Kerem Nükte Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Aksay “tapu vekaleti” hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Noterde vekalet verilerek bir şahıs adına başkası tarafından resmi işlemler yapılabildiğini belirten Aksay, şöyle devam etti, “Birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesini sağlayan vekaletname isimli bu belge ile gayrimenkul alım-satımı ya da kiralaması da yapılabilmektedir. Tapu işlemlerinin bir başkası tarafından gerçekleştirilmesi için verilen vekalete tapu vekaleti denir.

Gayrimenkulü alan, satan ya da kiralayan taraflardan her biri vekaletname ile işlem gerçekleştirebilir. Ayrıca vekaletnamede tevkil yetkisi ibaresine yer verildiği takdirde vekil atanan kişi başka kişileri de vekil tayin edebilir. Ancak aynı kişi her iki taraf için de vekil olarak gösterilemez.”

VEKALET NASIL VERİLİR?

Vekaletin nasıl verileceği konusunda da bilgiler veren Aksay, “Vekalet, vekaletname adı verilen yazılı bir belge ile verilir. Hukuki açıdan oldukça önemli olan vekaletnamenin verilmesi aşamasında oldukça titiz olunması gerekir. Vekalet verilecek kişinin 18 yaşından büyük olması ve akli dengesinin yerinde olması şartı vardır. Ayrıca vekalet noter huzurunda verilir ve yasal açıdan kapsayıcılığı vardır” dedi.

BİRKAN BAKAY

Editör: TE Bilişim