TZOB üreticilerin kuraklığa karşı desteklenmesini istedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin değişen iklim koşullarına karşı desteklenmesi çağrısında bulunarak "Kuraklık verim sigortasında devlet desteği devam etmeli ve prim miktarları artırılmamalıdır." ifadesini kullandı. Bayraktar, yazılı açıklamasında, dünyada olduğu gibi ülkede de iklim değişikliğinin etkilerinin kendini gösterdiğini bildirdi. Türkiye'nin, iklim değişikliğinden zarar görecek ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Bayraktar, 2020-2021 sezonunda ülkede yaşanan aşırı kuraklığın olumsuz etkilerinin devam ettiğine dikkati çekti. 2022'de Akdeniz ülkelerinden İtalya ve İspanya'da görülen aşırı kuraklığın bu ülkelerin tarımsal üretimini de önemli ölçüde etkilediğini belirten Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'de tarımsal üretim, iklimdeki bu değişimlerden her geçen gün daha fazla etkileniyor. Çiftçilerimiz de bu değişim ve farklılıklara uyum sağlamakta oldukça zorluk çekiyor. Yağışlar mevsim normallerine göre yetersiz kalırken, olması beklenen yağışlar tarımsal üretim için beklenen aylarda gerçekleşmiyor. Kış aylarında bazı yıllar kar yağışı görülmezken, bazı yıllar normallerin üzerinde gerçekleşiyor. Ayrıca son yıllarda sonbahar aylarında gelmeyen yağışlar, yaz aylarında sel ve su baskınları oluşturacak düzeye ulaşıyor. Artık tarımsal üretimimizi değişen iklime göre yeniden şekillendirmemiz gerekiyor."
Bayraktar, 2022-2023 yılı tarımsal üretim ve pazarlama döneminin ekim ayı itibarıyla başladığını anımsatarak kuruda yetiştirilen ürünler için önemli bir faktör olan ekim ayı yağışlarının yetersiz kaldığını ve bu durumun kuraklık riskini artırdığını belirtti.
Yağışların, Türkiye genelinde normaline göre yüzde 38 azaldığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Akdeniz hariç tüm bölgelerde normalinin altında yağış kaydedildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 22 dereceye varan sıcaklıklar görüldü. Toplam 60 ilde hububat ve diğer kışlık ekimler için yeterli yağış gerçekleşmedi. Birçok üreticimiz ekimlerini erteledi. Çiftçilerimiz çoğu ilde toprak tava gelmeden kuruya ekimini yaptı. Sulama imkanı olan ise sulama yaptı. Hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında önümüzdeki günlerde beklenen yağışın gerçekleşmemesi durumunda tohumlarda çürüme riski oluşacaktır." Bayraktar, hububat ekimi sonrası kasım ve aralık aylarında yağış olmaması durumunda hububatta önemli verim kayıpları yaşanabileceğine dikkati çekti.
Üreticilerin değişen iklim koşullarına karşı desteklenmesi çağrısında bulunan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: "Kuraklık verim sigortasında devlet desteği devam etmeli ve prim miktarları artırılmamalıdır. Çiftçimizin kuraklık verim sigortasına olan talebini artırmak için hasar tespitleri hassasiyetle yapılmalıdır. Çiftçimiz kuraklık afetiyle karşılaştığında aldığı tazminat, zararını karşılamalıdır. Bölge bazında kuraklığa ve soğuğa dayanıklı tohum çeşitleri daha fazla geliştirilmelidir. Hastalıklara dayanıklı çeşitlerin de kullanım alanları yaygınlaştırılmalıdır. Basınçlı sulama imkanlarının artırılması sağlanmalı ve sulama maliyetleri düşürülmelidir."

Editör: TE Bilişim