Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Can Yücel günümüzden 22 yıl önce vefat etmesine rağmen hala severek okunan şairler arasında yer alıyor. 1926 İstanbul doğumlu olan Can Yücel, şair ve çevirmen olarak bilinir. İz bırakan şiirleri ile günümüzde de sevilen şairlerden olan Can Yücel’in birbirinden güzel, anlamlı ve etkileyici şiirler yazmıştır.

Ziraat fakültesinde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Boztepe hocam, whatsap’dan güzel bir paylaşım gönderdi. Can Yücele ait olan bu anlamlı ve hayatımıza farkındalık kazandıracak bu özlü sözleri sizler ile paylaşmak istedim.

***

Farkında Olmalı İnsan…
Kendisinin, hayatın, olayların, gidişatın farkında olmalı. Farkı fark etmeli, fark ettiğini de fark ettirmemeli bazen. Bir damlacık sudan nasıl yaratıldığını,
Fark Etmeli.

Anne karnına sığarken dünyaya neden sığmadığını,ve en sonunda bir metre karelik yere nasıl sığmak zorunda kalacağını,
Fark Etmeli.

Şu çok geniş görünen dünyanın, ahirete nispetle anne karnı gibi olduğunu,
Fark Etmeli.
Henüz bebekken ‘Dünya Benim!’ dercesine avuçlarının sımsıkı kapalı olduğunu, ölürken de aynı avuçların ‘Her şeyi bırakıp gidiyorum işte!’ dercesine apaçık kaldığını,
Fark Etmeli.
Ve kefenin cebinin bulunmadığını fark etmeli.
Fark Etmeli.

Sonra, Azrail’in her an sürpriz yapabileceğini, nasıl yaşarsa öyle öleceğini,

Fark Etmeli.

Hayvanların yolda kaldırımda çöplükte, ama kendisinin güzel hazırlanmış mükellef bir sofrada yemek yediğini,
Fark Etmeli.
Eşref-İ Mahlukat (Yaratılmışların En Güzeli) Olduğunu,
Fark Etmeli.
Ve ona göre yaşamalı. Gülün hemen dibindeki dikeni, dikenin hemen yanı başındaki gülü,
Fark Etmeli.
Evinde 4 kedi 2 köpek beslediği halde, Çocuk sahibi olmaktan korkmanın mantıksızlığını,
Fark Etmeli.
Eşine ‘Seni çok seviyorum!’ demenin mutluluk yolundaki müthiş gücünü,
Fark Etmeli.
Dolabında asılı 25 gömleğinin sadece üçünü giydiğini, ama arka sokaktaki komşusunun o beğenilmeyen gömleklere muhtaç olduğunu,
Fark Etmeli.
Zenginliğin ve bereketin, sofradayken önünde biriken ekmek kırıntılarını yemekte gizlendiğini,
Fark Etmeli.
Ömür dediğin üç gündür, dün geldi geçti, yarın meçhuldür, o halde ömür dediğin bir gündür, o da bugündür olduğunu,

Fark etmeli.

***

Zaman su gibi akıp gidiyor. Dün dünde kalıyor. Onun için içinde bulunduğumuz anı (zamanı) dolu dolu yaşamalı. Dün geçti, düne ait yapılacak bir şey kalmadı. Yarın ise ulaşıp ulaşamayacağımız Allah’ın takdirimde. O zaman bize lütfedilen bugünü yaratılış gayemizin özünü ve anlamını fark ederek yaşamak gerekmez mi? 

***

Covit 19 salgınından her gün sağımızdan solumuzdan eş, dost, tanıdık kardeşlerimizi, baki âleme gönderiyoruz. 5 Mart Cumartesi günüde eski dostlarımızdan, ağabeylerimizden Prof. Dr. Rahmi Erdem abiyide ebedi âleme gönderdik. İstikamet sahibi bir Müslüman, sevilen bir bilim adamı idi. Cenabı Allah merhameti ile muamele eylesin. Mekânı cennet olsun. Geride kalan sevdiklerine sabrı cemil diliyorum.

Bakara Süresi 156.ayette “Onlar başlarına bir musibet geldiği zaman: "Biz Allah'a aidiz ve sonunda O'na döneceğiz." derler” buyuruyor yüce kitabımız…

Öyle veya böyle sebepler ile emaneti sahibine teslim edip ebedi âleme göçeceğiz. Cenabı Allah ahir ve akıbetlerimizi hayırlı eylesin.

Son söz Üstat Necip Fazıl Kısakürek’ten: “Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber, Hiç güzel olmasaydı, ölür müydü Peygamber?”

Baki selamlar.