Eş seçiminde sevgi duymak önemli ve gerekli olsa da ne yazık ki tek başına yeterli değildir. Bu nedenle eş seçiminde son kararınızı verirken hem kendinizi hem karşınızdaki kişiyi olabildiğince tanımaya çalışmalı ve değerlendirmelisiniz. Sadece duygusal olarak yakınlaşmak, mantıksal açıdan enine boyuna iyice tartmadan karar vermek ileride üzülmenize neden olabilir.

Hayatın inişli çıkışlı yollarında ilerlerken eşim olacak bu kimsenin zor zamanlarında yanında olabilecek miyim, o benim zor zamanlarımda yanımda olacak iradeyi gösterebilecek mi? Sorularına yanıtınız ne oluyor?

Yıllar geçmiş olsa da her gün eve geldiğinde/gittiğimde onu görmek beni mutlu edecek mi?

Toplumun ilk ve temel direği olan aile kurumu için atılacak bu ilk adımda kişilerin bilinçli karar vermeleri en önemli etkenlerin başında gelmekte. Kişinin eş adayını değerlendirmesi kadar kendisini de evlilik yaşantısındaki rol ve sorumlulukları açısından değerlendirmesi önemlidir. Yeni bir aile kurmanın sorumluluğu, eş olmanın ve ebeveyn olmanın sorumluğu düşünülerek evliliğe adım atılmalıdır.

Evlenmeyi Düşünen Biri Kendine Hangi Soruları Sormalıdır?

Bu kişiyle hayatımı birleştirmek için gerçekten hazır mıyım? Onu yeterince tanıyor muyum? Onu olduğu gibi kabul ediyor muyum?

Verdiğim bu kararımdan kesin emin miyim?

Ailelerimiz birbirleriyle uyumlu mu, anlaşabilirler mi? Yaşam kültürlerimiz birbiriyle uyumlu mu?

Ona karşı taşıdığım olumlu duygu ve düşünceler zamanla olumsuza evirilebilir mi?

Ona karşı beslediğim sevginin yanı sıra saygı da besliyor muyum? Mizaçlarımız uyumlu mu?

Evliliğin, eş- ebeveyn- gelin-damat- elti vs., v.s, olmasının getireceği sorumluluklara hazır mıyım?

Duygu ve düşüncelerimi açık ve net bir şekilde ifade edebiliyor muyum?

Uzun sohbetler edebiliyor muyuz, Birbirimizi anlamak için emek gösteriyor muyuz?

Ailem ve onun arasındaki dengeyi koruyabilecek miyim?

Anne babalık yapabilme becerisine sahip miyim?

Dünya görüşümüz aynı mı? Gelecekten beklentilerimiz benzer mi?

Başımıza gelebilecek en kötü olayı bile birlikte atlatabilir miyiz?

Tüm yönleriyle hayatı, zamanı, mutlu/mutsuz anları, hastalıkta, ekonomik güçlük yaşadığımızda ve zor dönemlerde hayatı paylaşabilir miyiz?

Bu ve buna benzer sorular cevaplanmadan evliliğe adım atmanızı tavsiye etmiyoruz.

Çiftlerin kendilerini, eşlerini ve evliliği gerçekçi olarak tanımaları, ileride uyumlu bir evlilik yaşantısına sahip olmalarının birinci koşuludur. Kendi problemlerini fark edememiş, çözümleyememiş bir kişinin evleneceği kişiyi de sağlıklı olarak değerlendirmesi ve tanıması mümkün olamaz. Evlilik ile ilgili gerçekdışı ve aşırı iyimser beklentileri olan bireyler evliliğin gerçekleri ile karşılaştıkları zaman kaçınılmaz olarak hayal kırıklığı yaşayacaklardır.

Evlenme kararı alınmadan önce adaylar her anlamda (alışkanlıkları, sahip oldukları değerler, hayat görüşleri, inançları, siyasi fikirleri ve aile yapılarındaki benzerlikleri) birbirleri için uygun olup olmadıklarını anlamalıdırlar. Toplumsal bakış açıları, çiftin mutluluklarına katkıda bulunur. İlerideki evlilik hayatları hakkında gerçekçi ve birbiriyle örtüşen beklentiler içinde olmaları, benzer ve farklı yönleri üzerinde yeterince düşünüp tartışmaları gerekir. Çünkü taraflar eğer seçimlerinde kararlıysalar artık yapmaları gereken, evliliğe dair beklentilerini gözden geçirmeleridir.

Evlilik Hazırlığındaki Çiftler İçin Geleceğe Yönelik Konuşulması Gereken Konular:

Aşağıdaki soruları lütfen eş adayınızla birlikte cevaplayın. Her bir madde hakkında dikkatlice düşünün. Vereceğiniz kararların evliliğinizi ne derece etkileyebileceğini konuşun. Kararlarınızı vermek için acele etmeden üzerinde düşünerek sonuca varın.

  • Hangi şehirde yaşanılacak
  • Aylık geliriniz ne kadar olacak? Eve giren para nasıl harcanacak?
  • Harcamalardan kim ve nasıl sorumlu olacak?
  • Çocuklar nasıl yetiştirilecek; buna dair istek ve düşünceleriniz nelerdir?
  • Boş vakitler nasıl geçirilecek?
  • Ev işleri nasıl paylaşılacak, kim, neyi yapacak?
  • Çalışma saatleriniz ailenizle geçireceğiniz vakitleri nasıl etkileyecek?
  • Kök aile ilişkileri nasıl olacak?
  • Cinsellik nasıl yaşanılacak?

İnsan sevdikten, beğendikten sonra tüm bu konular hallolur gider şeklinde düşünmeyiniz lütfen. Sevginin tüm sorunlarını aşmaya tek başına yeterli olmadığını ne yazık ki gelen çoğu danışanımızda gözlemlemekteyiz.

Evlilik ile ilgili hayali ve fazla iyimser beklentileri olan kimseler evliliğin gerçekleri ile karşılaştıkları zaman kaçınılmaz olarak hayal kırıklığı yaşayıp afallayacaklardır.

Bu ifade ettiğimiz, cevaplanan konular eşliğinde sevgi, saygı ve hoşgörü ile kurulan mutlu evliliklerin daima sağlıkla huzurla devam etmesi temennisiyle efendim…