Bir makalemizde (https://www.konyayenigun.com/yonetimin-omurgasi-makale,10785.html) yönetimin omurgasını oluşturan beş temel ilkeden bahsetmiştik: Adalet, Emanet, liyakat, meşveret ve maslahat.  Şüphesiz istişare eden (meşveret) kuvvetle muhtemel yanılmaz ve hikmetli iş yapar. Yani, kararlar isabetli, sonuçlar maksada uygun iyi, doğru, güzel ve faydalı olur. “Akıllı adam aklını iyi kullanandır. Daha akıllı adam ise başkalarının aklını da iyi kullanandır.” (George Bernard Shaw ) Özdeyişine göre istişare etmek akıllı adamların usulüdür.

İstişare edilmek amacıyla toplantılar yapılır. Son zamanlarda iş yerinde, kurumlar arasında ve hatta apartman toplantılarında bile süresi belli olmayan, verimsiz, sonuçsuz geçen toplantılar gözlemliyorum.  Bu haliyle bir faaliyet tuzağına dönüşüyor; yani, yapılmış olmak için yapılıyor, bir çeşit adet yerini bulsun, dostlar alışverişte görsün kabilinden. Hani bu durumu hicveden çok güzel tekerleme var: Külliyen içtima , Yevmel brifing (Her gün toplantı), Mebzulen tahrirat (bol yazışmalar), Harfiyen itaat (Tam itaat), Bilfiil nezaret,  Herdem mazeret, Mafiş icraat (Sıfır icraat)

Bu toplantılarda: uğultu, ikili sohbet ve tartışmalar ve kimi zaman da bağırmalar, kabalıklar vakit ilerledikçe  alıp başını gidiyor. Böyle yapılırsa hiç yapılmasın daha iyi sonucuna bile varılabilir. Öyleyse, niçininden sonra nasılına da biraz değinelim: Toplantı düzenleyen,

  1. Toplantı yöneticisi yani düzen sağlayıcısı belirlemeli,
  2. Makul bir süre önce toplantının gündemi, amacı, hedefi, katılımcıları, süresini belirleyip, ilgililere ilan etmeli,
  3. Toplantının ilkeleri konusunda toplantı başında katılımcılar bilgilendirilmeli : Bunlar,
    1. Nezaket
    2. Fikre-düşünceye saygı
    3. Gündeme/konuya bağlılık
    4. Süreye bağlılık
    5. İzin verilmez:
      1. Karşılıklı konuşma-sürtüşme-tartışma ve polemiklere
      2. Farklı konulara dağılmaya
      3.  Ses yükseltmeye
      4. Süre dışına çıkmaya
      5. Çıkar çatışmasına
      6. İhtilafları şahsileştirmeye
  4. Toplantıda görüşler, alınan kararlar ve önceki toplantıdan bu yana gelişmeler yazılı çıktı haline getirilerek katılımcılarla paylaşılmalı

Bu ve bu kapsamda belirlenecek hususlara azami özen gösterilirse toplantılar : muhabbete, birbirini doğru anlamaya, dayanışmaya, kaynaşmaya, birliğe, beraberliğe yol açar; verimli ve sonuç odaklı olur.