Konya’da yediemin parklarına çeşitli nedenlerle çekilen binlerce araç, sahibini bekliyor. Farklı sebeplerde trafik tarafından çekilerek otoparklara götürülen araçlar, sahipleri tarafından geri alınmıyor. Yıllar içinde otopark ücretinin aracın değerini geçmesiyle birlikte araç sahiplerinin unuttuğu araçlar, otoparklarda hurda olarak milli sermayeye de zarar veriyor. Konya Park İşletme Sahibi Bahattin Altay konu hakkında bilgi verdi. Konya’nın yediemin otoparkı olan Konya Park’ta en az 25 milyon TL değerinde aracın beklediğini ifade eden Altay, “Gerçekten değerli ve iyi durumda; 5,6,10 yıldır burada olan araçlar var. Sadece Konya’da değil; tüm Türkiye’deki yediemin otoparklarında bu durum böyle.” dedi. Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem ise, “Otoparklarda çok bekleyen araçlar var. Araç boşu boşuna bekliyor ve araçların otopark ücretleri ve motorlu taşıtlar vergileri (MTV) işliyor. Bu süreçte borçlunun borç tutarına faiz daha çok ekleniyor.” diye konuştu.

 ‘KONYA, PARK KONUSUNDA BİLİNÇSİZ’

Konya’da vatandaşların yasak park konusunda bilinçli olmadığını söyleyen Altay, aracı çekilen bir sürücünün neler yapması gerektiği hakkında bilgi verdi. Altay, “Konya’da insanlar park kurallarına uymuyor. Bu konuda emniyet ekipleri, yasak park yapan araçların ruhsat sahiplerine önce mesaj atılıyor ve anons ediliyor. Araç hala kaldırılmadıysa çekiciyle kaldırılıyor. Belediye ve emniyetin internet sitesinden aracın nereye çekildiği gözüküyor ki zaten Konya’da valilik, Büyükşehir Belediye ve Emniyet Müdürlüğünün almış olduğu kararla Konya ili merkez ilçelerdeki tek yetkili firma Konya Park Limited Şirketi olarak biziz. Ruhsat sahibi, Gülistan Caddesi’ndeki parka gelip cezasını ödeyerek aracını alabilir.” diye konuştu.

’10 YILDIR BEKLEYEN ARAÇLAR VAR’

Özellikle haciz yoluyla çekilen araçların, mahkeme süreçleri dolayısıyla yıllarca otoparkta kaldığını belirten Altay, Konya otoparkında 10 yıldır bekleyen araçların varlığından bahsetti. Altay, “Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün yapmış olduğu uygulamalardaki evrak eksiliğinden dolayı trafikten men edilen, yasak yerlere park etmekten kaynaklı ya da icralık olmuş araçlar otoparklara çekilir. Yasak parktan dolayı çekilen araçlar çoğunlukla cezası ödenerek aynı gün içinde çıkarılıyor. Evrak eksiliği olan araç sahipleri bu eksiklikleri gidererek bazen 1 hafta bazen 6 ay sonra gelip araçlarını alıyor. Haczedilerek çekilen araçlar ise; mahkemeler uzun sürdüğü için yıllarca otoparklarda kalabiliyor. 5,6,10 yıldır burada olan araçlar var.” ifadelerini kullandı.

‘PARK ÜCRETİ, ARAÇ DEĞERİNİ GEÇİYOR’

Otoparklara çekilen araçların neden alınmadığı konusuna açıklık getiren Altay, “Halkımızın  ihmalkarlığı ya da ödeme zorluğundan kaynaklı vatandaş, devlet dairelerine olan 3-5 bin TL’lik borcunu ödemediği için yıllar içinde buradaki otopark ücreti, o fiyatı geçiyor. Özellikle hacizli araçlar uzun yıllar burada kaldığı için yıllar içinde aracın değerinin üstünde park ücreti birikmiş oluyor. Bu da biz otoparkçılar ve vatandaşlar arasında sıkıntıya yol açıyor. Sonradan da aracın değeri düştüğünü düşünerek almak istemiyor.” dedi. Otopark ücretlerinde Adalet Bakanlığının belirlemiş olduğu Yediemin Depoları Yönetmeliği Ücret Tarifesinin uygulandığını söyleyen Altay, “Bu tarifeye göre ilk 6 ay ve ikinci 6 ay için 2 ayrı sistem oluşturuluyor ve yüzde 50 indirimli olarak uygulanıyor.” şeklinde konuştu.

YEDEK PARÇAYA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

6 ay içinde alınmayan haczedilmiş araçların satılabileceği konusuna değinen Altay, “Devlet, otoparka çekilmiş hacizli araçlardan otopark ücretinin çıkarılması adına icraya verip satışa çıkarabileceğini söylüyor, ancak haciz işlemleri çok maliyetli ve uzun işlemler gerektirdiği için bizler de bunu yapamıyoruz. Yıllar sonra mahkeme sonrası aracın ihalesi yapıldığı zaman araç ucuza satılıyor ya da değer kaybından dolayı borçlunun borcu kapanmıyor hem de alacaklı alacağını alamıyor. Bizler de bu konuda sıkıntı yaşıyor ve alacağımız ücreti alamıyoruz.” dedi. Konya’da yıllık otoparklara çekilen araç sayısı hakkında bilgi veren Altay, “Konya’da genelde motor, motosikletler çekiliyor. Yıllık haciz ve icralık olarak otoparka 3 bin araç, yaklaşık 4-5 bin motor geliyor ve motorların yüzde 80’i plakasız olduğu için bağlanıyor. Motorun plakası çıkarılmadığı için de tescil ettirilemeyip burada kalıyor, hurda oluyor. Eskiden yeni ya da eski fark etmeden motor, ezilerek hurda olarak gönderiliyordu. Ancak son dönemde geri dönüşüm belgesi olan firmalara ihale yoluyla motorun şasi numarası işlem görmeden yani motor trafiğe çıkmayacak şekilde bütün parçaları sökülerek satılabiliyor. Yakın zamanda 2 bin 200 motoru böylelikle sattık. Geri dönüşüm olarak satılması bizler için iyi olurken aynı zamanda dışa bağımlı olduğumuz yedek parçadan da insanlar faydalanmış oluyor. Milli servet açısından önemli bir adım atılmış oldu.” ifadelerine yer verdi.

ARAÇLAR İNTERNET ÜZERİNDEN SATILIYOR

İcra nedeniyle satışa çıkarılan araçlara herkesin başvurabileceğini söyleyen Altay, satışların internet üzerinden de yapıldığını duyurdu. Konu hakkında Altay, “Eskiden icrası yapılan araçların satışları, otoparklarda ya da adliyelerin mezat salonlarında yapılıyordu. Belirli grupların bu ihalelere başvurulduğu düşünülüp vatandaş, ‘bize verilmez’ diye düşünüyordu ancak geçen yıl çıkan kanun neticesinde internet üzerinden teklif verilerek farklı illerden de dahil olmak üzere esatis.uyap internet sitesinden araçları görüp alabilirler.” dedi.

25 MİLYON LİRALIK SERVET YATIYOR!

İcralık aracı olan vatandaşların ‘aracım satılır, borcum ödenir’ düşüncesiyle hareket ettiğini belirten Altay, yıllar süren davaların sonunda bekleyerek hasar gören ve eskiyen aracın değer kaybettiğinin altını çizdi. Haczedilmiş araçların, sahipleri tarafından takip edilmesi gerekliliğine vurgu yapan Altay, “Park alanında motor hariç 2bin 500 araba var ve şu an burada en az 25 milyon TL değerinde araç var. Yaklaşık bin tanesi, 6-7 yılın üstünde burada bekliyor ve değer kaybediyor. Gerçekten değerli ve iyi durumda araçlar var ve 2 yıl içinde eskimeye başlayıp yazık oluyor. Sadece Konya’da değil; tüm Türkiye’deki yediemin otoparklarında bu durum böyle.” diyerek bilgi verdi. İcralık aracı olan bazı vatandaşların yasa dışı yollara başvurduğunu söyleyen Altay, “Değerli aracı olup icralık olan bazı vatandaşlar, aracın bütün parçalarını söküp saklıyor ve icralık olan aracını bir yere bırakıp ihbar ediyor. İcra sonunda ihaleye çıkan aracın parçaları eksik olduğundan dolayı çok alıcısı çıkmıyor ve araç sahibi tekrar aracını alıyor. Bu bir gerçek ve bunu yapıyorlar.” dedi.

‘MERKEZE DAHA YAKIN BİR OTOPARK, VATANDAŞLARIN LEHİNE OLUR’

Aynı zamanda otoparkın merkezde olmaması sebebiyle vatandaşların ulaşım konusunda sıkıntı yaşadığını söyleyen Altay, “Merkezde bize küçük bir tahsis edilirse en azından yanlış park yüzünden aracı çekilen vatandaşlar, almak için yol konusunda sıkıntı yaşamazlar. Burası ulaşım konusunda merkeze biraz uzak kaldığı için vatandaşlar zorlanıyor. Bu konuda biz müracaatlarımızı yapmıştık ancak sonuç alamadık. Bu konuda da yetkililerden çözüm bekliyoruz.” şeklinde ifade etti.

‘İHALE SÜRECİNİN HIZLI BİR ŞEKİLDE İŞLEMESİ GEREK’

Araçların oto parka çekilmesinin pek çok nedeninin olabileceğini vurgulayan Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, çekilen araçlara verilen cezalar hakkında konuştu. Acıbadem, “Otopark ücreti ve çekici ücreti, araç teslimatında çekilen otoparka ödenir. Aracın muayenesi yoksa ilkinde uyarı ve cezai işlemle 1 hafta süre verilir. Muayene tamamlanmazsa ikinci kez sorgulamada araç trafikten men edilir ve otoparka kurtarıcı vasıtasıyla çekilir. Trafik cezası, kurtarıcı ve otopark ücretleri ile ödemeler yansıtılır. Diğer türlü araç üzerinde haciz rehin gibi şerhlerden dolayı yakalama var ise trafik kontrolünde ya da TEDES uygulamasında polis ekipleri tarafından yapılan işlemle bu otoparklara araçlar çekilir.” ifadelerine yer verdi. Otoparklardaki araçların fazlalığı hakkında konuşan Acıbadem, “Oto parklarda çok bekleyen araçlar var. Bu araçların bekletilmesini şahsım adına süre çok uzun araçlar milli servet borçlu zaten iflas etmiş ve araç boşu boşuna bekliyor. Araçların otopark ücretleri ve MTV’leri işliyor bu süreçte, borçlunun borç tutarına faiz daha çok ekleniyor. Burada yapılması gereken hızlı ihale süreci ile aracın bir an önce ihaleye çıkması ve otoparkta boşu boşuna bekleyecek aracın tekrar yola çıkıp ihtiyaç sahiplerine hitap etmesi.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim