Konyakadınlar, özellikle son yıllarda girimci dünyasında sayılarını artırmaya devam ediyor. 7’den 70’e çoğu kadın toplumdaki varlığını hissettirmek, kendi ayaklarının üzerinde durmak için çok sayıda farklı sektörde kendi savaşını veriyor. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Nefise Keklik ile Esma Nur Demirtaş ise, kadın girişimcilerin yer aldığı videolar üretiyorlar. Bu projelerinin amacının kadınlara ayna tutmak olduğuna dikkat çeken Nefise Keklik ve Esma Nur Demirtaş, röportaj yaptıkları girişimci kadınlardan çok fazla şey öğrendiklerini de belirtiyorlar. Ayrıca video içeriklerinde kadın girişimciler ellerindeki “Elinin hamuru ile bu işe karışma” yazılı kağıtları buruşturup atıyorlar. Bu görüntüsüyle Nefise Keklik ve Esma Nur Demirtaş’ın videoları büyük beğeni topluyor.

2 9-12

KADIN GİRİŞİMCİLERDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENİYORLAR

Müzik tutkusu hayatını etkiledi Müzik tutkusu hayatını etkiledi

Nefise Keklik, kadınların toplumsal hayatta arka planda kalmasını istemediğinin altını çizerek bu zamana kadar sürekli kadınlarla ilgili bir şeyler yazdığını ve onlar için kafa yorduğunu anlattı. Kadın girişimcilerle ilgili her zaman aklında bir proje olduğundan ama hep askıda kaldığından bahseden Keklik, “Sonrasında bir anda bu proje hayat buldu. “Elimin Hamuru” adında bir instagram hesabı kurduk. Hâlâ bu hesaptan girişimci kadınların hayat hikayelerini konu alan videolar yayınlamaya devam ediyoruz. Güçlü kadınlara ayna tutmak, cesaretini toplayamayan kadınlara önlerini görmelerini sağlamak ve ev yemeği arayan öğrencilere de adres göstermek istedik. Tabi öğrenci olduğumuz için bu süreçte zorlanabiliyoruz. Ama bu projemizi çok severek yapıyoruz. Adeta hobimiz oldu. İnsan bir işi severek yaptığı zaman o enerji karşı tarafa yansıyor. Mesela bazen güne kötü başlasak da hikayesini dinlediğimiz girişimci bir kadın bize iyi geliyor. Kadınları röportajda dinlediğimizde her zaman başarının kolay kazanılmadığını söylüyorlar. Gerçekten hepsinin hikayesinde ayrı ayrı zorlu süreçler ve başarı hikayeleri var. Bunları görünce ve duyunca motive oluyoruz. Örneğin röportaj yaptığımız birisi bize 8 yıl boyunca kâra geçmeden iş yaptığından bahsederek sonrasında başardığını anlatmıştı. Bu bize çok kıymetli geldi. Çünkü bu süreçte bazen zorlanıyoruz ve o kadar çok soruyla içimizde boğuşuyoruz ki, bu tür zorluk çekmiş hikayeleri duyunca kendimize geliyoruz. Girişimci kadınlardan o kadar çok şey öğreniyoruz ki bir defter aldık ve işletmelerin her birine ayrı sayfalar ayırdık, onlardan ne öğrendiysek unutmamak için not aldık” ifadelerine yer verdi.

2 11-6

KONYA’DA ÇOK FAZLA GÜÇLÜ VE GİRİŞİMCİ KADIN VAR

Konya’da kadın girişimcinin çok fazla olduğunu söyleyen Keklik, aslında Konya’nın muhafazakâr bir şehir olduğunu dile getirerek, “Muhafazakârlığı yanlış değerlendiren insanlar tarafından kadınlarımız geride kalabiliyor. Ben bundan hiç hoşlanmıyorum. Bazen kadın girişimcilerimize röportaj için gittiğimizde, eşinin bu işi yapmasını ilk başta istemediğini, karşı çıktığını anlatıyor. Ama vazgeçmemişler. Hatta ilk önce engel olan eşleri, işletmelerin ikinci şubesini açarken karısına yardım etmeye bile başlıyor. Birçok kadın kendine duyulan beklentiler sebebiyle hayal etmekten mahrum ve yoksun. Başarı için ilk önce hayal etmek, kendini tanımak gerekiyor” şeklinde konuştu.

2 10-9

AKSİLİKLER HEDİYEDİR

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Esma Nur Demirtaş ise, Nefise arkadaşının projenin iletişim ayağını yürüttüğünü, girişimci kadınlarla röportaj gerçekleştirdiğini, tüm malzemeleri kompoze ettiğini belirterek kendisinin ise videoları kurguladığını ve teknik aşamalarda bulunduğunu aktardı. Kurgu kısmında bazen çok zorlansa da işi bittiğinde o videoyu izlediğinde çok hoşuna gittiğini ifade eden Demirtaş, “Hatta dinlediğimiz girişimci kadınlar bize adeta ışık oluyor, yol gösteriyor. Konya’da çok fazla kadın girişimcinin ve bu kadar çok başarılı kadının olduğunu, projemize başladığımızda gördük. Bundan gurur duyduk ve mutlu olduk. Biz “Elimin Hamuru” projemizi gerçekleştirirken aksiliklerle karşılaşabiliyoruz. Ama bu aksilikleri hediye olarak görüyoruz. Her zaman alternatif başka çözümler üretiyoruz. İleriye bakıyoruz” diye söyledi. Ayrıca Demirtaş, başarılı olmak isteyen hemcinslerine şu mesajı verdi: “Yeter ki niyetinizi alın ve yola çıkın. Niyetinizin destekçisi Allah...”

Ekran Görüntüsü 2024 09 02 184855

Muhabir: TUBA KAYA