Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sulama kooperatiflerinin sorunları ve çözüm önerileri toplantısı gerçekleştirdi. İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konya’nın Türkiye’deki tarım topraklarının yaklaşık yüzde 8’ine sahip olduğunu ifade eden Ergin, üretilen 14 üründe Konya’nın birinci sırada yer aldığına dikkat çekti.

‘KONYA, BİTKİSEL ÜRETİM VE HAYVANCILIKTA ÖNEMLİ İLLERDEN BİRİ’

Konya’nın Türkiye tarım topraklarının yaklaşık yüzde 8’ ine sahip olduğunu belirten Ergin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tarım sektörü için bakanlık politikaları ve stratejileri doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşmak amacıyla gerekli faaliyetleri takip ettiklerini ve uyguladıklarını söyledi. 2021 yılı tarımsal üretim ve 2022 yılı tarımsal faaliyetlerinden bahseden Ergin, “Bitkisel üretimin ve hayvancılığın yoğun yapıldığı önemli illerden biri olan ilimizde, tarla bitkilerinden meyveciliğe, sebze tarımından tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunmakta. Türkiye, buğday üretiminin yüzde 9’u olan 1 milyon 579 bin ton, arpa üretiminin yüzde 15’i olan 843 bin ton, şekerpancarı üretiminin yüzde 31’i olan 5 milyon 734 bin ton, dane mısır üretiminin yüzde 19’u olan 1 milyon 261 bin ton, havuç üretiminin yüzde 60’ı olan 353 bin ton, yonca üretiminin yüzde 11’i olan 2 milyon 100 bin ton, macar fiği üretiminin yüzde 24’ü olan 260 bin ton ve patates üretiminin yüzde 12’si olan 622 bin tonu ilimizde üretilmektedir.” diye konuştu.

‘TARIMSAL ÜRETİMDE İLLER ARASINDA BİRİNCİ SIRADA YER ALIYORUZ’

Türkiye geneli üretilen 14 üründe Konya’nın birinci sırada yer aldığını belirten Ergin, Konya’nın tarımsal üretimin yanında hayvansal üretimde de önemli bir yere sahip olduğunu şu sözlerle ifade etti: “957 bin 748 adet büyükbaş, 3 milyon 58 bin 681 adet küçükbaş hayvan ve 9 milyon 853 bin 286 adet yumurta tavuğu ile Konya, hayvansal üretimde de önemli bir yere sahiptir. 2021 yılı TÜİK verilerine göre toplam tarımsal üretim değeri 2020 yılına göre yüzde 9’luk bir artış ile 32.79 milyar TL’ye ulaşan ilimiz, Türkiye’de tarımsal üretim değerinde iller arasında birinci sırada yer almaktadır. 2022 yılı üretim sezonunda kış yağışlarının iyi olmasına rağmen, mart ve nisan aylarında beklenen yağışların gelmemesi özellikle bazı kıraç alanlardaki ekili ürünlerde sıkıntı oluştursa da üretim miktarlarımızda fazla bir değişim olmamıştır. Arpa, buğday, ayçiçeği, mısır ve diğer ürünlerde uzun yıllar ilimiz ortalamalarında ürün rekoltesine ulaşılmıştır.  Tarımsal üretim ve üretim değerimizin artışına bağlı olarak ilimizde verilen tarımsal desteklerimiz de artmaktadır.”

TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Konya’da yaklaşık 600 bin hektar alanda yapılan sulu tarımın yüzde 85’inin basınçlı sulama sistemi ile yapılmakta olduğunu söyleyen Ergin, Konya çiftçisinin tarımsal yeniliklere çok çabuk adapte olduğunu belirtti. Ergin, tarımda sürdürülebilirlik adına, su kaynaklarının etkin kullanım amacı ile 8 ilçenin 16 mahallesinde, 14 bin 359 hektar alanda modern ve akıllı tarımsal sulama alt yapıları için 30 milyon TL’lik yatırımın gerçekleştirildiğini ifade etti. Toprakların verimliliğinin ve canlılığının sürdürülebilmesi için Türkiye‘de 2006 yılında uygulamaya konulan ÇATAK projesine ilk giren illerden birinin Konya olduğunun altını çizen Ergin, “Organik maddenin artırılması ve toprak yapısının düzeltilmesi hedefi doğrultusunda uygulanan proje ile ilimiz çiftçilerine 2006-2009 yılları arasında 1 milyon 663 bin Avro ve 2010-2019 yılları arasında 98 milyon TL destekleme ödemesi yapıldı.” dedi.

GES’İ DESTEKLİYORUZ

Enerji maliyetlerini en aza indirmek ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden çiftçilerin daha fazla faydalanabilmesi için GES (Güneş Enerjisi Sistemleri) sulama sistemlerini desteklediklerinin de altını çizen Ergin, “Bu kapsamda 15 çiftçimize GES Sulama sistemleri desteği verildi. Ayrıca ilimizde yürütülmekte olan Göksu Taşeli Havzası projesi kapsamında 183 adet seyyar GES sulama sistemi verilmiş ve 9 milyon TL’lik destek sağlandı. Yine Göksu Taşeli Havzası projesi kapsamında Akören Süleymaniye Sulama Kooperatifine 100 kilowatt gücünde GES sulama sistemi kurulmuş ve çiftçilerimize 723 bin TL destek sağlanmıştır.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim