Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Bölge Toplantısı Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, PUİS Genel Başkan Yardımcıları, PUİS Konya Bölge Başkanı Mustafa Asar, PUİS Bölge Başkanlığına bağlı İl ve İlçe Başkanları ile bayiler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan, PUİS Konya Bölge Başkanı Mustafa Asar programın hayırlı olmasını dileyerek sektör temsilcilerini sendikaya üye olmaya davet etti. PUİS Genel Başkan Yardımcısı Erol Sözen de sendika olarak sektör temsilcileri için çalıştıkları ifade etti.

‘ODA OLARAK PÜİS İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ’

TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, PÜİS’in 55. kuruluş yıldönümünü tebrik ederek, “Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası’nın 55. kuruluş yıl dönümü kapsamında düzenlenen bölge istişare toplantısı vesilesi ile petrol ürünleri sektörünü başarıyla temsil eden ve sektörün gelişmesine büyük katkı sağlayan PÜİS’in 55. kuruluş yıldönümünü kutluyor ve bugüne kadar Sendika’nın faaliyetlerinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “Sektörün ve Sendikanın Geleceği ve İşinin Yarını” temasıyla düzenlenen toplantıda sektör üyelerinin sorunları ele alınacak ve sorunlara çözüm önerileri tartışılacak. Böylesine küresel siyaset ve ekonomi ile iç içe olan sektörde birçok sorunla boğuşarak helalinden kazanmanın peşinde olan sektör temsilcilerimizin üstlendikleri ağır sorumluluğun bilincindeyiz. Allah hepinizin yardımcısı olsun. Petrol ürünleri sektörü hem şehrimiz hem de bölgemiz için çok büyük önem taşımaktadır. Sektörün daha ileriye gitmesi şehrimizin ve bölgemizin gelişimine katkı sağlayacak bir etkendir. Konya Ticaret Odası olarak sektörel gelişmeye çok büyük önem vermekteyiz ve sektörlerimizin sorunlarının çözümü noktasında yapılan tüm çalışmalara destek olmaktayız. Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası Konya Bölge Başkanlığı ile Odamızın Petrol ve Petrol Ürünleri İmalatı ve Ticareti Meslek Komitesi’nin işbirliği içinde çalışmasından dolayı üyelerimiz adına büyük bir mutluluk duymaktayız. Sektörün gelişimi için somut önerilerin sunulacak olmasından dolayı bugün düzenlenen toplantının son derece faydalı olacağına inanıyoruz. Toplantı sonucuna göre belirlenecek çalışmalarda Konya Ticaret Odası olarak PÜİS ile işbirliği içinde çalışmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK VE TEŞKİLATLI TEK PETROL İŞVERENLER SENDİKASIYIZ’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘‘Önceliğimiz enflasyonu düşürmek'' Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘‘Önceliğimiz enflasyonu düşürmek''

Düzenlenen programda sendikaları hakkında bilgi veren PUİS Genel Başkanı İmran Okumuş, Türkiye’nin en büyük ve teşkilatlı tek Petrol İşverenler Sendikası olduklarına dikkat çekerek, “Sendikamız; üyelerinin dayanışma ile müşterek ekonomik, sosyal ve kültürel yararlarını korumak ve geliştirmek, mevzuat ve ortak yararlar çerçevesinde, işkolu ile ilgili hak ve yararlarını savunmak ve temsil etmek, üyelerinin aralarında yardımlaşmalarını, işbirliği yapmalarını, ahenkli ve verimli çalışma imkanlarını sağlamak ve akaryakıt sektörünün mevzuatına uygun, en üst düzeyde temiz ticaret, dürüst rekabet ilkelerine uygun olarak çalışabilmesi için gerekli ortamı yaratmak amacıyla 17 Ekim 1967 yılında PÜİS - Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası unvanı altında kurulmuştur.Genel Merkezi Ankara’da bulunan ve ülkemizin en ücra köşeleri dahil olmak üzere bütün yurda yayılmış 9.000'den fazla kayıtlı akaryakıt bayisini çatısı altında toplayan PÜİS, 15 Bölgede 15 Bölge Başkanlığı (Ankara, Antalya, Batman, Erzurum, İskenderun, İstanbul, İzmit, İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Mersin, Samsun, Trabzon, Trakya), 81 ilde İl Başkanlıkları ve 900'den fazla İlçe Başkanlıkları bulunan Türkiye’nin en büyük ve teşkilatlı tek Petrol İşverenler Sendikasıyız ” diye konuştu.

‘OTOMASYON BEDELLERİ BAYİLERE YANSITILAMAYACAK’

Bayilerin sorunlarının çözümü için PÜİS'in yaptığı çalışmaları ve elde ettiği kazanımları dile getiren Genel Başkan İmran Okumuş, elektronik sistemlerle yapılan satışlarda bayilerden kesinti yapılamamasının tamamen PÜİS'in çalışmaları sonucunda elde edildiğini söyledi. Otomasyon bedellerinin de bayilere yansıtılmayacağını ifade eden Okumuş, “ Sendikamızın girişimleri sonucunda 2019 yılında EPDK kar paylaşımına ilişkin bir karar aldı. Toplam kar payının en az yüzde 55’inin bayiye verilmek üzere dağıtıcı ile bayiler arasında serbestçe belirleneceğini öngören bu karar daha sonra dağıtıcılar tarafından Danıştay’a taşındı ve Danıştay kararı iptal etti. Ancak EPDK yeni bir karar alarak toplam karın en az yüzde 50’sinin bayilere verilmesini öngördü. PÜİS’in girişimleriyle EPDK’nın 1 Ekim 2019 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararı ile otomasyon bedelleri 1 Ekim 2019 tarihinden sonra yapılacak sözleşmelerde geçerli olmak üzere hiçbir şekilde bayilerden alınamayacak. Dağıtıcının sorumluluğunda olan maliyetlerin hiçbiri bayilere yansıtılamayacak ulusal stok, ulusal marker, dağıtıcı marker, ithalat veya dağıtıcılar arası ticaret yoluyla temin gibi kaynaklardan alım ile rafineri çıkış fiyatları arasındaki farklılıklarından kaynaklanabilecek ilave maliyetler, farklılaştırılmış ürünlere ilişkin katkı maliyeti, harmanlama maliyeti, gibi dağıtıcıların sorumluluğunda olan maliyetler herhangi bir ad altında bayilere yansıtılamayacak. EPDK’nın 1 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile dağıtıcılar finansal promosyonların maliyetini bayilere yansıtamayacak. Bu karara göre sadakat kart, puan kart, para kart gibi kartlar da finansal promosyon olarak değerlendiriliyor. O nedenle bunların da maliyeti bayilere yansıtılamayacak” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim