Konya Şeker’de yaşanan gelişmeler basın toplantısıyla bildirildi. Pankobirlik Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Konya Şeker yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Geçen yıldan bu yana Konya Şeker'de yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Pankobirlik Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Konya Şeker ve termik santraldeki yapılandırmayı anımsatarak, dolar cinsindeki borcu Türk lirasına çevirdiklerini ifade etti. Konya Şeker’in borcunu bir şekilde ödeyeceğine işaret eden Erkoyuncu, ‘burası kimsenin babasının kurumu değil’ diyerek, ‘Konya Şeker battı’ denirken bile havuza bir yılda 320 milyon dolar katkı sağladığına dikkat çekti.

11-9 geniş

‘BATTI’ DERKEN HAVUZA 320 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLADI’

Termik Santral ve Konya Şeker’in Haziran- Temmuz aylarında yapılandırılmasıyla birlikte 9 milyar 352 milyon lira olan borcun yapılandırıldığını ifade eden Erkoyuncu, Konya Şeker haricinde 6 kurumun da bu şekilde borcunu yapılandırdığını; bu borcu ise kurum adına bir dert olarak gördüklerini belirtti. Enerji bölümündeki borcun kendi birimi içerisinde ödenmesi gerektiğine işaret eden Erkoyuncu, “Banka sözleşmesi gereği Soma Termik Santrali’nin kendi borcunu kendisini ödemesini bekliyoruz. 2023’ün ortalarında bu dolar rakamı yapılandırarak Türk lirasına döndürdük. Biz geldiğimizde enerjide borç dolar bazlıydı. Hem Kangal Termik Santrali'nin hem Soma Termik Santrali'nin borcu 1 milyar 140 milyon dolardı. Bunun 750 milyon doları Kangal, 390 milyon doları da Soma'nındı. Kangal'ın 750 milyon dolarını yapılandırdık, yüzde 15 faizle TL'ye döndürdük. Gıdanın, tüm Konya'daki üretim yerlerinin 9 milyar 350 milyon dolar borcu vardı. Bu rakamı da yapılandırdık. 5,5 yıl gibi bir zamanda sabit yüzde 15 faizli olarak ödeyeceğiz. Dövizde afaki bir yükseliş oldu. Enerji olarak biz buna iyi gözle baktık fakat Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu artışa ‘dur’ diyerek taban ücretlerini belirledi. Bütün dünyada hem emtia hem de kömür fiyatları yükseldi. Devlet bir havuz oluşturarak burada paraları topladı. ‘Konya Şeker battı’ derken bir yılda 320 milyon dolar olarak havuza katkı sağladı.” dedi.

11-6-14

Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti

‘TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BİR OLAY!’

Sıkıştırma politikalarından toz şekerin de payını aldığını söyleyen Erkonyucu, şekerle diğer ürünler karşılaştırıldığında, 20 yılda diğer ürünlerin dibi görmediğini ancak şekerin dipte olduğunu vurguladı. Erkoyuncu, tüm Türkiye’de şekerin 27 lira olarak açıklandığını ancak Konya Şeker’in 21,5 liradan işlem görüldüğünü bildirerek, tarihte görülmemiş bir olayın yaşandığını ifade etti.

11-8-14

‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK ANCAK ZARAR ETTİK’

Şeker ve ayçiçeğinde yaşanan sorunu dile getiren Erkoyuncu, “Enflasyon Türkiye’de yüzde 65’e yakınken, şeker fiyatı yüzde 30 bile artmadı. Ayçiçekten bu yıl elde ettiğimiz yağı daha satmadık. Ayçiçek yağının piyasası ile üretim arasındaki makas bize zarar olarak yansıyor. Bu yüzden daha bu yılın ürünleri satmadık. Çiftçiler olarak iyi para kazandık. Hem şeker pancarına hem de ayçiçeğine zam geldi. Sıkılaştırma politikaları gereği üzerimize düşeni yaptık; çiftçilere ürünlerin artışlarını belirttik. Bu yıl 8 milyar lira civarında bir rakam elde edeceğiz. Konya Şeker'e 15 Şubat'a kadar 6 milyar lira para lazım. Ödememiz var, ödemekte zorlanıyoruz. Şubatın ardından Nisan ayını bekliyoruz. Nisan ayında da yine bir ödememiz var. İhracatta yaptığımız satış 800 bin dolarken 650 bin dolar civarına doğru gerileyen fiyatlar, bizi zorladı.  Şeker 12 lirayken Konya Şeker ellerindeki tüm malları çıkarttı, ardından şekerin fiyatı 18 lirayı geçmişti. Oradan da bir zarar olduğu söz konusu olmuştu. Türkiye'de şekerin yüzde 16'sını Konya Şeker üretiyor." ifadelerine yer verdi.

11-7-11

EN İYİ KAPASİTE BULGURDA

Bu yıl şeker üretiminde 540 bin ton rekolte beklentisinin olduğunu söyleyen Erkoyuncu, bunun 457 bin tonunun A kotasında, geri kalanının ise C kotası olarak satışa sunulması gerektiğine işaret etti. Konya Şeker ve Çumra Şeker’in gelecek yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Erkoyuncu, “Şubat sonu kampanyamızın bitmesiyle birlikte Mart ayında kapasite artırımına gidiyoruz. Türkiye’deki tüm fabrikalar kampanyayı bitirdi ancak biz, şubat ayının sonunda kampanyayı bitiren Türkiye’deki tek fabrikayız. Gıda üretimi yönünden bir sıkıntımız yok. Gelecek yıl Çumra ve Konya Şeker’de kapasite artırma düşüncemiz var. En iyi kapasitesini artıran bölümümüz ise bulgur bölümü oldu.” diye konuştu.

Hacer Ceylan

Kaynak: HACER CEYLAN