Evliliklerde “ev işlerinin kimler tarafından ve nasıl yapılacağı?” meselesi sık yaşanan sorunlardan biri. İyi evliliklerde eşler ev işleri meselesinde iki tarafında kabul ettiği bir denge bulurken, bazı evliliklerde ise eşler ev işleri üzerinden çatışıp duruyorlar.

Ailenin yapı ve işleyişi değişmeye devam ediyor

Son yüzyılda, erkeğin dışarıda çalışıp ekmek getirdiği,  kadının ev işlerini yaptığı geleneksel düzen önemli oranda değişti. Kadının ev dışında çalışması ve bulunması önemli oranda arttı ve halen artmaya devam ediyor. İki eşin de kendi kariyerini gerçekleştirme peşinde olduğu evliliklerde, kadın erkek rolleri ile ilgili beklentiler ve kültürel kodlar da değişmiş oldu.

Kadın hem dışarıda çalışsın hem de annem gibi iş yapsın!

Ev işleri meselesinde en büyük zorluğu geçiş dönemi yaşayan aileler yaşıyor. Halen erkeğin dışarıda çalıştığı kadının ev hanımlığı yaptığı ailelerde ev işlerini kimin yapacağı daha az sorun. Esas sorun, hem kadın hem erkeğin çalıştığı evliliklerde. Annesinin çalışmadığı bir düzende büyümüş erkekler, eşleri çalıştığı halde anneleri gibi davranmalarını beklediğinde sorun çıkıyor.

İki eşin de çalıştığı durumlarda, kadınlar erkeklerden ev işlerinde kendilerine yardım etmelerini bekliyor. Eğer, evliliklerde bu makul beklenti karşılanmadığında, kadınlar eşlerini suçluyorlar.

Hatta çalışmayan kadınların da ev dışında aktiviteleri artmış durumda. Çalışmayan kadınlar eşlerinin ev işlerini paylaşmasını beklemese de, “işlere el atmalarını” bekliyorlar. En azından arkalarında bir dağınıklık bırakılmasını istemiyorlar.

Ev dışında da ev içinde de beraber çalışmak

İki eşin de çalıştığı evliliklerde, “ev işleri sorununu” idare edebilmenin tek yolu erkeklerin ev işlerinin yükünü paylaşmaları. Hemen hemen hiç bir kültürde %50 ye %50 ev işi paylaşımı yaklaşımı pratikte işlemiyor. Halen, tüm dünyada kadınlar evin içindeki işleri ağırlıklı yaparken; erkekler alışveriş, fatura ödemeleri, tamiratlar gibi evin dış işlerini yapıyor. Mutlu evliliklerde eşler ev işleri konusunda kendilerine özgü bir tarzda bir uzlaşı ve denge buluyorlar.