MÜSİAD EXPO Ticaret Fuarı 2022, TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi'nde başladı. Etkinliğin açılışında konuşan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD’ın büyük bir teşkilat olduğunu kaydetti. MÜSİAD'ın 13 bini aşkın üyesi ve üyelerinin temsil ettiği 60 bin işletme ile 2 milyon kişiye istihdam sağladığını bildiren Asmalı, "Bu yıl 19. kez kapılarını açan MÜSİAD EXPO Türkiye’nin 2023 ihracat hedefini gerçekleştirmek noktasında önemli bir misyon üstlenmiştir. MÜSİAD EXPO 2022 ile Türkiye’nin üretim ve ihracat vizyonunu çok daha ileri bir seviyeye taşımayı arzu etmekteyiz.” dedi. Üretim, yatırım ve ihracat üçgeninde yeni pazarlara açılacakları, dinamik iş birlikleri kuracakları küresel bir organizasyona imza attıklarını aktaran Asmalı, “MÜSİAD EXPO çerçevesinde gerçekleşecek iş birlikleri ve yatırım projeksiyonlarıyla yaklaşık 5 milyar dolarlık iş bağlantısına vesile olmayı hedefliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ının da altını çizdiği üzere Türkiye 2023 yılında 300 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedeflemektedir. Ülkemiz küresel salgının ardından bu yıl üretim, ihracat ve iş birliği stratejileri açısından katma değerli bir sürece imza attı.” şeklinde konuştu.

IBF BU SENE 26. KEZ DÜZENLENİYOR

Asmalı, fuar hazırlıklarının son derece titiz bir biçimde yürütüldüğünü vurgulayarak, şunları söyledi: “Nitelikli alım heyetleriyle bir araya gelme noktasında ürün ve hizmet odaklı bir anlayışla yol aldık. Üyelerimizden gelen talepleri değerlendirerek farklı ürün ve hizmet kalemlerinde iş insanlarımızı doğrudan muhataplarıyla bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Başta Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu olmak üzere 120 ülkeden ziyaretçilerimizle fuar boyunca birlikte olacağız. 60 ülkeden gelen alım heyetlerini fuarımızda ağırlayacağız. Hem üretim hem de dış ticaret süreçlerinde farklı iş birliklerinin kurulmasına vesile olacağız. 24 farklı sektörden katılımcı ve ziyaretçiye ev sahipliği yapacak MÜSİAD EXPO 2022 çerçevesinde yapılacak görüşmelerin olumlu sonuçlar doğuracağına yürekten inanıyoruz.” Uluslararası İş Forumu IBF’nin bu sene 26. kez düzenleneceğini hatırlatan Asmalı, “ Kanada, ABD, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya’dan gelen binin üzerinde iş insanı ve paydaş ülke temsilcilerinin sinerjisi ile IBF 26. kongresini düzenleyecek. Forum çerçevesinde gıda güvenliği ve neslin muhafazası başlığına odaklanacağız. MÜSİAD EXPO'da bu yıl ilk kez D8 büyükelçilerinin katılımıyla D8 Büyükelçileri Zirvesi de düzenleyeceğiz. Bu kapsamda mutabakat zaptı, MoU imza törenleri yapılacak. Yine fuarımız çerçevesinde düzenleyeceğimiz etkinliklerle, dünyanın dört bir yanından gelen diplomatik misyonları, yurt dışı temsilcilerimizi, ülkemizdeki büyükelçi, konsolos ve fahri konsolosları iş insanlarımızla buluşturacağız.” ifadelerini kullandı.

‘EKONOMİNİN NABZI BURADA ATIYOR’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı  Şekib Avdagiç  de MÜSİAD fuarcılığında yeni bir zirve oluştuğunu belirterek, "MÜSİAD fuarlarının, fuar olmanın ötesinde bir anlamı daha vardır. O da, Türk iş dünyasının en büyük hayali olan yerli ve milli üretimin hayata geçtiği platformlar olmasıdır. Bu özelliği aslında büyük bir fırsat da veriyor; Bizler MÜSİAD Fuarlarını takip ederek, yerli üretimin gelişimini de izleyebiliyoruz. Bundan dolayı çok rahatlıkla diyebiliriz ki, MÜSİAD üyelerinin taşın altına ellerini koymalarıyla birlikte, Türkiye’de üretimin yapısı da, tarihi de değişmiştir. Anadolu insanının ticarete ve üretime aktif bir şekilde dahil olması, Türkiye ekonomisine yeni bir vizyon ve yetenek kazandırmıştır. Bunu sağlayan da MÜSİAD olmuştur.” diye konuştu. MÜSİAD EXPO 2022’yi Türkiye ekonomisinin barometresi olarak gördüğünü dile getiren Avdagiç, "Ekonominin nabzı burada atıyor. Dünya ekonomilerinin durgunluktan bahsettiği bir ortamda, MÜSİAD EXPO katılımcıları üretimi, ticareti konuşuyorlar. Küresel ticareti artırmayı gündemlerine alıyorlar. IBF’te yeni arayışları dillendirip D-8 ile ortak bir ekonomik çıkış noktası oluşturuyorlar. Bunu çok önemli buluyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

BAKAN NEBATİ’DEN MÜSİAD’TA TEBRİK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, MÜSİAD Expo Fuarı çatısı altında bir araya gelmiş olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, her geçen yıl büyüyen fuar organizasyonu vesilesiyle tüm gayretlerini Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda gösteren MÜSİAD'ı ve Başkanı Mahmut Asmalı nezdinde tüm üyeleri tebrik etti. Küresel ekonominin bugün zorlu bir dönemeçten geçtiğini belirten Nebati, Türkiye'nin ise tüm küresel sarsıntılara rağmen tehditleri fırsata çevirerek başarıyla ilerlemeye devam ettiğini söyledi. Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında atılan adımlarla güçlü, dengeli ve istikrarlı büyüme trendinin tüm küresel çalkantılara rağmen 2022 yılının ilk yarısında da devam ederek yüzde 7,5 büyüme sağlandığını hatırlatan Nebati, "8 çeyrektir pozitif büyüme kaydeden ekonomimizde makine ve teçhizat yatırımları da 11 çeyrekten bu yana kesintisiz artmaya devam ediyor. Bu durum, büyümemizin sağlıklı bir temel üzerine inşa edildiğini açıkça ortaya koymaktadır." dedi. Güçlü büyüme ivmesiyle toplam istihdam rakamlarını salgın öncesi seviyenin de üzerine çıkarmayı başardıklarını kaydeden Nebati, böylece 2022'nin ağustos ayı itibarıyla toplam istihdamın Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 31 milyon kişiye yükseldiğini aktardı.

‘TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ GÜÇLÜ GÖRÜNÜMÜN DE SÜRÜYOR’

Nureddin Nebati, Türkiye'nin son 22 ayda aylık ihracat rekorları kırdığını anımsatarak, Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerine rağmen turizm sektöründeki güçlü görünümün de sürdüğünü ve 2021 yılındaki 35 milyar dolarlık turizm geliri hedefinin 50 milyon ziyaretçiyle 44 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında uygulanan politikalarla cari işlemler dengesini de kalıcı olarak iyileştirmenin öncelikli hedeflerden biri olduğuna işaret eden Nebati, "İlerleyen dönemde ihracat ve turizm gelirlerimizdeki artışın sürmesiyle birlikte Karadeniz doğal gazının da devreye alınması, elimizi önemli oranda güçlendirecektir." dedi.

‘ENFLASYONLA MÜCADELEMİZİ TEK HANELİ RAKAMLARA DÜŞÜRENE KADAR SÜRDÜRECEĞİZ’

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyon konusuna da değindi. Olumsuz küresel gelişmelere ek olarak, özellikle geçen yıl döviz kurunda yaşanan gelişmelerin ve enflasyon beklentilerinin kötüleşmesinin, Türkiye'de enflasyonun yüksek seviyelere çıkmasında etkili olduğunu vurgulayan Nebati, şöyle devam etti: "Yüksek enflasyonun sebep olduğu sorunların tümünün farkındayız. Enflasyonla mücadelemizi tek haneli rakamlara düşürene kadar sürdürmeye devam edeceğiz, bunda kesin kararlıyız. İlgili tüm kurumlarla yoğun koordinasyonumuzu sürdürüyor, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak için adımlar atmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, finansal istikrarı güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar başta olmak üzere aldığımız kapsayıcı tedbirler sayesinde küresel fiyatlarda yaşanacak normalleşme ve beklentilerdeki iyileşmenin de olumlu katkısıyla ülkemizi enflasyon belasından kalıcı olarak kurtaracağız. Öte yandan, vatandaşlarımızı fiyat artışlarından korumak hedefiyle ücret artışlarını enflasyonun üzerinde gerçekleştiriyor, kapsamlı destek paketlerimizi vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya devam ediyoruz." Ekonomideki bu gelişmelerin, küresel düzeyde resesyon beklentilerine rağmen ekonomiye yönelik güvenin artmaya başlamasını sağladığını kaydeden Nebati, "Buna göre, mevsimsel düzeltilmiş Reel Kesim Güven Endeksi ekimde bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 102 seviyesinde gerçekleşmiştir. Tüketici Güven Endeksi, önceki aya göre 3,9 puan artarak 76,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ekonomik Güven Endeksi de bir önceki aya göre 2,8 puan artarak 97,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Kur Korumalı Mevduat'ın da katısıyla liradaki oynaklık azalmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

‘İHRACAT DESTEKLERİMİZİ TEK BİR ÇATI ALTINDA TOPLADIK’

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, ekonominin; küresel ekonomiyi derinden etkileyen Kovid-19 salgını ve küresel tedarik zincirlerindeki aksaklıklara rağmen 2021'de yüzde 11,4 büyüyerek son 50 yılın en güçlü büyüme hızını yakaladığını söyledi. Bu rekor büyüme oranına 5,3 puan pozitif katkı sağlayan ihracatın, 2021 yılında yüzde 33 artarak 225,2 milyar dolara ulaştığını ve ilk defa 200 milyar dolar eşiğini aştığını bildiren Muş, ekonomideki bu güçlü ivmenin, ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji krizi gibi yeni sorunlara rağmen 2022 yılında da devam ettiğini kaydetti. Yılın ilk yarısında ortalama yüzde 7,5 büyüme kaydedildiğini aktaran Muş, "Bu büyümenin yaklaşık yarısının ihracat kaynaklı olması ve böylece ihracatın büyümenin lokomotifi olmaya devam etmesi, bizleri ayrıca memnun etmiştir. Ekim ayında da ihracat artışımız sürmüştür." diye konuştu. Mehmet Muş, ihracattaki artışı sürdürülebilir kılmak adına var güçleriyle çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Bu çerçevede, ağustos ayında yayımlanan karar ile ihracat desteklerimizi tek bir çatı altında topladık. Yürürlüğe giren yeni mevzuat ile ihracatçılarımızın eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin yanı sıra pazara giriş belgeleri edinmeleri, uluslararası rekabetçiliklerinin geliştirilmesi, yeni pazarlara açılmaları ve etkin tanıtım faaliyetleri yaparak iş bağlantıları kurmaları, bu pazarlarda daha çok tutunmaları, dağıtım kanalları kurmaları ve pazar paylarını artırmaları, küresel firmaların tedarik zincirlerine yetkin bir şekilde girmeleri, teknoloji transferi gerçekleştirmeleri, tasarıma dayalı, küresel markalı ürün ihracatı gerçekleştirmeleri konularında iyileştirmeler yaptık ve bu desteklerimizi güçlendirdik." KOBİ'lerin daha yüksek oranda ve daha fazla sayıda yurt dışı fuarlara katılımının önünü açtıklarını belirten Muş, daha etkin fuar organizasyonları düzenlenmesi amacıyla mevcut destekleri artırdıklarını ve organizatörlerin fuar esnasında düzenleyecekleri ikili iş görüşmelerini destek kapsamına aldıklarını bildirdi. Muş, "e-ticaret ve e-ihracatın her geçen gün artan önemine binaen yine ağustos ayında yayımlanan karar ile e-ihracata özel pazara giriş raporu, dijital pazar yeri tanıtımı, e-ihracat tanıtımı, sipariş karşılama hizmeti, yurt dışı pazar yeri entegrasyonu, sektörel ticaret ve alım heyetine yönelik destekler açıkladık. Bu kararda ayrıca, şirketlerimizin büyük ülkelerdeki gibi ülke bazlı olarak da yararlanabilecekleri desteklere yer verdik." şeklinde konuştu.

‘HİZMET İHRACATI SON 20 YILDA 4 KATTAN FAZLA ARTTI’

Ticaret Bakanı Muş, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasında, hizmet ihracatını mal ihracatından ayrı düşünmediklerini ifade ederek, hizmetler sektörünün; net döviz girdisi sağlaması, istihdam kaynağı olması ve yarattığı çarpan etkisiyle mal ihracatına pozitif katkı sağladığını kaydetti. Dünyanın dört bir köşesine yapılan hizmet ihracatının son 20 yılda 4 kattan fazla arttığını bildiren Muş, "Tüm olumsuzluklara rağmen 2021 yılında yüzde 57 artışla 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen hizmet ihracatımız, bu yılın ilk 8 ayında da yüzde 66'lık artışla 52,5 milyar doları yakalamıştır. İnşallah çok kısa bir zaman içerisinde 100 milyar dolarlık eşik de aşılmış olacaktır." dedi. Bu olumlu tablonun devam edebilmesi için nisan ayında Hizmet İhracatı Destek Program Paketi açıklandığını hatırlatan Muş, sağlık ve seyahat hizmetlerinden yaratıcı endüstrilere, fuarcılık, gayrimenkul hizmetleri, lojistik ve taşımacılık, yurt dışı müteahhitlikten bilişim, eğitim, diğer iş hizmetleri ve yeşil hizmetlere kadar oldukça geniş bir yelpazede yeni destek mevzuatını uygulamaya koyduklarını anlattı. Dış ticarette sergilenen performansta desteklerin yanı sıra MÜSİAD gibi iş dünyasının değerli sivil toplum kuruluşlarının payının da şüphesiz büyük olduğunu ifade eden Muş, MÜSİAD Expo Fuarı'na destek sağlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

‘YIL SONU İTİBARIYLA İGE AŞ'DE SERMAYE ARTIŞI SAĞLAYACAĞIZ’

Mehmet Muş, Bakanlık olarak geçmişte olduğu üzere bugün de iş dünyasının yanında olduklarını belirterek, bu çerçevede, İhracatı Geliştirme AŞ'yi (İGE AŞ) hayata geçirdiklerini ve 20 bankanın ortaklığıyla İGE AŞ'nin sermaye yapısının güçlendirildiğini kaydetti. İGE AŞ ile ihracatçıların finansmana erişiminin daha da kolaylaştığını ve kefalet sorununa çözüm bularak firmaların krediye erişim işlemlerini hızlandırdıklarını aktaran Muş, bu vesileyle teminat sorunlarının kolaylıkla çözüldüğünü ve ihracatçıların artık kredi almak için fabrikasını, arsasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmadığını söyledi. Muş, Eximbank ve İGE AŞ ile imzaladıkları protokol ile yeni bir prefinansman modeli ortaya koyduklarını, prefinansman modeli ile ihracatçıların kredi kabiliyetini geliştirdiklerini belirtti. İhracatçıların "finansmana erişim" ve "yeni pazarlara açılma" olmak üzere 2 önemli meselesi olduğunu vurgulayan Muş, şunları kaydetti: "Finansmana erişim konusunda, adeta bir devrim niteliğinde olan İGE AŞ ile büyük bir mesafe alacağımızı düşünüyoruz. Yıl sonu itibarıyla İGE AŞ'de sermaye artışı sağlayacağız. Yeni pazarlara erişim konusunda da Uzak Ülkeler Stratejisi'ni, bir yol haritası olarak sunmak suretiyle ortaya koyuyoruz. Bütün ihracatçılarımızdan bu Uzak Ülkeler Stratejisi'ne göre faaliyetlerini planlamalarını bekliyoruz. Çünkü mevcut pazarlarımızda ihracatımızı artırma hızımızın daha fazla, daha hızlı olması, yeni pazarlara göre daha zor. Tüm bu çalışmalarımızın ihracatçılarımız için faydalı sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz."

AA

Editör: TE Bilişim