2024 yılında emekli olanların maaşları, güncelleme katsayısı farkı nedeniyle 2025'te emekli olacaklara göre yaklaşık yüzde 30 daha yüksek hesaplanacak. Bu fark, emeklilik maaşı belirlenirken kullanılan güncelleme katsayısındaki yıllık artıştan kaynaklanıyor. 

2024’teki katsayılar, 2025 yılına göre daha yüksek olduğu için bu yıl emekli olanlar daha avantajlı bir maaşla emekli olacak.

Ekonomim'de yer alan habere göre, emekli maaşını belirleyen en önemli faktör, çalışırken SGK'ya bildirilen brüt maaşa dayalı olarak ödenen primlerdir. Bu primler, emekli maaşının hesaplanmasında temel rol oynar. Ayrıca, çalışılan toplam prim gün sayısı ve bu günlerin hangi döneme denk geldiği maaşın tutarını etkiler.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLANIRKEN 3 FARKLI DÖNEM-

- 2000 öncesi çalışma günleri,

- 2000-2008 arası çalışma günleri,

- 2008 sonrası çalışma günleri.

Bu dönemlerin her biri için uygulanan aylık bağlama oranları (ABO) farklılık gösterir ve genellikle daha eski dönemlerdeki oranlar daha yüksek olduğu için bu dönemlerden emekli olanlar daha avantajlıdır. Dolayısıyla, hangi dönemde daha fazla çalışma gününüz olduğu, emeklilik maaşının miktarını doğrudan etkileyen bir unsurdur.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASINDA KULLANILAN HESAPLAMA YÖNTEMLERİ ŞÖYLE-

 - 3 dönem için aylık bağlama oranları

- Bir önceki yılın güncelleme katsayısı

- Bir önceki yılın enflasyon oranı

- Bir önceki yılın büyüme oranının yüzde 30'u

 - İçinde bulunulan yılın enflasyon artışları

Emekli maaşı hesaplandıktan sonra yapılan güncelleme, emeklilik dilekçesinin verildiği yılı önemli hale getiriyor. Çünkü güncelleme katsayısı, bir önceki yılın enflasyonu ve büyüme oranına göre belirleniyor. Ayrıca, o yıl yapılan Ocak ve Temmuz zamları da maaş üzerinde etkili oluyor. Bu nedenle, dilekçe verilen yılın emekli zam oranlarının güncelleme katsayısından yüksek olması, o yıl dilekçe vermeyi avantajlı hale getirerek emekli maaşının daha yüksek olmasını sağlıyor.

Çalışanlar için 2024 ve 2025 yılları arasındaki emekli maaşı hesaplamalarında önemli farklılıklar bulunuyor. Emeklilik maaşı hesaplama formüllerine göre, dilekçe verilen yıldan bir önceki yılın enflasyon ve büyüme oranları dikkate alınıyor.

Bu nedenle 2024 yılında dilekçe verenler için 2023 yılı verileri baz alınırken 2025'te dilekçe verenler için 2024 yılı verileri geçerli olacak. 2023 yılı enflasyon oranının 2024'ten daha yüksek olması ve büyüme farkının bulunması 2024'te dilekçe verenlere avantaj sağlıyor. Ayrıca 2024 yılında dilekçe verenler bekleyerek maaş kaybı yaşamamış olacak.

EMEKLİ MAAŞI FARKINA RAKAMLAR ŞU ŞEKİLDE-

2024 yılında emeklilik dilekçesi veren bir sigortalının maaşı, üç dönemlik aylık bağlama oranları, 2023 yılı güncelleme oranları ve yüzde 64.77'lik yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak.

Buna ek olarak, büyümenin yüzde 30'u olan 1.35 oranı da güncelleme katsayısına dahil edilerek 1.6612 olarak belirleniyor. Ocak ayında yüzde 49.25, Temmuz ayında ise yüzde 24.73 oranındaki artışlarla birlikte kümülatif artış yüzde 86.6 olarak hesaplanacak.

Eğer sigortalı 2025 yılında dilekçe vermeyi tercih ederse, 2024 yılı güncelleme oranları, yüzde 41.5'lik yıllık enflasyon ve yüzde 3.5'lik yıllık büyüme tahminlerine göre güncelleme katsayısı 1.4255 olarak hesaplanacak.

Bu durum, güncelleme katsayısındaki fark nedeniyle 2025'te daha düşük maaş bağlanmasına neden olacak. 2024'te dilekçe verenler ise bu avantajı elde edecek ve daha yüksek maaşla emekli olacaklar.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ: MEMUR VE EMEKLİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Milyonlarca memur ve emekli ocak ayı zamlı maaşlarını merak ediyor.

Ekim ayı enflasyon verisi ile birlikte dört aylık enflasyon yüzde 12,06 olarak hesaplandı. Bugün açıklanan kasım piyasa anketi ise beklentilerdeki değişikliği ortaya koydu.

Peki en düşük memur ve emeklinin  maaşı ne kadar olacak?

Milyonlarca işçi, memur ve emekli maaş zamları için ocak ayına odaklandı.
Memur, memur emeklileri ve işçi emeklilerinin zam oranları 6 aylık enflasyon neticesinde belirleniyor.

Ekim ayı ile birlikte dört aylık enflasyon ortaya çıktı. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında toplam enflasyon yüzde 12,06 olarak hesaplandı.
Zam oranları kasım ve aralık enflasyonları ile birlikte kesinleşecek.

PİYASANIN ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ-

Merkez Bankası, kasım ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını açıkladı.

Katılımcıların yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,11'den yüzde 44,81'e yükseldi.

Kasım ayı enflasyon beklentisi yüzde 2,01, aralık ayı ise 1,67 olarak belirlendi.

6 AYLIK ENFLASYON KAÇ OLACAK?

Piyasa katılımcılarının kasım ve aralık beklentileri göz önüne alındığında 6 aylık enflasyon yüzde 16,22 olarak hesaplandı.

Aralık enflasyon rakamları ocak ayının ilk haftasında belli olacak.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrette ilk toplantı sonrası Vedat Işıkhan'dan açıklama Asgari ücrette ilk toplantı sonrası Vedat Işıkhan'dan açıklama

Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanıyor.
İşçi emeklilerinin ekim ayı itibarıyla yüzde 12,06 zammı kesinleşmiş oldu.

Piyasa katılımcıları anketindeki veriler baz alındığında, yeni yılda emekli maaşlarına yüzde 16,22 oranında zam yapılacak.

MEMUR ENFLASYON FARKI KAÇ OLACAK?

Memur ve memur emeklileri, temmuz ayında yüzde 10'luk sözleşme zammı almıştı. 6 aylık enflasyonda bu oranı aşan miktarda enflasyon farkı elde edecekler.

Enflasyon farkının üzerine de toplu sözleşmeden doğan yüzde 6'lık bir zam eklenecek.

Memurlar, ekim ayı itibarıyla 1,87'lik enflasyon farkını elde etti.

Enflasyon beklentileri üzerinden hesaplama yapıldığında memur ve memur emeklileri, yıl sonunda yüzde 5,65'lik enflasyon farkına hak kazanacak.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ ZAM TAHMİNİ-

Memur ve memur emeklilerinin zam oranı ise yüzde 12 olarak gerçekleşecek.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük memur maaşı, temmuz ayı itibarıyla 39 bin 177 liraya çıkmıştı.

Zam oranının yüzde 12 olması halinde 2025 yılında en düşük memur aylığı, 43 bin 878 liraya yükselecek.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

En düşük memur emekli aylığı, temmuz ayında 17 bin 587 liraya yükselmişti.

Aynı senaryonun gerçekleşmesi halinde en düşük memur emekli aylığı, 19 bin 697 liraya çıkacak.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

En düşük memur emekli aylığı, temmuz ayında 17 bin 587 liraya yükselmişti.

Aynı senaryonun gerçekleşmesi halinde en düşük memur emekli aylığı, 19 bin 697 liraya çıkacak.

Kaynak: HABER7