Gerek salgın gerekse ekonominin iyi gitmeyen seyriyle birlikte, artan fiyatlardan dolayı esnaf ve sanatkârlar oldukça zorlanıyor.

Yine artan zamlardan dolayı da geliri bu zamların karşısında eriyen vatandaşında durumu da farklı değildir.

Gıda, sebze ve meyve fiyatlarıyla diğer ürün kalemlerindeki artışlardan dolayı satın alma gücüde gittikçe zayıflamaktadır.

Satın alma gücü zayıflayan vatandaşı derinden etkileyen bu durum sadece vatandaşla kalmayıp, esnaf ve sanatkârlarımızı da olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Çünkü artan zamlardan dolayı birçok ihtiyaç ertelendiğinden piyasadaki ekonomik haraketlilik yavaşlamaktadır.

Arz ve talep dengesi bozulurken, esnaf ve sanatkârların da ticareti faaliyetlerinde büyük oranda bir düşüş yaşanmaktadır.

Bu olumsuz tablo karşısında kamuoyunda çeşitli çözüm önerileri tartışılırken, TESK ve ESDER’ den, ‘Perakende Yasası’nın biran önce çıkarılması yönünde bir talep dile getirildi.

Çıkarılacak olan Perakende yasa tasarısına göre, iki alışveriş merkezi arasında en az 5 bin metre mesafe bırakılacak. Zincir gıda marketlerde sigara, mobilya, cep telefonu ile elektronik ve beyaz eşya satılamayacak. Küçük esnafı korumak amacıyla, zincir marketler pazar günleri saat 11.00'den önce açılamayacaktır.

Umarım esnaf ve sanatkârlarımızın talebi olan, Perakende Yasası yaşanılan sorunlara bir çözüm getirerek, eskisi gibi piyasaya bir canlılık katar.    

Gelelim ‘Perakende Yasası’nın çıkarılmasının esnaf ve sanatkârlara olan katkısına;

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuyla ilgili açıklamasında, fiyat indirimin sağlanması için ‘Perakende Yasası’nın çıkması gerektiğini belirterek,  “10 bin tane mağazası olan bir insan fiyat indirir mi? Her ilde fiyat birlikteliği oluyor. Rekabet unsuru doğuracak işletmelerin çoğalması gerekiyor. Yoksa tek başına bunların eline bırakırsanız 10 bin mağazası olanda 10 binlerce teneke yağ olur, şeker olur. Hem piyasada sıkıntı hem de fiyat artırımına sebep olur. Bunun için bir an evvel bu konuda önlem alınması lazım. Mutlak ve mutlak Perakende Yasası'nın çıkarılması lazımdır. Ayakkabı mevsimi ayakkabı satacaksınız, okullar açılacak kırtasiye malzemesini satacaksınız, birçok ürünü tekelinize alacaksınız ondan sonra gıda maddesi fiyatları düşecek diye bekleyeceksiniz. Mümkün değil. Tarladan bedavaya da alsa size daha pahalıya satmak için mücadele veren zincir mağazalarla mutlaka Perakende Yasası'nı çıkarıp, mücadele etmek lazım. Yoksa fiyatların düşmesini beklemek hayal olur.”

 Zincir marketlerin bulundukları konuma ve sattıkları ürünlere yönelik kurallar getirilmesi gerektiğine dikkat çeken TESK Genel Başkanı Palandöken,  çıkarılacak yasayla esnaf ve sanatkârların zincir marketler karşısındaki yaşadığı haksız rekabetin önüne geçilebileceğini ifade ediyor.

Diğer taraftan Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Esnaf, fiyat artışlarında çareyi Perakende Yasası’nda görüyor diyerek, "Özellikle zincir marketler, piyasayı istedikleri gibi manipüle ediyorlar. Fiyat etiketleri artık günlük değişmeye başladı. KDV indirimine rağmen raflarda bir indirim olmadığı gibi insafsızca zam yapılıyor. Yapılması gereken, Perakende Yasası'yla piyasaların bu zincir marketlerin tekelinden çıkarılması, Hal Yasası ile de üreticilerin nefes almasını sağlamak. Tarımsal üretimin artırılması için tarımsal ürün ithalatının kısıtlanması, çiftçinin tohum, gübre ve mazot gibi temel girdilerinin sübvanse edilmesi, hayvancılığın doğru teşviklerle desteklenmesi, hayvan ithalatı yerine süt ve et hayvancılığının desteklenmesidir.”

ESDER Genel Başkanı Çelikus, temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zamların önlenmesine yönelik atılacak adımın Perakende Yasası'nın çıkarılması olduğunu ifade ederek;  çiftçinin, hayvancılık yapanların temel girdilerinin sübvanse edilmesinin yanında tarımsal ürünlerdeki ithalatın kısıtlanması gerektiğini belirtiyor.  

Esnaf ve sanatkârların hipermarket ve zincir marketlerin baskısı arasında kalmasının önüne geçilmesini beklediklerini dile getiriyor.

Ülkemizde olduğu gibi, şehrimizdeki esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadığı sorunlar hep aynı olup, işlerinin iyi olmamasından dolayı elektrik, enerji ve kira giderlerini bile karşılayamaz bir durumdadır.

Hal böyle iken, Esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadığı sıkıntılar giderilerek rahat bir nefes alması sağlanmalıdır.

Temel ihtiyaç ürünlerine gelen zamların önlenmesine yönelik atılacak adımın ‘Perakende Yasası'nın çıkarılması olduğunu göre,  ‘Perakende Yasası’ biran önce çıkarılmalıdır.

Ne dersiniz sizce de böyle yapılması gerekmez mi?