Genelde uzmanlık alanım olduğu için iş emniyeti konularında yazıyorum. Hukukçu değilim ama, bütünün bir parçası olması hasebiyle bu haftaki yazımda öne çıkan bir gelişmeden bahsetmek istiyorum.

Malum, maden kazasıyla ilgili açılan davada ‘Olası kast ile kasten öldürme’ ve ‘Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama’ , ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ ve taksir gibi suçlardan iddianamede ceza verilmesi talep edildi. Teferruata girmek istemem ancak bu davadan hareketle iş emniyetine adli boyutuyla bakıldığında, günümüz ağır sonuçlarını görebilmek bakımından çok önemli bir ibretlik vaka ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim.

Bu kavramlara kısaca değinmekte yarar görüyorum:

Olası kasıtta fail, suçun kanuni tanımında belirtilen unsurlarından birinin somut olayda gerçekleşmesini öngörüp, göze alıp kabullenip fiili işlemekte yani herhangi bir önlem almamakta ;  bilinçli taksirde öngörülmekle birlikte sonuç istenilip kabul edilmemekte yani göze alınmamaktadır. Başka bir anlatımla, fail öyle ya da böyle herhalde hareketi gerçekleştirirdim diyorsa olası kast, neticenin gerçekleşeceğini bilseydim hareketi gerçekleştirmezdim, diyorsa bilinçli taksir söz konusudur.(Yargıtay 12. CD - Karar: 2016/8337).Basit taksirde ise failin neticeyi öngörememesi hali vardır. Şu kadarını ifade edeyim ki, olası kasıt durumunda ceza 20-25 yıla kadar çıkabilmektedir. Üstelik kimi zaman, kaza neticesi hiçbir hata-ihmal-kast vs. olmamakla birlikte kusursuz sorumluluk gibi bir yükümlülük bile hukuken doğmaktadır.

İşin hukuki boyutuna ait detaylar çok geniş ve etraflıca ele alabilmek köşe yazısının konusu olamaz. Bizim burada hassaten vurgulamak istediğimiz kaza neticesi cana-mala-çevreye-3. Şahıslara gelen maddi ve manevi kayıplar yanında fail olarak davaya konu edilen bir çok insanın  hayatına olan etkisidir. İşte kaza, hem kazazede hem de fail,   toplam sonuçları itibarıyla çok ağıra mal olmaktadır.

Bu nedenle, iş emniyeti, çok önemli ve aynı zamanda toplumların/ülkelerin bir gelişmişlik göstergesidir.