Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından başlatılan Finansal Okuryazarlık Türkiye Seferberliği kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası iş birliğinde “Finansal Okuryazarlık Türkiye Seferberliği Konya 2024 Buluşmaları” programı düzenlendi. KTO’da gerçekleştirilen programa Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Gelişmiş ülkelere göre Türkiye’nin finansal okuryazarlığının daha düşük seviyede olduğuna işaret eden KTO Başkanı Öztürk, bu okuryazarlığın artmasıyla birlikte aile ekonomisinden ülke ekonomisine kadar her yönüyle ülkenin bu durumdan pozitif etkileneceğini ifade etti.
‘ALTERNATİF KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR’
Yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracatı ve en fazla ihracat yapan ilk 10 şehir arasında yer alan Konya’nın ekonomiye de büyük katkı sunduğunu ifade eden SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, ticaret ve ekonomide finansal okuryazarlığın önemi hakkında sunum yaptı. Konya’da halka arza açılan 9 şirketten dolayı da mutluluğunu dile getiren Gönül, bu sayının artması temennisinde bulundu. Son yıllarda popüler hale gelen sermaye piyasası hakkında bilgi veren Gönül, “Geleneksel bankacılık sistemine alternatif olarak bir köprü görevi gören ve reel sektörle sizlerin arasında finansal bir bağ kurmaya çalışan sermaye piyasalarında özellikle yatırımcı sayımızın son yılların rekor seviyesinde olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.
‘DOĞRU KARARLAR VEREREK DOĞRU YATIRIMLAR YAPMAK ZORUNDAYIZ’
Ekonomi ve ticarette büyük bir öneme sahip olan finansal okuryazarlık hakkında da konuşan Gönül, tüm dünyada önem arz eden finansal okuryazarlık eksiğinin Türkiye’de tamamlanması adına başta kadınlar ve gençleri hedef aldıklarını ifade etti. Finansal okuryazarlığın gelişmesinin piyasaların sağlıklı işlemesi ve daha güvenilir hale gelmesinin önünü açacağını belirten Gönül, “Önce eğitimini aldığımız finansal okuryazarlığımızla birlikte doğru kararlar vererek doğru yatırımlar yapmak zorundayız. Ne kadar erken yatırım ve tasarrufa başlarsak bu bizim geleceğimiz için oldukça kıymetli olacaktır. Bu vizyonun herkese ulaşmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DEKİ ÖRNEĞİ, 2008 KRİZİ!
Finansal okuryazarlığın eksikliğinin ülkede 2008 kriziyle birlikte hissedildiğini vurgulayan Gönül, bu eksiklik dolayısıyla pek çok şirket ve vatandaşın dönülmeyecek hatalar yaparak iflas ettiğini söyledi. Gönül, konunun anlamına binaen şunları aktardı: “2008 krizinde gördük ki finansal okul yazarlık düşük olunca vatandaşların dönülmeyecek hatalar yapmalarının da sebebi oldu. Bazı yatırımcılar tüm servetlerini hatta emeklilik birikimlerini kaybetti. Finansal okuryazarlığı düşük iş yerlerinde iş hayatının çok uzun olmadığını ve yanlış kararlar verildiğini tecrübelerimizle görüyoruz. Doğru yatırım ve bakış acıları ile bunu geliştirmek zorundayız. Ülkemizde özellikle 2014 yılında alınan başbakan genelgesi ile kurumumuz, koordinatör kurum seçilmiş ve misyonumuzu bugün de devam ettiriyoruz. Özellikle gençlere ulaşmak adına sosyal ve görsel medyayı daha aktif kullanmaya çalışıyoruz.” dedi.
‘İSTİKRAR VE BÜYÜME, OKURYAZARLIKLA MÜMKÜN’
Türkiye’nin ekonomik, siyasi, politik, küresel olarak aldığı pozisyonları, üretim ve ihracat hacmi ile makro seviyelerde olduğuna dikkat çeken AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, “Bu anlamda gençlerimizi bu ülkeye dönük hayallerin ve gelecek beklentilerinin, hikayelerini fazlasıyla yapabilecekleri kanaatindeyim. Ekonomik olarak Türkiye üretimi öğrendi. Pek çok şehir sanayi ve ihracat şehri oldu. Küresel pazarlara imalat ve ihraç eden bir ülke mensubuyuz. Bunun daha ötesinde inşa edilebilecek bir potansiyelimiz var. Siyasi ve ekonomik istikrar, sürdürülebilir büyüme ve yeşil dönüşümü zamanında yapabilme ve bütün bunları yönetme, küresel entegrasyonu başarabilme; bunların hepsi finansal okuryazarlıkla mümkün! Bu seferberliği başlatmalarından ötürü Serbest Piyasa Kurulu ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
ETKİSİ, AİLE BÜTÇESİNDEN ÜLKE EKONOMİSİNE KADAR PEK ÇOK ALANDA
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, halka arz edilen şirket sayısı, piyasadan sağlanan fon miktarı ve yatırımcı sayısıyla 2023 yılında halka arzlar yoluyla sağlanan 2,5 milyar dolarlık büyüklüğün bir gurur kaynağı olduğunu aktardı. Türkiye’nin ekonomik geleceği açısından stratejik öneme sahip bir konu olan finansal okuryazarlığın ekonomik olarak önemine dikkat çeken Öztürk, “Finansal okuryazarlığın sağlayacağı tasarruf bilinci, aile ekonomilerinden ülke ekonomisine kadar tüm yapıları güçlendirecektir. Ayrıca, doğru finansal kararlar, kriz ve zorluk yaşadığımız süreçlerde dayanıklılığı artıracaktır. Bu açıdan finansal okuryazarlık konusunda atacağımız her adım, ülkemizin daha sağlam bir ekonomik yapıya kavuşmasını sağlayacaktır.” dedi.
23 YILDA 3 BİN 500 KAT ARTIŞ!
Konya ekonomisinin ülkeye verdiği katkıdan da bahseden Öztürk, Konya’nın ihracattaki hacmini rakamlarla aktardı. Öztürk, “2001 yılında sadece 100 milyon dolar ihracat yapan Konya, o yıldan sonra atağa kalkarak 2011’de 1 milyar dolar ihracat barajını aşmıştır. Şehrimiz 2024 sonunda 3,5 milyar dolar ihracat rakamını aşacaktır. Bu da son 23 yılda yüzde 3 bin 500 oranında bir artışa işaret etmektedir. Konya olarak 2001 yılında binde 3 olan Türkiye ihracatından aldığımız payı, bu dönemde yüzde 1,5’in üzerine çıkarmayı başararak en çok ihracat yapan 10 şehir arasında yer almaktayız. 199 ülkeye, 93 ana sektörde ihracat gerçekleştiren şehrimizin üretim yapısına baktığımızda, Konya’nın ihracatının yüzde 73'ünden fazlasını sanayi ürünleri oluşturuyor.” şeklinde konuştu.