(CÜNEYT ARKIN – 1937-2022)

Yapımcı-Yönetmen-Senarist-Oyuncu

Asıl adı Fahreddin Cüreklibatur.

Babası Hacı Yakup Cüreklibatur ve annesi Hacı Halise Cüreklibatur’un üçüncü çocukları olan Fahreddin, 8 Eylül 1937’de Eskişehir - Odunpazarı’nın Karaçay Köyü’nde dünyaya gözlerini açtı. Yokluk ve zorluklar içerisinde geçen çocukluk yıllarından sonra Eskişehir Necatibey İlkokulu, Eskişehir Ortaokulu ve Eskişehir Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Tıp Fakültesini bitirerek hekim olmuştu. Ablası Saadet Erişen, onu ilkokul yıllarında sinemaya götürdüğü için sinemaya ve oyunculuğa olan merakı ta o yıllarda başlamıştı. Fahreddin, 1963’te Artist mecmuasının açtığı yarışmada birinci olur. Yapımcı Halit Refiğ, göç temalı “Gurbet Kuşları” adlı filmde ona rol verir. Sinema ve tiyatro oyuncusu Göksel Arsoy’a karşı yeni jön (genç) karakter oyuncu olarak öne sürülen Cüneyt Arkın, 1964 yılında Türkan Şoray’la başrol oynadığı “Gözleri Ömre Bedel” filmiyle Yeşilçam’ın sevilen ve beğenilen oyuncuları arasında yerini alır. Cüneyt Arkın ismini ise bir gazeteci koymuştur.

***

Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Fatma Girik ile 1964 - 1978 yılları arasında kamera karşısına çıkan Cüneyt Arkın için Selda Alkor, “Burun ameliyatından sonra daha yakışıklı oldu” diyecek ve Hülya Koçyiğit ise; hatıralarını anlatırken ondan “İstasyon filminde bana karate öğretti. Ayrıca bisiklet sürmesini ondan öğrendim” diye bahsedecekti. Betül (Işıl) Cüreklibatur’la 1970’de ikinci evliliğini yapan Cüneyt Arkın, Kaan ve Murat isminde iki mahdum ve ilk evliliğinden Filiz adında bir kerime babası idi. Yapımcı Türker İnanoğlu, “Cüneyt Arkın’la Battal Gazi dahil tam 32 film çektik. O, film setlerinde dubler kullanmayan dünyada üç oyuncudan birisiydi. Kendisini çok yıpratmıştı” diyor.

***

Gençken Saray Sinemasında seyrettiğim filmleri arasında 1977 yapımı “Güneş Ne Zaman Doğacak” filmi, dram ve politik ağırlıklı idi. Bu filmde Cüneyt Arkın, Kırım Türklerinden Yavuz Mehmedov’u canlandırıyordu. Bu filmdeki Çırpınırdı Karadeniz ve Güzel Türkistan müzikleri pek hoşuma gitmişti. Hürriyet temasının işlendiği film, Azerbaycan'dan kaçarak Türkiye'ye sığınan 146 Azerbaycan münevverinin Ruslara geri verilmesi ve köprüde kurşunlanarak öldürülmelerine adanmıştı. Bu olay tarihe "Boraltan Köprüsü Vakası" olarak geçmişti.

1982’de çevrilen Dünyayı Kurtaran Adam filminde başrol oynamış ve senaryosunu da kendisi yazan Türk Sineması’nın efsane ismi Cüneyt Arkın, 2014’de Panzehir filmiyle kamera karşısına çıkmış ve en son olarak Kuruluş Osman dizisinde “Aksakallı Reis” rolünü oynamıştı. Kendisiyle yapılan bir röportajda Arkın, “Ben hayatımda böyle set görmedim. Benim hayallerimi aşıyor” diyerek geçmişte teknik imkânsızlıklardan yoksun ne kadar zor filmler çevrildiğini de gözler önüne koyuyor. Çok güç ve zor şartlar altında tarihi filmlerde rol alan Cüneyt Arkın, bu sebeple Türk Sineması’nın efsanesi olacak, rol arkadaşları dahil halkımızdan büyük saygı görecek ve sevilecekti.

***

Üsküdar Belediyesi’nin 2018’de düzenlediği Pelin Çift ile Yeşilçam Söyleşileri programına katılan Türk Sineması'nın usta ismi Cüneyt Arkın, bu söyleşide “Benim kuşağım parayı ve şöhreti bilmedi. Öyle han, hamam, havuzlu evler, yalılar alacak kadar para kazanmadık. Ama ben buna hiçbir zaman yanmam. Ben asıl karakter oyunculara yanarım. Onların çoğu darülacezede, yaşlılar yurdunda öldü. Kimsesiz, Taksim’de, parklarda yattılar orada öldüler.” diyerek bir gerçeği film şeridi gibi gözler önüne serecekti.

O bizim Malkoçoğlu’muzdu!..

O bizim Kara Murat’ımızdı!..

O bizim Battal Gazi’mizdi!..

O bizim Komiser Cemil’imizdi!..

O Dünyayı Kurtara Adam’ımızdı!...

O kahraman bir sanatçı ve oyuncu idi.

***

Çok yönlü bir sanatçı ve sanatkâr olan ve bir konuşmasında “Bizim mesleğin en güzel tarafı halkın sevgisi” dediği gibi o sevgiyi kazanmasını bilen Cüneyt Arkın, son yıllarında alkol, uyuşturucu, sigara ve kötü alışkanlıklara karşı savaş açmıştı.

Türk tarihini Cüneyt abimizden öğrenmedik. Ama tarihi, tarihi kahramanları o bize sevdirdi, tarihe olan merakımızı çevirdiği tarihi filmlerle o yönlendirdi.

Biz halkın sevdiği, saydığı karakter bir oyuncuyu kaybettik. 85 yıllık ömrüne 300’ün üzerinde film sığdıran bizim kuşağın “sinema kahramanı” Cüneyt Arkın’a, Allah’tan rahmet diliyorum. Varsa Rabbim taksiratını affetsin. Sinema camiası ile halkımızın başı sağ olsun.