Ticaret Bakanlığı bünyesinde geliştirilen (Elektronik İlan Doğrulama Sistemi) EİDS, bir mülkün ya da aracın sadece gerçek sahibi veya sahibinin e-Devlet üzerinden yetki verdiği resmi işletmeler tarafından ilan sitelerinde yayınlanabilmesini sağlıyor. EİDS, sahte ilanların ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçerken, yetkisiz kişilerin ilan vermesini engelliyor. Alıcı ve satıcı için şeffaf ve güvenilir bir ticaret ortamı sağlayan sistem, yalnızca yayınlama izni sağlıyor.

TAŞINMAZ TİCARİ BİLGİ SİSTEM İLE YETKİLİ FİRMA HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLUNABİLİR

I M G 9844

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Abdullah Çiftçi, sosyal medyada paylaşım yapan emlakçı ve gayrimenkul danışmanlarının, EİDS’ye kayıtlı olup olmadığını teyit etmenin yönteminden söz etti. Yetkili firma ve gayrimenkul danışmanlarının Ticaret Bakanlığı bünyesinde Taşınmaz Ticari Bilgi Sistemi’ne kayıtlarındaki taşınmaz ticaret belge numaralarının sorgulanabileceğini dile getiren Çiftçi: “Sosyal medya paylaşımlarında muhakkak e-devletten onaylanmış bir link paylaşılır. Bir mülkün ya da aracın sadece gerçek sahibini veya sahibinin e-Devlet üzerinden yetki verdiği kişiyi teyit etmek isteyen vatandaşlarımız, Ticaret Bakanlığı bünyesinde Taşınmaz Ticari Bilgi Sistemi (TTBS) 'nden yetkili firmayı görebilirler. Yetkili firma sosyal medyada yetkili ilan paylaşımı yaptığını belirttikten sonra paylaşımın altına taşınmaz ticaret belge numaralı linki ekleyerek, fiyat bilgisi fotoğraf veya video paylaşabilir. Firmanın ya da gayrimenkul danışmanının linki ekleyebiliyor olması, söz konusu taşınmaz üzerinde yetkili olduğunu gösterir. Platformlara linki koyabiliyor olması firmanın veya emlak danışmanının o taşınmaz üzerinde yetkili olduğunu gösterir” dedi.

Terörsüz Türkiye yolunda resmi adım atıldı! O anlaşma yürürlüğe girdi
Terörsüz Türkiye yolunda resmi adım atıldı! O anlaşma yürürlüğe girdi
İçeriği Görüntüle

İŞLEMLER E-DEVLET ÜZERİNDEN KOLAYCA GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR

Başkan Çiftçi, vatandaşların yetkili emlakçılara ilanlarını verirken e-Devlet platformu üzerinden izlemesi gereken adımları sıraladı. Çiftçi “Telefonlarımızdaki e-Devlet uygulamasının arama çubuğunda “EİDS” (Elektronik İlan Doğrulama Sistemi) diye aratıyoruz. Daha sonrasında karşımıza EİDS Yetki İşlemleri butonu çıkıyor, ona tıklıyoruz. Sayfa açıldıktan sonra yetki vermek istediğimiz gayrimenkulü seçiyoruz. Yetki vereceğimiz emlakçının “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Numarası”nı giriyoruz, daha sonra yetki süresini belirliyoruz. Yetki süresi minimum 90 gün oluyor. Süreci bu şekilde tamamlıyoruz” diyerek vatandaşların güvenli ve şeffaf ticaret yapmaları için almaları gereken önlemi aktardı.

VATANDAŞLAR BİRDEN FAZLA FİRMAYA YETKİ VEREBİLİYOR

Çiftçi, vatandaşların birden fazla emlakçıya yetki verebildiğini belirtti. Konya Ticaret İl Müdürlüğü’ne yapılan itiraz dilekçesinde bu durumun uygulama olarak hatalı olduğunu düşündüklerini ifade eden Çiftçi: “Kişilerin birden fazla emlakçıya yetki verebiliyor olmasından dolayı Konya Ticaret İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçemizi sunduk. ‘Bir mükellefin yalnızca bir emlakçıya yetki verebilmesi gerekir’ dedik kısaca. Fakat sistem, serbest piyasa koşullarında yetkinliği olan herkes çalışma yapabilir diyor. Bu yüzden ev sahipleri aynı anda 3-4 emlakçıya yetki verebiliyor. Bunun uygulama olarak yanlış olduğunu beyan ettik. Konya Ticaret İl Müdürlüğü de bize konu hakkında bir düzenleme yapılıp yapılmadığı ile ilgili cevap beklediklerini iletti” açıklamalarında bulundu.

ABDULLAH ÇİFTÇİ: “VATANDAŞLAR HER ZAMAN ODA KAYDI BULUNAN, YETKİN OLAN ODA ÜYELERİNİ TERCİH ETMELİ”

Korsan emlakçılıkla mücadele kapsamında birçok güvenlik sistemi oluşturduklarının altını çizen Çiftçi, EİDS’nin piyasaya oldukça büyük katkı sağladığından bahsetti. Konya Ticaret İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Çiftçi, korsan emlakçıların kaçış yolunun pek mümkün olmadığını ve yakalandıkları takdirde ağır yaptırımlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Çiftçi, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için ticaretlerini oda kaydı bulunan, vergi mükellefi yetkin gayrimenkul danışmanları ve firmalarla yapmaları gerektiğine parmak bastı. Çiftçi: “Bizim korsanla mücadelemiz EİDS ile sınırlı değil. Korsan ilanlar için ayrıca bir ihbar hattımız da var. İhbar hattımıza gelen haberleri Konya Ticaret İl Müdürlüğü ile anlık paylaşıyoruz. Geliştirdiğimiz sistemle yapay zekâ üzerinden bir tanımlama oluyor. Bu tanımlamalara göre korsan kişinin sosyal medyadan yaptığı duyuru, durum veya paylaşımlarda kişinin yetkisiz olduğunu tespit ederek, kanıtlarıyla birlikte Konya Ticaret İl Müdürlüğü’ne ıslak imzamızla beraber teslim ediyoruz. Konya Ticaret İl Müdürlüğü, maliyeden bilgi isteyerek, tespit edilen korsan emlakçıları izahat için çağırıyor. Bu çağrı da herkes tarafından duyuluyor ister istemez. Daha önce ceza alan arkadaşlar oldu. Yetkili ilanın dışında paylaşım yapmanın 286 bin TL cezası bulunuyor. EİDS ile birlikte korsan emlakçılık paylaşımlarında çok ciddi bir azalma oldu. Cezalarla birlikte caydırıcılık da oluştu. Yaklaşık 5 aylık bir sürede %20 azalma gözlemledik diyebilirim. Bu nedenlerden dolayı oda kaydı olan, vergi mükellefi, Ticaret Bakanlığı’nın vermiş olduğu belgelere haiz olan vatandaşlarımızı, Konya Emlakçılar Odası Üyelerine yönlendirmeye çalışıyoruz. Her zaman oda kaydı bulunan, yetkin olan oda üyelerinin tercih edilmesi gerektiğini, sosyal medya paylaşımlarımızda hatırlatıyor, basına verdiğimiz demeçlerde de öneminin altını çiziyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: SERHAT YALDIZ