Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu yıl şeker pancarı alım fiyatının yüzde 245 artışla ton başına bin 450 lira olarak açıkladı. Bakan Kirişçi, pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilerimize ton başına 50 lira kota tamamlama primi de ilave olarak verileceğini söyledi. Şeker pancarı üretimde önemli bir paya sahip olan Konya’da çiftçi temsilcileri şeker pancarı fiyatını Konya Yenigün Gazetesi’ne değerlendirdi. Rakam çiftçi temsilcilerini memnun etti.

‘AÇIKLANAN RAKAM BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE OLDU’

Çumra Ziraat Odası Başkanı Adem Şen,  şeker pancarı fiyatından çiftçilerin ve kendilerinin memnun olduklarını ifade ederek, “Bizler Bin 250 TL ile  Bin 300 TL beklerken açıklanan rakam beklentilerimizin üzerinde olması bizleri memnun etti. Yapılan zam çiftçiyi tatmin etti. Rakamın yüksek olması önümüzdeki dönem de de şeker pancarı üreticisinin bu ürünü ekmeye devam etmesine katkı sağlayacak. Çiftçilerimizin girdilerinde önemli artışlar oldu. Pancar maliyetleri bundan etkilendi. Bu yıl Çumra’da Şeker Pancarı ekim geçtiğimiz yıllara göre fazla” dedi.

‘AÇIKLANAN RAKAM ŞEKER ÜRETİMİNDE DEVAMLILIĞIN SAĞLANMASINI SAĞLAR’

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız da taban fiyatın şeker üretimde devamlılığı sağlayacak bir rakam olduğunu ifade ederek, “Şeker pancarı üreticisi artan maliyetlerden sonra şeker pancarı için açıklanan rakamı bekliyordu. Daha önce piyasada şeker pancarı fiyatlarının daha da düşük açıklanacağına dair iddialar vardı. Bu da şeker pancarı üreticisini tedirgin ediyordu. Açıklanan rakam ziyadesi ile üreticilerimizi memnun etmiştir. Bu rakam şeker üretimde devamlılığı sağlaması adına önemli” diye konuştu.

‘RAKAM MEMNUN ETTİ, AMA DAHA YÜKSEK OLABİLİRDİ’

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, de açıklanan rakamın beklentilerini karşıladığını ancak rakamın daha da yüksek olabileceğini belirterek, “Çiftçilerimiz şeker pancarı fiyatını bin 500 TL ve 100 TL de kota tamamlama primi bekliyordu. Açıklanan şeker pancarı fiyatı için bereket versin diyoruz. Fiyat beklentimizi karşıladı ancak daha da iyi olabilirdi. Yağlık ayçiçeğinde yaşanan sıkıntı şeker pancarında yaşatılmadı. Pancar hem Konya için hem de ülkemiz için kıymetli” şeklinde konuştu.

‘ÜRETİM ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DÜŞEBİLİR’

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise şeker pancarı üretmenin  marifetli bir iş olduğunu dikkat çekerek, “ Önümüzdeki yıllarda artan maliyetler karşısında  şeker pancarı üretiminin düşeceğini  düşünüyorum. Açıklanan rakam bugünün şartlarında iyi gibi görünse de çiftçilerimiz şeker pancarı parasını bahar aylarında aldığı için enflasyon başta olmak üzere artan diğer maliyetler ile bu fiyatları eritiyor. Çiftçilerimizin beklentisi bin 600 TL ile bin 700 TL’ydi” dedi.  Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut  ise “Çok şükür umduğumuzun üzerinde fiyat açıklandı, teşekkür ediyoruz." dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Sosyal korumaya 2022'de yaklaşık 1,3 trilyon lira harcandı Sosyal korumaya 2022'de yaklaşık 1,3 trilyon lira harcandı

Editör: TE Bilişim