Türkiye genelinde başlatılan “Şehir Hastanesi”, Konya’da da uygulamaya konuldu.

Önce 850 yataklı olarak planlanan, sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1250 yatak kapasitesine çıkartılan Konya Şehir Hastanesi’nde sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz haftalarda aldığımız bilgilere hastane, 2020 yılının ikinci yarısında açılacak.

Hastane açılış için gün sayarken, hastaneye ulaşım noktasında da Büyükşehir Belediyesi çeşitli planlamalar yapıyor.

Geçtiğimiz haftalar gündeme getirmiştik;

Büyükşehir Belediyesi Şehir Hastanesi’ne ulaşımı sağlamak adına, Konya’nın birçok mahallesine giden toplu ulaşım araçlarının durağı olan Saman Pazarı’nı hastaneye bölgesine taşıyacak.

Planlama bununla da sınırlı değil.

Konya’nın önemli bir merkezi olan ve taşra mahallelerle ilçelere ulaşımın sağlandığı Eski Garaj’ın da Şehir Hastanesi bölgesine taşınması planlanıyor. Böylece taşradan veya uzak mahallelerden şehir merkezine gelen vatandaşlar da Şehir Hastanesi’ne ulaşabilecek.

Ulaşımda düşünülen proje bununla da sınırlı değil. İkinci aşama olarak Alaeddin-Adliye tramvay hattı da yine Şehir Hastanesi’ne kadar uzanacak.

Tüm bu projeler, Şehir Hastanesi’ne olan ulaşım noktasında önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Ancak ne var ki; Şehir Hastanesi’ne ulaşımı sağlamak adına Eski Garaj’ın taşınması projesinin üzerinde düşünülmesi gerekir. Peki neden?

Eski Garaj bir kültürdür. Bir gelenektir. Uzun yıllardır Konya’nın yükünü çeken Eski Garaj, taşradan şehir merkezine gelen vatandaşların toplanma merkezidir.

Tarihi Bedesten’le, tarihi Kadınlar Pazarı ile bütünleşen Eski Garaj, uzun yıllardır şehrin kahrını çeken önemli bir bölgedir.

Hem Tarihi Bedesten’in hem de Kadınlar Pazarı bölgesinin hareketliliğine büyük katkılar sağlayan Eski Garaj’ın şehre verdiği katkıyı oturup bir kez daha düşünmek gerekir.

Şehir Hastanesi’ne ulaşım elbette önemli. Konya’nın bugüne kadar sağlık alanında aldığı ciddi bir yatırım.

Buraya olan ulaşımın da düşünülmesi elzem. Ancak, “kaş yapalım derken, göz çıkarmamak” gerekiyor. Bir yeri yaparken, başka bir yerin şehre yüklediği anlamı yok etmemek gerekiyor.

Proje nasıl olacak, nasıl şekillenecek henüz detaylarını bilmiyoruz. Ancak, Eski Garaj’ın şehre ve bölgesine sunduğu katkıyı düşünerek hareket etmek gerektiği inancındayım.

Eski Garaj bölgesinde sorunlar yok mu? Elbette var. Konya’nın eski yerleşim bölgelerinden olan bölgede, şuanda özellikle trafik sorunu hatsafhada. Muhtemelen Büyükşehir Belediyesi de bu sorunları çözmek için o bölgede yapılacak çalışmalarda daha rahat edebilmek adına, -Şehir Hastanesi’ne olan ulaşımı da düşünerek- böyle bir yola gitmek istiyor. Ancak Eski Garaj’ın misyonundan vazgeçmeden, bu değeri yok etmeden bu işi çözmenin, Konya’nın tarihine, kültürel birikimine, toplumsal hayatına daha büyük katkılar sağlayacağı kanaatindeyim. Dün Yenigün Gazetesi olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay’la Konya yatırımlarını konuşma fırsatı bulduk. Konuyu Sayın Başkan’a da ilettik, Sayın Başkan bu hassasiyetin üzerinde durulabileceğini teyit etti. İnşallah Konya şehir hafızası açısından önemli olan bu konu, akılcı bir şekilde çözülür diye umut ediyorum. Sevgi, saygı ve dua ile…