Hepimizin bildiği gibi, Esnaf ve sanatkârlar sınırlı finansal yapıları olan, küçük ölçekli yerel işletmelerdir.

Aynı zamanda ülkemizin ekonomisinin gelişmesi ve kalkınmasında da esnaf ve sanatkârların önemi yadsınamayacak derecede fazladır.

Esnaf ve sanatkârların güçlü finansal yapılara sahip olması, ülkemiz ekonomisini de güçlü bir finansal yapı içerisine taşıyacaktır.

Esnaf ve sanatkârlarımız geliştikçe ülke sanayisi gelişecek ve ekonomisi de kalkınacaktır. Bir o kadarda istihdam artacaktır. 

Bütün bunlara rağmen, bu kesimin önemi tam olarak kavranamamıştır. Üstelik üstesinden gelemedikleri birçok sorunları yaşamaktadırlar.

Haksız rekabet ve finansal sorunlar bunların en başında gelmektedir.

Sermaye yapılarının zayıflığı nedeniyle kredi ihtiyaçlarını giderebilmeleri içinde finansal piyasalardan kredi bulmakta da oldukça zorlanmaktadırlar.

Faaliyetlerini sürdürebilmeleri için sürekli krediye ihtiyaç duymaları da bir gerçektir.

Çoğu zaman da ihtiyacı olan kredileri yüksek maliyetlerle ve kısa vadelerde kullanmak zorunda kalıyorlar.

Kullandıkları kredilerin geri ödemesinde oldukça zorlanıyorlar.

Bazen de söz konusu kredileri doğru yerlerde kullanmadıklarından dolayı da ödeme güçsüzlüğü içerisine düşüyorlar.

Asıl önemlisi zincir marketler karşısında Haksız Bir Rekabetle karşı karşıya kalmalarıdır.

Söz konusu haksız rekabetin önünü geçilmesini dile getiren esnaf ve sanatkârlarımızın beklentisi çoğunluktadır.

Umarım Esnafımız ve sanatkârlarımızın beklentisi olan haksız rekabetin önüne geçilerek, rahatlatır.

Şehrimiz Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bağlı yaklaşık 58 bin işletmek bulunurken, bu işletmeler yanındaki çalışanlarla birlikte, ilimizde istihdama ve üretime önemli bir katkı sağlıyor.

Ülkemiz genelindeki ise esnaf ve sanatkâr sayısı yaklaşık 2 milyon 500 bine yakındır.

Geçen yılın sonu itibarıyla 83 milyon 614 bin 362 kişilik nüfusa sahip olan ülkemizde, toplam esnaf sayısı nüfusun yüzde 3'ne yakınını oluşturuyor.

En fazla esnaf sayısı İstanbul'da bulunurken, İstanbul'u İzmir ve Ankara takip ediyor. Şehrimiz nüfusunun ciddi bir oranını esnaf ve sanatkârımız oluşturuyor.

Geldiğimiz süreçte bu kesim, borçlarının üst üste gelmesi ve ödemekte zorlanmalarının yanında, yaşadıkları haksız rekabetten dolayı da nefes almakta oldukça zorlanıyorlar.

Yaşadığı sorunlar birlikte gelecek kaygısı içinde olan esnaf ve sanatkârlarımız, geleceğinin ne olacağı endişesindedir.

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları başkanları ve diğer ilgili kurumlar artık esnaf ve sanat kesimin borçlarını ödeyemediklerinden dert yanarken, çözüm beklentisi içindedirler.      

Sık sıkta krediye olan taleplerini dile getirirlerken, zincir marketlerle rekabet etmelerini sağlayacak olan yasal düzenlemenin biran önce getirilmesini istiyorlar. 

Diğer taraftan haksız rekabetin dışında esnaf ve sanatkârlarımız sosyal güvenlik açısından da sıkıntılar yaşamaktadır.

Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Esnaf ve Sanatkârlarımız İthalat, ihracat ve istihdamda ülkenin ortalama yüzde 68'ini karşılıyor.

Bu kesim ülkemizin en büyük sorunlarından olan yüksek enflasyon, aşırı fiyat artışlarıyla ve haksız rekabetle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Başta ekonomi olmak üzere büyük bir sıkışıklıkla ayakta kalma mücadelesi veriyor.  Haklı olarak ta gelecek kaysıyla birlikte, endişeleri de bir o kadar artıyor.

Tabi ki esnaf ve sanatkârlarımızın rahat bir nefes alması sağlanarak, başta yaşadığı haksız rekabetin önüne geçilmeli ve diğer var olan sorunları da çözülmelidir.

Ekonomimizin olmazsa olmazlarından olan Esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadığı haksız rekabetin önüne geçecek olan düzenlemenin hayata geçirilmesi acil olduğu kadar, oldukça büyük bir önem taşıyor.

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekemez mi?