Konya'da trafik denilince akla hemen bir korku, ürperti geliyor...

İnsanlar artık özel araçlarını kullanmaya bile korkar oldu. Ama ne yaparsınız, el mahkum...

Taşıt sayısının artmasının yanında, şehrin neredeyse tamamında, bütün işlek cadde ve sokaklarda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan otopark uygulaması da yolları içinden çıkılmaz bir hale sürüklüyor. 

Bütün bunları bir şekilde aşmayı başaran Konyalı şoförler, bu defa da fahri müfettişlerin çengeline takılıyor...

Nerede oldukları, kim oldukları, ne zaman karşınıza çıkacakları bilinmeyen bu fahri müfettişler, hiç ummadığınız bir yerde karşınıza çıkabiliyor. 

Böyle bir uygulamaya ihtiyaç var mı? Neden fahri müfettişlere ceza kestiriliyor? Gibi sorularla sıklıkla karşılaşıyoruz. 

Üzerinde düşünülmesi gerekiyor. En azından fahri müfettişleri seçerken daha dikkatli ve daha titiz davranılması gerekiyor ki, gıcıklık olsun diye ceza kesen fahri trafik müfettişlerimiz olmasın. 

Konyalı şoförler arasında fahri trafik müfettişlerinin adı fahri trafik canavarları olarak çıktı. Çünkü zaman zaman haksız ve yersiz uygulamalarla sürücülere ceza kesebiliyorlar. Belki kestikleri cezaları fotoğraflarla da kanıtlayabiliyorlar. Ama bir trafik polisinin dahi görüp de görmezden gelebildiği basit ve küçük hataları fahri trafik müfettişleri görüyor. Ve bu basit hatalar büyük cezalarla sonuçlandırılıyor. 

Fahri müfettişler madem trafikte düzeni sağlayacak, madem trafik akışının daha iyi hale gelmesi için sivil bir hareket olacak, madem trafikteki hataların daha aza indirginmesini sağlayacak, o zaman bariz hataları da görmezden gelmesinler, görsünler...

Görev paylaşımı yapıldı da bizim haberimiz mi yok? Büyük hataları, eksiklikleri trafik polisleri görecek, ufak tefekleri de fahri trafik müfettişleri halledecek diye bir anlaşma mı yapıldı?

Mesela kavşaklarda kimin geçiş üstünlüğü olduğunu halen öğrenemedi Konyalı. Kusura bakmasın kimse, fahri trafik müfettişlerine kızarken, kendi yaptığımız hataları da görmezden gelmemiz gerekiyor. 

Gerçi bir fahri trafik müfettişini kavşağa koyun, kavşağa giren araçlardan hangisinin geçiş üstünlüğü olduğunu sorun, ben sanmıyorum ki doğru cevap versin. 

Geçtiğimiz günlerde bir vatandaş sosyal paylaşım sitesinde fahri trafik müfettişi tarafından kesilen cezanın makbuzunu paylaşmış. Sosyal medyadaki söylemleri bile ne kadar öfkeli olduğunu göstermeye yetiyor. Neymiş efendim sağ sinyali yanarken, sola dönmüş...

Seninki de olmayacak iş şimdi. Sağa sinyal verip sola dönmek de neyin nesi hay mübarek. 

Başka bir fahri müfettiş de şerit değiştirirken kural ihlali yapıldığı yönünde bir tespitte bulunup ceza kesmiş. Cezayı yiyen şoför de kendince olup bitmiş. O da feryat figan...

Hadi bunlar bir şekilde kabul edilebilir diyelim. Vatandaşın biri de sadece haftasonu eşinin kullandığı arabanın plakasına haftanın tam da ortasında ceza geldiğini söyleyip yakınıyor. O da sosyal paylaşım sitesinde bu cezayı paylaşmış. Ama ironi yapıyor. Diğerleri kadar öfkeli değil. 

'Benim hanım beni kandırıyor demek ki. Ben bizim arabanın sadece haftasonları kullanıldığını sanıyordum, meğerse her gün kullanılıyormuş. Bakın ceza bile yemişiz' diyerek derdini anlatmaya çalışıyor. 

Konya için iyi şeyler yapalım. Konya'da trafiğin daha iyi seyredebilmesi, hataların en aza indirgenmesi, kazaların önlenebilmesi, düzenin bozulmaması için hepimiz elimizden geleni yapalım. 

Ama fahri trafik müfettişi olmuşsak bunun da hakkını verelim. Birilerinin hakkını yiyip, vebal altına girilebileceğini de düşünelim. Şayet imkan varsa önce bir uyaralım. Bakın trafik polisleri bile ceza kesmeden önce bir uyarı yapıyor. Misal emniyet kemeri kullanmak pek adetimiz değil bizim. Polisi görünce hemen emniyet kemerine sarılıyoruz. Polis de emniyet kemeri kullanmamaktan gayet tabi ceza yazabilir. Ama yazmıyor. Önce uyarıyor. Bundan sonra daha dikkatli olun, bu sizin güvenliğiniz açısından önemli diyor. Vatandaş da böylesi hoş ve nezaket dolu bir tavırla karşılaşınca ki -trafik polisinden pek de beklenmeyen bir hareket- sonrasında daha dikkatli oluyor.

Böyle böyle kurallar insanlara öğretiliyor. Konya'da emniyet kemeri kullanım oranının son 3 ayda yüzde 90'lı rakamlara ulaştığını duymuştum. Hem şaşırdım hem de sevindim. Bu oranın bu kadar yüksek olmasının arkasında yatan sebep, ceza yerine uyarı sisteminin hareket geçirilmiş olması. İnşallah fahri müfettişlerimiz de art niyetli olmadıklarını ceza yerine önce uyararak ortaya koyarlar.