Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Hüseyin Çevik ve borsa başkanları katıldı. 

TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Hüseyin Çevik, Türkiye’nin 16 yıllık istikrarlı dönemde coğrafyasındaki karışıklıklara rağmen bölge siyaseti ve ekonomisinde önemli hamleler yaptığını ancak dış kaynaklı ekonomik ve siyasal saldırılara da uğradığına dikkat çekti. Çevik, “Ekonomik saldırılar karşısında iş dünyası olarak panik yapmadık, strese kapılmadık. Çünkü biz Cumhurbaşkanımıza, ülkemize, halkımıza, Türk iş dünyasına güvendik.  Birlik ve beraberlik ile bu süreci de aşacağımıza inandık. İnşallah tüm emekler sonuç verecek ve ülkemiz büyümesini sürdürecektir” dedi. 

Küresel ticaret savaşlarında Türkiye’nin elini güçlendirmek için yerel para birimleriyle ticareti artırma girişimini yerinde bulduklarını ifade eden Çevik, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, ‘100 günlük icraat programı’ kapsamında da yer alan ticarette yerel para kullanımı iş dünyasını önemli oranda rahatlatacaktır. Sayın Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’a bu konudaki yoğun çalışmaları ve gayretleri için teşekkür ediyorum. Elbette daha yapılması gereken işler de var. Bankalardan, faizlerini indirmelerini ve masraf miktarlarının düşürülmesini istiyoruz.Hükümetimizin enflasyonla mücadele kapsamındaki kampanyasına TOBB Başkanımızın talimatlarıyla 81 ildeki 365 oda ve borsamız üyeleri yoğun bir katılım sağlayarak ‘Enflasyonla Mücadelede Türkiye Kazanacaktır’ demişlerdir. Aynı şekilde ‘TOBB Nefes Kredisi’ ile birçok üyemiz rahatlamıştır” diye konuştu. 

Tarım sektöründe Türkiye’nin ihracatçı bir ülke olduğuna dikkat çeken Çevik, şunları kaydetti: “Tarım sektörü de aynen sanayi sektörü gibi, rekabete kendisini hazırlamak zorundadır. Bunun için yeni politikaların geliştirilmesi, tarım sektöründe köklü dönüşümlerin yapılması kaçınılmazdır. Tedbir almazsak, sadece gıda değil, milli güvenliğimiz de tehlikeye girer, dışa bağımlı hale geliriz. Sektörü; üretimiyle, ticaretiyle sürdürülebilir ve yönetilebilir bir duruma getirmek için paydaşlar arası etkileşim ve iletişim sağlam temellerde yeniden inşa edilmelidir.  Tarım ve Orman Bakanımızın, ‘Tarım savunma sanayisinden de önemli. Savunma eşittir tarım, tarım eşittir savunmadır" düşüncesinden dolayı tarım paydaşları olarak teşekkür ediyoruz. Bu yıl mısırın tonunu 950 liradan, Kasım'dan itibaren 1. kalite levant fındığın kilosunu 14, Giresun fındığının 14,5 liradan alınacağını açıklaması, hububatta dekara verilen gübre desteğinin 4 liradan 8 liraya yükseltilmesi, Lisanslı depoculuk desteklerinin arttırılması, buğdayda 5 kuruş olan prim desteğinin 10 kuruşa çıkarılması sektörü sevindirmiştir. Bu olumlu gelişmelerin yanında stratejik ürün olan buğdayda ekim alanlarını koruyacak tedbirler acilen alınmalıdır. Tarımın iklim şartlarına bağımlılığını azaltmak için, belli ilkeler çerçevesinde havzalar arasında su transferi bir devlet projesi olarak ele alınmalıdır. Lisanslı depoculuğu etkin bir şekilde kullanarak, Ürün İhtisas Borsası’nın faaliyetiyle birlikte dünya tarımsal ticaretine entegre olmalıyız. Türkiye şartlar ne olursa olsun üretmek, daha çok üretmek ve ürettiğini satmalıdır.”

‘BORSALAR, PEK ÇOK KURUMLA ENTEGRE HALE GELECEK’

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan iş gücü ihtiyacına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “Çobandan tutun da, fındık, kayısı toplamaya, adam bulamıyoruz. Yabancılar çalışıyor artık bu işlerde. Köylerde çocuk sesi de kalmadı zaten. İşte bu yüzden tarım ve hayvancılıkta yeni bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç var. Bu sektörlerin şartlarına göre düzenlenmiş, insanlara gelecek vadeden bir sistemi, sizlerin desteğiyle hayata geçirmeliyiz” dedi. Hem Ticaret Borsalarının hem de girişimcilerin gayretleriyle, lisanslı depoculuk yatırımlarının hızla artmaya devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu,  Ürün İhtisas Borsasının kuruluş izninin çıktığını, şirket kuruluşunun tamamlandığını da söyleyerek, “Ürün İhtisas Borsasını kısa sürede faaliyete geçirmek için de çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

‘TİCARETTE YENİ BİR ANLAYIŞIN TEMELLERİNİ ATIYORUZ’

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise konuşmasında, "Önümüzdeki dönemde teknolojiye, tasarıma ve markalaşmaya yatırım yaparak ihracat artışını yapısal bir şekilde uzun döneme yaymayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı. Bakanlık olarak, yurt içi ticaretin daha elverişli koşullarda yapılması için de önemli adımlar atıklarını ifade eden Pekcan, şöyle konuştu: "Tarım ürünlerinin sağlıklı ortamlarda depolanması ve ürünlerin ticaretinin elektronik ortamda yapılması için Lisanslı Depoculuk Sistemini uygulamaya aldık. Lisanslı depoculuk sisteminde kuruluş izni alan işletme sayısını 145'e, faaliyete geçen işletme sayısını 62'ye, toplam lisanslı depo kapasitemizi 3 milyon 32 bin 217 tona ulaştırdık. Bu sistemin geliştirilmesi için kira, analiz, nakliye ve kredi faiz desteği başta olmak üzere çok önemli teşvikleri hayata geçirdik." 

‘HUBUBAT TİCARETİYLE İLGİLİ ULUSLARARASI ŞİRKET’

Tarımda elverişli arazilerin gün geçtikçe azaldığını vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, "Ziraati, tarımı gerçekten çok stratejik, belki de savunmadan da önemli görmeliyiz. Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak. Bu yüzden tarım sektöründe hesapsızca görülen büyük satın almalar gerçekleşiyor" diye konuştu. Hububat ticaretiyle ilgili uluslararası bir şirket kurmak istediklerini aktaran Pakdemirli, "Kamu ve özel sektör girişimiyle tamamen profesyonel yönetilecek şirketle, Ukrayna'dan, Rusya'dan, Kazakistan'dan tüm hububatı bu şirket pazarlayacak. Türkiye de lojistik üssü olacak" şeklinde konuştu. Pakdemirli, Bakanlık olarak tarımı ve hayvancılığı tekrardan değerli kılacak eğitim projeleri hayata geçireceklerini ifade ederek, YÖK Başkanı ile bu konuda görüşmeler yaptıklarını ve yakın zamanda bir çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim