Et fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Son dönemde gelen zamlarla ette fiyatlar neredeyse iki kat artmış durumda. Ancak buna rağmen et sektöründeki hareketlilik durmuş değil. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kasap İbrahim Karataş, et fiyatlarının 350 liraya kadar çıktığını sonra tekrardan 310-330 liraya düştüğünü belirterek yeniden yükselme ihtimalinin olduğunu dile getirdi. İbrahim Karataş, “Ete 10 lira daha zam gelecek gibi gözüküyor. İthal canlı ürün geliyor. Bu durum biraz piyasayı rahatlattı. Ama ithal canlı ürün az geliyor. Bu yüzden fiyatlar yükseliyor. Mesela, ‘’seçimden sonra kaos çıkacak’’ veya ‘’seçimden sonra fiyatlar yükselecek’’ gibi düşüncelerden dolayı kimse malını mezbahaya getirmiyor, malını durduruyor. Seçimden sonraki sisteme ve ortama bakıp ona göre ürünleri getirecekler. Bu yüzden kasapların mal ihtiyaçları var. Konya’dan İstanbul’a çok et ihracatı gerçekleşiyor. Böyle olunca 205 liraya aldığım dana bir anda 222 liraya yükseldi. İnsanlarda bir tedirginlik var. ‘’Seçimden sonra pahalılık olacaksa ürünüme ona göre fiyat koyarım’’ düşüncesinde olan besiciler var. Onlar da kendine göre haklı. Mal bakmak çok zordur. Tavuklara ise yaz mevsimine gelindiği ve mangal sezonu açıldığı zaman mutlaka zam gelir. Biz bundan dolayı çok muzdaribiz. Ama onlar da üretimdeki maliyetlerin, işçi ve elektrik maliyetlerinin artışından dolayı haklılar. Tavuk bizlere Manisa, Bursa ve Balıkesir’den geliyor. Bu yüzden ulaşım ve nakliyat maliyetleri de oluyor. Tavuk fiyatları 60 ile 120 lira arasında değişiyor. Sucuk ise 350 lira. Sucuklarımızda herhangi bir katkı maddesi yok. Ama piyasada 100 liraya da sucuk görürsünüz. Onlar katkı maddesi içerdiği için o kadar ucuz olur. Geçen seneye göre ise et, tavuk ve sucuk fiyatları 2 kat arttı’’ diye konuştu.

10-7-2

‘‘CANLI HAYVAN EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR’’

Seçimden sonra çok fazla zam olmayacağını ifade eden Karataş, Devlet’in bu konuda müdahale ettiğini kaydetti. Karataş, ‘’Devlet dışarıdan canlı hayvan getiriyor. Canlı hayvanın gelmesi çok iyi, ekonomimize faydası oluyor. Sakatat, deri, yağ, kelle ve işkembesi gibi bütün ürünler Türkiye’de kalıyor. Devlet canlı hayvan değil de et getirmiş olsaydı bu daha kolay olurdu. Ama bu bizim ekonomimize zarar verecekti. Sadece etini kullanacaktık. Canlı hayvan gelmesi hem kesim noktasında, helal et konusunda iyi oluyor hem de fiyat düşüyor. Eğer canlı hayvan getirilmeseydi etin kilosu bugün 500 liraydı’’ ifadelerine yer verdi.

Surda ‘Gedik’ açtı Surda ‘Gedik’ açtı

10-8-2

‘’PİYASA ÇOK HAREKETLİ’’

Fiyatlara rağmen alımların hiç düşmediğinin altını çizen Karataş, ‘’Ekonomik sıkıntı var ama sanki insanların gelirleri de artmış gibi. Piyasa zamlara rağmen çok hareketli ve alımlar devam ediyor. Et toplumun sadece yüzde 20’sine lüks. Sadece asgari ücretle geçinenler için özellikle durum böyle. Fiyatların düşmesi için tek çare üretimin artması. Daha fazla canlı hayvanın getirilmesi lazım. Et fiyatları yükseliyor ama bunu asla istemiyoruz. Bizlerin de maliyetleri çok fazla oluyor. Bu yüzden ister istemez fiyatlara ve vatandaşa yansıyor. Bizim elimizde olan hiçbir şey yok. İnşallah bu durum düzelir de biz de eti makul bir fiyata satarız. Besicilerin de işi zor. Bir canlı hayvan düşünün, dünyaya geliyor. 2 sene sonra tezgâhta yerini alıyor’’ dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay