Üretimden başlayıp, hayatımızın her alanındaki tükettiğimiz enerji fiyatlarının üzerindeki vergi yüklerinden dolayı pahalı kullanıyoruz.

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarının pahalılığı vatandaş olarak hepimizi maddi anlamda oldukça zorluyor.

Sürekli artan fiyatlarından dolayı da sanayi ve hizmet sektöründe, maliyetleri artıracağı için de fiyat artışlarıyla, enflasyonun yükselişi sorun olmaya devam edecektir.

Tabi ki doğalgaz ve elektrik fiyatlarının yükselmesi karşısında oldukça zorlandığımız içinde, bu kışı oldukça zorlu geçireceğimiz şimdiden gözüküyor. 

Yükselen enerji fiyatlarından olumsuz etkilenmemiz için ülkemizin enerjide dışı bağımlığın önünü geçilerek, yüksek olan fiyatları düşürecek daha sağlıklı bir formülün biran önce hayata geçirilmesi de şarttır.

Enerji fiyatlarının yüksekliğinin önüne geçilmesi yönünde STK’lar ve meslek odalarından çeşitli öneriler de bulunuldu.

Bu önerilerden birisi de, Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz tarafından yapıldı.  

Oğuz Türkyılmaz, “Cari satış fiyatları maliyetin altındadır. BOTAŞ’ın üzerindeki yükü hafifletmek için doğalgaza zam söz konusu olabilir. Elektrik üretiminde kuraklıkla birlikte HES’lerdeki üretim düşünce, doğalgaz ve ithal kömürün payı Artacaktır. Doğalgaz ve ithal kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 50’ye yakın şu anda. Her ikisinin de fiyatı arttı. İthal kömür fiyatı dört katına kadar çıktı. Bu artışlar tamamen spekülatif amaçlıdır. Enerjiye ye yapılan zam elektrik ve doğalgazı girdi olarak kullanan sanayi ve hizmet işletmelerinin maliyetleri arttırdığından haliyle ürünlerin zamlanmasına neden oluyor. Bu durum aynı zamanda enflasyonu yukarı çıkaracaktır. Sorun daha çok, düşük gelirlilerin sorunu. 10 milyon işsiz var. Her ay yüz binlerce kişinin elektriği, gazı borcundan dolayı kesiliyor.”

Enerjideki vergi yüklerin düşürülmesi gerektiğine de dikkat çeken Türkyılmaz, Konutlarda kullanılan elektrik ve doğalgazdaki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilerek, insanların soluk alması sağlanmalıdır derken, bunun yanında Elektrikteki enerji fonu ve TRT payının kaldırılması, belediye vergisinin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirerek, Elektrik dağıtım bedelinin içindeki maliyetleri görmek istiyoruz. Tek tek yazsınlar. Sübvansiyon sadece konutlarda sağlansın. Düşük gelir grupları için belli bir miktar doğalgaz ücretsiz verilsin. Düşük gelir gruplarına mutlaka destek verilmelidir diyor.

Umarım iktidar, doğalgaz ve elektrikteki vergi yüklerini kaldırarak, enerjiyi pahalı kullanmanın önüne geçer.

Diğer taraftan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’de,  doğalgaz ve elektrik faturalarında Yaz-Kış tarifesi önerisinde bulunuyor.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "En temel faturalar olan elektrik ve doğal gazda 6 ay yaz, 6 ay kış tarifesi uygulanmalı ve KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmeli. Yalnızca bu düzenleme bile tek başına milyonlarca kişiyi sevindirecektir. Çünkü bu faturalardaki vergi fon veya kesintilerin oranı neredeyse tüketim bedeline yaklaşacak. Öyle ki; doğal gazda KDV, elektrikte KDV,  enerji fonu, TRT payı, elektrik ve doğal gaz tüketim vergisi gibi kalemlerde bedel yansıyor. Doğal gazın yüzde 18'i, elektriğin yüzde 20'si tamamen vergi ve fonlardan oluşuyor. Elektrik ve doğalgaz faturalarındaki vergi ve fonların indirilmesi için düzenleme yapılmalıdır.”

Elektrik ve doğal gaz faturalarında vergi ve fonlara düzenleme getirilmesi gerektiğini belirten Palandöken, vergi indirimin sağlanmasıyla her kesimi mutlu edeceği gibi, ekonomik olarak ta rahatlatacağını ifade ediyor.  

Pandemi sürecinin halen devam ettiği, hijyenin her şeyden önemli olduğu ve aynı zamanda kış aylarına girdiğimiz bu dönemde, faturalardaki vergi ve fon kısımlarında indirimin yapılması vatandaşlar olarak hepimizin ortak beklentisidir.  

Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz’ın ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in, enerji fiyatlarının yüksekliğinin önüne geçilmesi yönündeki öneriler ve enerjinin üzerindeki vergilerin indirilmesi talebinde yerinde olduğu kadar ve haklı bir taleptir.

 Zaten her geçen gün artan fiyat artışları karşısında oldukça zorlandığımız bu dönemde, doğalgaz ve elektrikteki vergilerin düşürülmesi halkımızı biraz rahatlatacaktır.

Ne dersiniz sizce öyle yapılması gerekmez mi?