Anne sütü doğadaki en değerli, besindir. İlk 6 ay sadece anne sütü. Bebeklerin gelişimi, sağlığı için hiçbir besin anne sütünün yerine geçemez. Anneden yeterli oranda sütü alan her yenidoğan bebeğin normal gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesinin tümünü karşılar. Emzirmenin hem anneye hem de bebeğe sağlık açısından birçok yararı vardır.

Bebek için yararları;

Anne sütü alan bebekler daha az ağlarlar.

Her zaman sterildir.

Bebeğin gereksinimine uygundur.

Enfeksiyonu önler.

Isı derecesi idealdir.

Alerjiye karşı koruyucudur.

Çene ve diş gelişiminde rolü vardır.

Anne için yararları;

Ucuzdur.

Annenin sağlığını korur.

Hazırlama sorunu ve artı bir zaman gerektirmez.

Anne ve bebeğin arasındaki bağ güçlenir.

Anne sütünün verimi için doğal besinlere ulaşıp onları tüketebilmek anne içinde bebeğin saglığı için de en iyisi  olacaktır. Sütü artırmanın en büyük destekçisi bol su tüketmek oldugu kadar , elektrolit dengeyide sağlamak için zaman zaman maden suyu tüketebilirsiniz. 

Bunların yanında süt yoğurt, mevsiminin meyve sebzesini tüketmeyi , basit şeker içeriği olmayan kompostlar tüketebilmeyi, kurubaklagil gibi besinleri tüketmeyi süt verimini arttırmaya yardımcı besinler olduğunu hatırlatmak isterim. 

Düzenli ana  ve ara öğünleri atlamadan yapılırsa süt veriminin de artacagı ve kilo vermeyede yardımcı olabilineceğininde altı çizilmelidir. Zaman zaman anne tatlı krizlerine girsede doğal tatlılardan yana tercih kullanilirsa sütün besleyicilik yönünden artacagınıda bildirmekde yarar vardır. 

Emziklilik döneminde kafein oranlarına da dikkat edilmelidir. 

Günlük gereksinimde protein alımınız desteklemek için  tavuk/köfte tüketin. 

B12 vitamini de emziklilik döneminde süt verimliliği artırırken kırmızı et yumurta bu gibi besinler tüketin. 

 Folik asit gebelik öncesi gebelik dönemlerinde ne kadar önemliyse emzirme döneminde de bir o kadar önemlidir ki bunun içinde yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketin. 

Uyku düzeninize dikkat ederek öğünlerinizi atlamayın. 

Süt verimini artırmak için yeterli ve dengeli beslenelim ki hem bebeğinizin sağlığı hemde kendi sağliginizi koruyun. 

Emzirme teknikleri hakkında uzmanlara danişarak doğru pozisyon ve tam anlamıyla süt veriminin besleyici şekilde artırılabileceği konularında teknikler öğrenin.

Bebeginiz gelişimini tamamlarken sizlerde aldığınız kilolardan kolaylıkla kurtulabilesiniz.  Anneler bebeklerini sağlıklı bir şekilde gelişimlerini saglayabilecek  süte sahip olabilmek için doğum öncesi dönemde çevreden alınan itamlar sen iki kişisin fazla da yesen hiç bişey olmaz  gibi birçok yönlendirmelere maruz kalınabiliniyor.  

Doğum sonrası alınan kilolarla karşılaşan anneye emzirirken de aynı itamlarda bulunulduğu için doğru beslenmenin dışına çıkıp eski hallerine geri dönemeyişleri onlar için ulaşılmaz bir nokta gibi gözüküyor. Onun için ki  annelerin hem sağlıklı beslenebileceği hem de iyi bir süte sahip olmaları imkansız değil. Gebelik sonrası hem anne sağlığı hem de bebegin sağlığı korunacak şekilde programlar uygulanarak yeterli ve dengeli beslenerek zayıflamak eski formlarına kavuşmak tabiî ki de mümkündür. 

Doğum sonrası ilk bir hafta sonrasında süt miktarı yavaş yavaş artış gösterir. Anne günlük 800 ml civarında süt salgılarken bebegin bunu almasıyla annenin fazladan 800 kalori enerji harcamasıyla karşılaşilir. Bu yüzden düşük kalorili beslenme programları uygulamadan zayıflayabilmek elbette mümkündür. 

Rahatlayın ve stres yapmayın unutmayın ki emzirme dönemininde  de büyük bir kısım psikolijik olarak etkiler, kendi sütünüzün besleyici olduğunu ve sütün bebege yettiğine kendinizi inandırın. Bebeğinizi rahat ve sakin ortamlarda emdirerek güzel bir bağ kurun.