Dedesinin ticari hayatına başladığı meslek, kendisinin hobisi oldu! 1950 yılında elektrik-elektronik sektöründe başlayan Yellice Ailesi, bugün ticari hayatını akaryakıt alanında sürdürüyor. Yarım asra dayanan elektrik, elektronik sektöründeki işleyiş, ticari hayatın akaryakıt sektörüne aktarılmasıyla birlikte son bulurken dede mesleğini unutmayan Hizmet Petrol sahiplerinden Hasan Yellice, dede ve baba mesleğini hobi olarak devam ettiriyor.
DEDE MESLEĞİ!
Akaryakıt sektörüne girmeden önce Yellice ailesinin 1950’li yıllara uzanan bir ticari geçmişi olduğuna dikkat çeken Hasan Yellice, dedesinin elektrik-elektronik alanında yaptığı tamir, ikinci el alım ve satım üzerinden geçimini sağladığını söyledi. Dedesinin yanında yetişerek kısa sürede ustalığa erişen babasının da aynı şekilde bu sektörden ekmeğini kazandığını belirten Yellice, “Aile büyüklerimizin mesleği, uzun yıllar bizim ailelerimizin ekmek kapısı olmuş. Dedem, dedemin çocukları ve torunu olarak bizler 1998 yılına kadar elektronik işiyle ekmeğimizi kazandık. Daha sonra akaryakıt işine başlamamızla birlikte dede mesleğini bırakmış olduk.” diye konuştu.
‘MESLEĞİ İCRA EDEMESEK DE SEVGİSİ İÇİMİZDE’
Mesleği ticari olarak bıraksalar da tamirat işine olan ilgi ve sevginin hep içinde olduğunu dile getiren Yellice, bu kapsamda elektronik tamir işlerini bir türlü bırakamadığını belirtti. Bu olayı, ‘Meslek bırakılsa bile, şayet sevgi varsa, o içinde kalıyor.’ diye tanımlayan Yellice, evde ya da işyerinde bozulan ürünleri de kendisi tamir ettiğini açıkladı. Yellice, bu uğraşın yalnızca bir hobiden ibaret olduğu vurgusunda bulundu.
‘BELKİ BİZİMKİLERDE DE MERAK OLUŞUR’
Hobisini devam ettirmek için aletlere ihtiyacı olduğundan bu süreci bir atölyede devam ettirmek istediğini söyleyen Yellice, bu kapsamda yakın bir zamanda da işyerinin arkasına mini bir tamir atölyesi açtığını belirtti. Burada yaptıklarıyla vakit geçirip dede yadigarı mesleği anarken çocuklarına da örnek olmak istediğini ifade eden Yellice, “Bu işleri hobi olarak devam ettiriyordum ve devam etmesi gerektiği düşüncesiyle işyerimiz olan Hizmet Petrol’ün arka kısmına mini bir atölyenin kurulumunu yaptık. İçerisinde her türlü alet ve takım aletlerinin olduğu ve elektrikçilerde olan parçalardan ürünlerin olduğu yani her ne kadar hobi amaçlı olsa da bir elektronik ürün tamiri için gerekli olan neredeyse her şeyin mevcut olduğu bir atölye kurdum. Bu atölyeyi kurmaktaki asıl amacım bu dede yadigarı mesleğin her ne kadar devam ettirilemese bile hobi olarak hatırda kalmasını sağlamak. Bu sayede belki bizim çocuklarımızda da bu merak oluşur ve belki de bu merak, dede mesleğini mühendislikle taçlandırmalarını sağlar.” şeklinde konuştu.
‘HEM MANEVİ HEM DE MADDİ YÖNLERİ VAR’
Hobisinin manevi kısmının önemine vurgu yapan Yellice, bu hobinin bir de maddi yönden işyerinin yükünü hafiflettiğine dikkat çekti. Tamir fiyatları, ürünün zamanında ve tam teslimi ve iyi iş bilen kişiler konusunda sık sık yaşanan sorunları anımsatan Yellice, konuyla ilgili şunları aktararak sözlerini tamamladı: “Özellikle işyerinde bozulan ürünlerin bize getirmiş olduğu bir maliyet de var. Akaryakıt sektöründe her şey mekanik olduğu için bozulmalar ve buna bağlı olarak giderler oldukça fazla. Her şeyin ateş pahası olduğu ve artık bu sektörde de işi iyi bilen ustaların çok da fazla kalmadığını düşündüğümüzde her yönden şirketimiz için faydasını gördüğümüzü söyleyebilirim.”