Baba Berber Hamdi, anne Ayşe Cambaz'ın oğulları 1968 doğumlu Emrah Kınaç böbrek rahatsızlığı nedeniyle 13 Ocak 1997 tarihinde 29 yaşında Moskova'da vefat etmişti. İlk ve ortaokulu Akören'de tamamlayan Emrah Kınaç, Konya Endüstri Meslek lisesi 2. sınıfta ayrılmıştı. 1993 yılında böbrek rahatsızlığı başladı. 2 ay Ankara ibni Sina Hastanesi'nde tedavi gördü. O yıllarda Konya'da diyaliz ile ilgili imkanlar olmayınca bir yıl haftada iki kez Ankara'ya gidip gelerek diyalize girdi. O yıllarda Hindistan'da böbrek nakli olduğu biliniyordu. Ailenin bu ağır külfetli karşılaması mümkün değildi. Akören Kaymakamlığı ve daire amirlerinin önderliğinde düzenlenen yardım kampanyası çerçevesinde Aköenlinin ilgisi ile toplanan kurban derileri ile toplanan paraya ilave Konya Valiliği’nin temin ettiği uçak biletine rağmen eksik olan bin dolarda o yıllarda Diyanet İşlerinde görev yapan hemşehrimiz Mustafa Yalçın’ın özel gayretiyle Diyanet Vakfı’ndan temin edilmişti. Abi Ahmet Kınaç, kardeşi Emrah Kınaç 1993 Ekim ayında böbrek nakli için Hindistan’ın Bombay şehrine ulaştılar. 45 günlük tedavi ile böbrek nakli gerçekleşti.

15-43

FOTO ALTI : Emrah Kınaç Rusya’da son günlerinde

Sağlığına kavuşan Emrah Kınaç sonrası PTT'de dağıtıcı olarak Çumra Dinek Kasabası’nda memuriyete başladı. Kısa bir süre sonra da Türkmenlerin Seyit’in kızı Zeynep hanımla evlendi. 2 yıl kadar sonra fıtıktan Konya Necmettin Erbakan Meram Tıp Fakültesi’nde ameliyat oldu. Bu esnada Hindistan'da takılan böbrek attı ve yeniden diyaliz tedavisi görmeye başladı. Tüm bu uğraşlar için ağabeyi Ahmet Kınaç fedakarlık etmiş, onu Hindistan'a da getirip götüren ağabeyi idi.

1-273

FOTO ALTI : Aşır Ahmet Bozlak 36 yaşında trafik kazasında rahmetli olmuştu

 Ahmet Kınaç tekrar kolları sıvadı. Memur olan kardeşini yurt dışına götürebilmek için dönemin bakanı Mehmet Keçeciler’in danışmanı hanımından akraba İsmail Avşar ve dönemin Eczacılık Genel Müdürü Mektepli’nin torunu, rahmetli Terzi Mehmet Akalın'ın oğlu, rahmetli Kemalettin Akalın'ın da ilgisiyle 25 Aralık 1996 günü Moskova'ya ulaştılar. Kardeş Emrah Kınaç böbrek sırası beklerken 13 Ocak 1997 günü vefat etti. 3 gün sonra Türkiye'yi dönebildiler. Rahmetlinin kabri Akören Kadıburnu mezarlığında. Daha sonra hanımı Zeynep Hanım demirci Hüseyin Yakış ile evlendi. Oğulları Safa‘da evlendi, babalığı ile beraber Konya'da yaşıyorlar. 29 yaşında vefat edip ailesine acılar yaşatan Emre Kınaç askerliğini Kırklareli Demirköy'de yapmıştı.

2-229

FOTO ALTI : 23 Yaşında nişanlı iken May Yolu’nda traktör kazasına kurban giden Arafa Vurgun

ARAFA VURGUN

14-60

FOTO ALTI : Arafa Vurgun Kadınhanlı nişanlısıyla 4 yıl nişanlı kaldı ama evlenmek nasip olmadı

Üniversiteden mezun olduğu günlerde traktör kazasına kurban giderek genç yaşta aramızdan ayrılan Arafa Vurgun 16 Nisan 1955 tarihinde Akören de doğdu. Babası Berber Rıza, annesi Tekkeli Fadimana hanımdır. Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda Hakkı Çivlik, Muzaffer Özbakan, A. Osman Ataç, Abdurrahman Yalçın (1-2 ay) ve Süleyman Elçi öğretmenlerde okuyarak 1965-66 öğretim yılında mezun oldu. Akviran Ortaokulu'ndan da 1968-69 öğretim yılında mezun olan rahmetli Arafa Vurgun'un Numan Ercan, Ahmet Çelebi, Abdurrahman Karakoca, Ömer Özdil, Ali Çoban, S. Ali Zengin, Osman Ünver, Ekrem Türkmen, Kemal Gündüz, Hüseyin Karanlık, A. Osman Çağlar ve Abdurrahman Aykış yakın arkadaşlarıydı.

11-82

Konya'daki bu otel, Sultan Selim Cami İmamına ev sahipliği yaptı Konya'daki bu otel, Sultan Selim Cami İmamına ev sahipliği yaptı

FOTO ALTI : Arafa Vurgun’un kabri Akören Orta Mezarlık’ta

Çalışkan, zeki, inançlı ve kötülük düşünmeyen Arafa Vurgun Konya Endüstri Meslek Lisesi döküm Bölümü'ne kaydoldu. Bir ara Aydoğdu'da Mustafa Kayhan'ın evinde kirada oturdu. Bayram Özdemir ve A. Naci Bıyıklı onun yakın arkadaşlarıydı. Zor şartlarda da olsa eğitimini sürdüren Vurgun Endüstri Meslek Lisesi 3. sınıftayken Aydoğdu'daki M. Ali Gülkara'nın evinde yakın arkadaşlarından Ömer Özdil ve Remzi Akkoç'la beraber kaldılar. 1972-73 eğitim-öğretim yılında Endüstri Meslek Lisesi Döküm Bölümü'nden mezun olan Arafa Vurgun girdiği üniversite imtihanıyla 1973-74 öğretim yılında Konya Devlet Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde okumaya başladı. Aydoğdu'daki Büyük Camii'nin evinde kalan Arafa Vurgun'un Taşkentli Keramettin Babacan, Ahmet Ertuğ, Ahırlılı Hasan Biber, Güneysınırlı Mustafa Çimen, Hadimli Mustafa Çalışkan ve Konyalı Adem Yüzbaşıoğlu yakın arkadaşlarıydı. Dr. Ziya Barlas mahallesinde oturan okul arkadaşlarıyla çokça biraraya gelerek derse çalışırlardı. Bu ikili çalışmada Ahmet Ertuğ'un fen dersleri, Arafa Vurgun'un da teknik resmi iyi olduğu için birbirlerinden istifade ederlerdi. Kış günleri ise kaloriferli olduğu için Anıt Alanı'nda bulunan kütüphanede Ahırlılı Hasan Biber ve Ahmet Ertuğ ile beraber derse çalışan Arafa Vurgun 1977-78 öğretim yılında Konya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi'nden (Cıvıloğlu) makine mühendisi olarak mezun oldu. Arafa Vurgun son sınıftayken Sarayönü'nden nişanlanmıştı. Düğün hazırlıklarına başlamış, bu vesileyle Akören'deki babaevine bir şekil verip, tamir edip eksiklerini yerine getirmek için kuma ihtiyaç vardı. Arafa Vurgun Konya Endüstri Meslek Lisesi ve Akademi'de okurken yazları amelelik yaparak okul harçlığını çıkarırdı.

3-202

FOTO ALTI : Şakir Yalçın 16 yaşında traktör kazasına kurban gitmişti

Ramazan ayının ilk haftası 13 Ağustos 1978 günü komşuları ve akrabaları rahmetli Sadettin Alısı (Yalçın)'ın 480 fiat traktörü ile sabah erken, kardeşleri Ahmet Vurgun, Abdurrahman Vurgun ile May Yolu Sakaltutan Köprüsü'nün sol tarafından kum getirmek için yola çıktılar. Traktörü mal sahibinin küçük oğlu Şakir Yalçın kullanmaktaydı. Üç kardeş ve Şakir Yalçın küreklerle kumu doldurup Akören'e dönüşe geçtiler. Miyase Hanım Çeşmesi'nden yokuş aşağı gelirken traktör kontrolden çıktı. Römork üzerinde olan Abdurrahman Vurgun'u kenara fırlattı, traktör ve römork arasında olan Ahmet Vurgun ayağının üstüne düşerken, traktör ters dönüp çamurluk üstünde oturmakta olan Arafa Vurgun ve traktörü kullanan Şakir Yalçın'ın üzerine yıkıldı. Dört tekeri havada kalan traktörün altında kalan Arafa Vurgun ve Şakir Yalçın'ın ağzından kan gelirken, Abdurrahman Vurgun Akören'e koşarak gidip haber uçururken, Ahmet Vurgun'da Sakaltutan'dan kum dolduran yabancı kamyona ulaşmış, kamyon ve çalışanları olay yerine gelmişti. Kazaya kurban gidenleri kamyon ile hastaneye götürmek düşünülmüştü ama yapacak bir şey yoktu. Akören'den gelenlerle ortalık ana-baba gününe dönmüştü. Jandarma olay yerindeydi. Bir iki saat sonra Çumra'dan gelen Savcının raporu ikindi sonu hazırlanmıştı. Arafa Vurgun ve Şakir Yalçın musallada arka arkaya kılınan namazı sonrası Orta Mezarlık'a defnedildi.

4-184

FOTO ALTI : Ahmet Arslan askerliğine Manisa Kırkağaç’ta başlamış sonrası Tekirdağ Keşan’da sürdürmüştü

ŞAKİR YALÇIN

13 Ağustos 1978 günü aynı kazada Arafa Vurgun ile beraber vefat eden Şakir Yalçın, 25 Temmuz 1962 günü Akören'de doğdu. Babası Sadettin Alısı, annesi Şakir Çavuş (Uysal)'ın kızı Şerife Hanım (Kabirleri ilçemiz Orta Mezarlık'ta).

13-66

FOTO ALTI : Şakir Yalçın’ın kabri Akören Orta Mezarlık’ta

Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda 1. sınıfı Hasan Turgut, 2. sınıfı Gülden Okay. 3, 4, 5. sınıfları Hasan Uysal öğretmenlerde okudu. Akviran Ortaokulu ve ilkokulda Mustafa Özdil, Ö. Lütfi Ersöz, Abdurrahman Çavşat, Hakkı Konur ve Ahmet Özden yakın arkadaşlarıydı. Ortaokul sonrası birkaç ay Akören Perçinlik Kur'an Kursu'nda okuyan Şakir Yalçın, Seydişehir Endüstri Meslek Lisesi'nde bir yıl okudu. 2. sınıfa öğretmen olan küçük ağabeyi Mustafa Yalçın'ın yanında kalarak Akşehir Endüstri Meslek Lisesi'nde devam etti. Yaz tatili nedeniyle babaocağı Akören'deyken rahmetli Arafa Vurgun'la aynı kazada can verdi. Olayın olduğu 13 Ağustos 1978 sabahı o gün Ankara'ya giden büyük ağabeyi Abdurrahman Yalçın'ı, kardeş Şakir Yalçın mevcut paketleri motorsikletle Aköre Garajı'na getirerek uğurlamıştı. Acı haber ağabey Abdurrahman Yalçın'a Ankara Otogarı'nda ulaştı. Yalçın iner inmez yeni bir biletle Konya ve Akören'e döndü, bu haber üzerine küçük ağabey Mustafa Yalçın da Akşehir'den Akören'e ulaştı. Ne yazık ki iki ağabeyde cenazeye yetişemediler. Sadettin Alısı'nın oğlu Şakir Yalçın paylaşmasını seven, candan, yardımsever ve uyumlu bir insandı.

5-140

FOTO ALTI : Ahmet Arslan Askerlik öncesi

AŞIR AHMET BOZLAK

1954 yılında doğdu. Babası Akören'in eski nakliyecilerinden Konya Dr. Ziya Barlas Mahallesi'nde oturan (Aşıroğlu) Mustafa Bozlak. Annesi Tomasın İsmail'in kızı Samiye Akın (Kabri Orta Mezarlık'ta). Her ikisi de rahmetli.

12-71

FOTO ALTI : Aşır Ahmet Bozlak’ın kabri Konya Ulurmak Mezarlığı’nda

27 Mayıs İlkokulu'ndan mezun olduktan sonra kısa yoldan babasının yanında muavinliğe başladı. Askerden önce Cihanbeyli Ağabeylili Mithat Eskillioğlu'nun kızı Emine hanımla evlendi. Vatani görevini Konya'da şoför olarak yaptı. Terhis sonrası babasının yanında mesleğini sürdürdü. 1990 yılı Mayıs ayı ortasında Fatih marka bir kamyon aldı. 29 Mayıs 1990 günü kardeşi Sami ve amcası Muzaffer Bozlak ile beraber sefere çıkıp akşam saatlerinde Gebze Dilovası'na vardılar. Arabayı uygun bir parka çekip, kardeşi Sami ve amcası Muzaffer Bozlak kamyonda dinlenirken, kendisi elinde bir çanta ile çıkıp 200 lira alacağı için limana gitmek üzere yürüyerek arabadan ayrıldı. Arabadan indikten sonra henüz birkaç dakika geçmişti ki bir gürültü koptu. Karşıdan karşıya geçmekte olan Aşır Ahmet Bozlak'a İstanbul plakalı bir pikap çarpmış, pikaba çarpmamak için tuğla yüklü bir kamyon yaptığı manevra ile sağa şarampole devrilmişti. Gürültü ile dışarıya fırlayan amca yeğen akşam karanlığında asfaltın ortasında gördükleri evraktan kazaya Aşır Ahmet Bozlak'ın karıştığını anlamışlardı ama ortada kendisi yoktu. Bir süre sonra üstüste sıralanmış tuğlaların altında amca yeğenin karşılaştığı manzara vahimdi. Gecenin ortasında ortalık karıştı. Baygınlıklar falan derken polis olayı telefonla Konya'ya bildirdi. Bir süre sonra da kendini toparlayan amca Muzaffer Bozlak, Konya ya telefon edip durumu haber verdi. Diğer taraftan amca Bozlak, Gebze'de yaşayan işadamı Cafer Gündüz'e ulaşmıştı. Cafer Gündüz, gece itibarıyla oradaydı. Cenaze Gebze Devlet Hastanesi'ne kaldırılıp yıkandı ve morga kondu. Arabayla Konya'dan çıkan baba Mustafa Bozlak ve Durmuş Bozlak sabaha Gebze ye ulaştılar. Akşamdan beri yaşanan bu acı olaya Cafer Gündüz'ün yaklaşımı ve cenaze sahiplerini telkin etmesi tarihe bir kayıt olarak düşerken, cenaze sahibi 4 kişi bir gün önce sabah Konya'dan sağ salim çıkan yakınlarının tabutunu alıp Konya'ya döndüler. 36 yaşında, eşi ve 3 çocuğunu yalnız bırakan rahmetli Aşır Ahmet Bozlak 30 Mayıs 1990 günü akşama doğru Uluırmak Mezarlığı'nda toprağa verildi. Adana'dan gelip bir gece evinde kaldıktan sonra 29 Mayıs 1990 günü soğuk yüzü ile karşılaşan ailesi ve çocukları aynı mahallede yaşantılarını sürdürdüler. Çocukları: Ayhan, Samiye, Sabriye

6-150

FOTO ALTI : Böbrek rahatsızlığı nedeniyle 29 yaşında vefat eden Emrah Kınaç PTT’de görev yapmıştı

AHMET ARSLAN

30 Mart 1950 Perşembe günü Akören'de doğdu. Babası Bölük İminin oğlu Tontur'un Eyüp Arslan (Babası Çanakkale'de şehit düştü, dayısı Tontur büyüttü. Bu nedenle Tontur'un Eyüp olarak anılır). Annesi Hacı Seyitlerin Şerife'nin kızı Havva hanım. Ahmet Arslan sekiz kardeşin üçüncüsü (Elmas Özuysal, Ali Osman Arslan, Ahmet Arslan, Raziye Ergüven, Fatma Gelmez, Mehmet Ali Arslan, Ayten Karagedik, Havva Ünver, İsmail Arslan).  Baba Eyüp Arslan (D: 1914-Ö: 13 Ağustos 1973), kabri Orta Mezarlık'ta... Anneleri Havva Hanım (D: 1910-Ö: 6 Kasım 1958), kabri Kadıburnu Mezarlığı'nda. Ahmet Arslan Başöğretmen Mustafa Çetin ve Mehmet Bağcı döneminde Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda 1. ve 2. sınıfı Mustafa Eruyar, 3. sınıfı Yunus Özertaş-Mustafa Taşbaş, 4. sınıfı Mustafa Taşbaş ve 5. sınıfı Veyis Ersöz öğretmenlerde okudu. Yakın arkadaşları Hüseyin Ali Özselek, İbrahim Karabüber, Cafer Gündüz, Mustafa Eskil, Abdurrahman Geymen, H. İbrahim Sağdıç ve H. İbrahim Tarlacı Ahmet Arslan'ı şen-şakrak, şakacı, yardımsever ve efendi kimliği ile hatırlarlar. Özellikle Ahmet Arslan'ın düğünlerde köy odalarında herkesi kaynaştırdığı hep hatırlanır. İlkokul sonrası yakın arkadaşı Marangozun İbrahim Karabüber ile birlikte radyo tamirciliğine merak sardı ve bir süre bununla ilgilendi.

7-134

FOTO ALTI : Kardeşini hiç yalnız bırakmayan ağabey Ahmet Kınaç ve Emrah Kınaç Hindistan’da son günlerinde

1960 ihtilali sonrası amekli olan ve bir süre sonra Akören'e yerleşen rahmetli Yarbay Hüseyin Vehbi Uysal annesi rahmetli adına bir cami yaptırmaya karar verir. Polis olarak görev yapan yeğeni Muzaffer Uysal yaptığı araştırma ile bu işin erbabı Kümük Usta lakaplı (Arnavut) Asım Elmaslar'ın gönlünü yapar ve Akören'e gönderir. Şerife Hatun Camisi'nin inşaatında Ömer Ali Sağdıç ile birlikte çıraklığa başlayan Ahmet Arslan'ın kaderi de değişir. Caminin mimarı, ustası ve nakkaşı olan Kümük Usta'dan birşeyler kapan Ahmet Arslan bir süre sonra ustasının en yakın yardımcısı olur. Ahmet Arslan'ın yetenek ve isteği buna sebeptir. Bu nedenle Kümük Usta baba Eyüp Arslan'a oğlunu iyi bir usta olarak yetiştireceğini teyit eder. Yarbay'ın Camisi ibadete açıldıktan sonra Hayıroğlu Köyü Küçük Mescit'i yapmaya giden Kümük Usta yardımcı olarak yanında Ahmet Arslan'ı da götürür. Ahmet Arslan mesleğini Hayıroğlu Köyü Küçük Mescit inşaatında biraz daha geliştirir. İlçemizdeki ilkokul ve camilerindeki birçok Türkçe ve Arapça alçıdan ellinin üzerinde esere imza atar (Nakkaş). Babası evlendirmek istese de o askerlik sonrası demektedir. Askerlik çağı gelir, 6 Mayıs 1969 günü Çumra Askerlik Şubesi'nde muayenesini olur, sanat bölümünde radyo televizyon tamircisi yazılır. Bir süre sonra 2 Kasım 1970 Perşembe günü 1950/3 tertip Manisa Kırkaağaç 212. Piyade Er Eğitim Alayı'nda vatani görevine başladı. Daha sonra usta birliği Tekirdağ- Keşan'da askerlik yaptığı sırada birgün komutanı Ahmet'e seslenir ve yanına gelmesini emreder.

8-121

-Başüstüne komutanım, tekmiliyle komutanın yanına koşar adımla giderken yoldan geçmekte olan askeri jipin çarpması ile yaralanır. Beyin kanaması teşhisiyle İstanbul Haydarpaşa Askeri Hastanesi'ne sevkedilen Ahmet Arslan beyin ameliyatı olur. 2 Mart 1972 tarih 236 nolu raporla (B14F2) askerliğe elverişli olmadığı raporu verilir. 13 Mart 1972 günü terhis olur ve Akören'e döner. Durumu gitgide kötüye gider ve 10 Nisan 1972 Pazartesi günü hakkın rahmetine kavuşur. Akşama doğru doğduğu Akören'de Kadıburnu Mezarlığı'na defnedilir.

9-94FOTO ALTI : Arafa Vurgun’un da bulunduğu Akören’deki piknikte gençler: Ayaktakiler: Cezmi Kılıçarslan, Hüseyin Yakış, Bayram Özdemir, Tahsin Özyavuz, Tekin Koçak, Ahmet Kavas, Ahmet Varol. Ortadakiler: İrfan Gülkara, Kemali Gündüz, Remzi Akkoç, Arafa Vurgun. Öncekiler: Catorenli Mevlüt, Ali İhsan Ceylan

10-93

FOTO ALTI : Aşır Ahmet Bozlak Ailesi

Kaynak: MUZAFFER TULUKCU