Normalleşme sürecine giren ülkemizde, bütün sorunlarımızın çözüme kavuşturulması kamuoyunca tartışılıyor.

Bu sorunların başında ise ekonomi, yapısal sıkıntılar, istihdam, gıda ürünleri ve diğer harcamaların fiyatlarının yüksekliğinden dolayı geçinememe gelmektedir.

Diğer taraftan İş dünyası temsilcilerinin de iktidardan talebi biran önce ekonominin iyileşmesini sağlamasıdır.

Vatandaş olarak hepimizin ortak beklentisi de bu doğrultudadır.

Artık ekonominin sıkıntılarının giderilmesi noktasında Yeni Bir Ekonomi programına ihtiyacımız olduğu da görünüyor.

Üretici, esnaf, sanatkâr, çalışan ve emekli kesim ile vatandaşların büyük bir çoğunluğu bütün sorunlarımızı çözmesi için iktidardan yeterli adımları atmasını istiyor.

Umarım iktidar bütün kesimlerin ortak beklentisi olan ekonominin sorunlarını çözüme kavuşturarak, bir rahatlamayı getirir.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)Başkanı Orhan Turan Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmasında, Acilen yeni ekonomik programa ihtiyaç olduğunu vurgulayarak;Çift hanelerde gezen enflasyon-faiz-kur sarmalı ile işsizlik ve özellikle genç işsizlik rakamları, yapısal sıkıntılarımızın devam ettiğini gösteriyor. Ülkemiz son 40 yılda risklerini düşürmeye değil, faizi düşürmeye odaklandığı için enflasyon dâhil pek çok sorununu çözemedi. Yüzde 7’lik büyümenin sürdürülebilir olması için yapılması gereken ev ödevleri ise hala askıda duruyor. Bölgesel farklılıkların ayrılmaz bir bütün oluşturduğu ülkemiz için; bütünleşik, bölgesel ve yerel kalkınma stratejileri düşünülmüş, küresel ekonomiye daha güçlü ve etkin bir biçimde entegre olmayı hedefleyen, kurumları, kuralları ve hukuku da kapsayan yeni bir ekonomik programın acil ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.”

Başkan Orhan Turan, ülkemizde yeni bir ekonomi programına ihtiyaç olduğuna, bunun yanında gençleri tersine beyin göçüne ikna edecek bir ortam hazırlanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yapısal sorunların çözümüyle de ülkemizde bir rahatlık sağlanabileceğini dile getiriyor.

Ekonomideki önümüzdeki süreçte yaşanacakların, yalnızca salgına bağlamanın hatalı olacağını da hatırlatarak, daha radikal düşünmeye ve radikal hedefler koymaya ihtiyacımız vardır diyor.

Asıl önemlisi TÜRKONFED’in ‘Hayalindeki Türkiye’yi açıklamasıdır. Yine Başkan Orhan Turan hayallerindeki Türkiye’yi şöyle sıralıyor:

“Yerküreyle ve yeşil dönüşüm ile uyumlu bir ekonomik atılımı başlatmış;

Sosyal, laik ve demokratik hukuk devletini yeniden inşa etmiş;

Güçler ayrılığını, denge ve denetleme mekanizmalarını yerli yerine oturtmuş;

Yargının tam bağımsızlığını tesis etmiş;

Toplumsal ve siyasal uzlaşmalar ile yeni dönemin, yeni ve sivil anayasasını yapmış; Avrupa Birliği’ne tam üye olmuş;

Hukukun üstünlüğüne inancı artırmış, ortak yaşama iradesini ve toplumsal esenlik ile güçlü bir toplumsal dönüşümü başarmış,

Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı politikalar geliştirmiş, ayrımcılığın, ötekileştirmenin, kutuplaşmanın olmadığı, toplumun refah ve huzurunun esas olduğu, bir toplumsal mutabakatı ve toplum - devlet mutabakatını sağlamış;

Onurlu yaşam hakkını kurumsallaştırmış ve garanti altına almış;

Adaletsizlik ve yoksullukla mücadele politikalarının küresel öncülerinden olmuş bir Türkiye.”

TÜRKONFED’in ‘Hayalindeki Türkiye’  görüşü yerinde olduğu kadar, anlamlıdır. İktidara yapması gerekenler noktasında bir yol haritası olması açısından oldukça önemlidir.

Şehrimizde görüştüğüm ve bilgisine başvurduğum iş dünyası temsilcilerinin de ortak görüşü ekonominin yeni bir programa ihtiyacının olduğu yönündedir.

Umarım Normalleşme süreciyle birlikte iktidar, iş dünyasının ve vatandaş olarak bizlerin ortak talebi ve beklentisi olan “Ekonominin yeni bir programa olan ihtiyacını” gidererek, yapısal sorunlarını da çözer.

Böylelikle piyasalara bir moral ve hareket gelir. İş dünyasıyla birlikte vatandaşlarda rahatlar.

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?