "ne yapalım fiyatlar yükseliyor her gün fiyat değişiyor". Ülkenin ekonomik anlamda içinde bulunduğu durum üzücü ama gerçek.

            Fiyatların oynak olmasıyla beraber piyasalar bunun acısını tüketiciden çıkarıyorlar. Birçoğu aslında bu durumu kendi lehine kullanarak fiyatlarını gerçek anlamda yüksek olmasa bile yükselterek fazla kar içinde piyasaları örnek göstererek fiyatların arttığını öne sürerek tüketiciyi ikna etme yollarına başvuruyorlar. Aslında kandırılıyoruz daha fazla kar edebilmek için satılan malların fiyatları fazlasıyla artırılarak bununda sebebi piyasadaki yüksek enflasyon fiyatların sabit olmadığı ve değişen kur gösterilerek vatandaş kandırılıyor. Buradan devlet yetkililerine ve özellikle Ticaret ve Hazine ve Maliye Bakanlıklarına seslenmek istiyorum piyasalarda bu şekilde asılız dolaşan fiyat artışlarının sebebi tüketicileri gerçekten yormaktadır. Sizlerden istirhamımız bu algının bir an evvel son buldurulması ve tüketici olarak bizler gönül rahatlığıyla alışverişlerimizi yapmalıyız. Bu şekilde fiyatların her gün arttığını savunan veya dile getiren esnaflar tespit edilmeli ve gereken cezai işlem yapılmalıdır. Bu aynı zamanda ülkenin ekonomisini hiçe saymak demektir.Zaten bozuk olan ekonomik düzende bizler ne kadar fazla kazanırsak kar kardır mantığına sahip olan esnafa, işyerlerine baskı kurulmalıdır. Ülkemizdeki gerekli kurum ve kuruluşları bu hususta gerekeninin yapılmasını istiyoruz.

            Yukarıda bahsetmeye çalıştığım fiyatlatın oynaklığından yararlanarak bundan rant sağlamaya çalışanların işleri sahtekarlıktan başka bir şey değildir. Haksız kazanç sağlayarak ve bu haksız kazancı da ülkenin ekonomisi bahane edilmesi sanırım hükümet yetkilileri için çok şey söylüyor olması gerekir. Vatandaş yüksek enflasyonlu ve fiyat artışlarından bunalmış durumda. Bir şeylere sahip olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor ülkemizde. Paranın değeri çok düşük ve kazanılan para ile harcanılan para arasında çok fark var. Kapitalizm ile birlikte orta sınıf yok olmakta ve sadece zengin ve fakir olmak üzere ülkemizde Amerika'daki gibi vahşi kapitalizm kendini iyiden iyiye hissettirmektedir. Hayatımın bir bölümünü bende Amerika'da yaşamış biri olarak gerçekleri söylemek isterim ki orada bu derece enflasyon ve faiz yok. Fiyatlar aynı kalıyor. İnsanların alım gücü var çalıştıkları şekilde bir şeylere sahip olmak ülkemizdeki kadar zor değil. Bizde bir doktorum maaşı bile bin dolar edemezken orada bin dolar haftalık kazanılabilir basit işlerde. Bizlerin emekleri kazançları enflasyona kurban olmakta ve bu fırsatçı esnaf ve işletmelerce değerini yitirmekte.

            Paramızın değeri her geçen gün azaldığından ve yüksek enflasyon ve faiz etkisinin bir çok etkisini görebilmek mümkündür. Azalan alım gücü ile birlikte ülkede yaşayan eğitimli nüfus artık ülkesini terk etmek istemektedir. Kazancının değeri olmadığından dolayı yukarıda bahsetmiş olduğum sebeplerden ötürü gelişmiş ülkelere gitme çabasındalar. Yani aslında yüksek enflasyon ve faiz dolayısıyla paranın değerinin azalması beyin göçüne sebep olmaktadır. Ülkenin imkanlarını, kaynaklarını, kullanarak yetişen bilim insanları, doktorlar, yetişmiş aydın kesim ülkeyi terk ediyor. Bu sayı doktorlarda çok daha fazla olduğunu duydum çünkü yıllarca emek vererek okuyan insanların kazançları tatmin etmiyor bu sebepten ötürü gitmek istiyorlar. Yeni nesil olan Z kuşağını hiç saymıyorum bile onlar arasında ülke değiştirmek çok daha fazla. Allah sonumuzu hayır etsin diyorum ve enflasyonun ve faizin düşük olduğu olacağı günler diliyorum...