Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği konut finansmanı müjdesinden sonra inşaat sektörünün içinde bulunduğu hareketli günler hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle dar gelirlilerin alım gücünü biraz daha yerleştireceğiz. Haziran ayı itibarıyla başvuruları başlayacak Aile Destek programı gibi yeni uygulamalarla da insanımızı sahipsiz bırakmıyoruz. İlk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz" dedi.

İnşaat Sektörü Hareketlenecek

Adem Bulut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı konut finansmanı paketlerinin inşaat sektörünü hareketlendireceğini ve konut arzının artacağı yönünde bir etki göstereceğini dile getirdi.Şu andaki en büyük sıkıntının maliyetlerin her geçen gün artması olduğunu dile getiren Bulut ’’Talebin olup arzın karşılanamadığı bu durumda ilk defa ev alacaklara 0,99 faizle kredi imkanı sunulması alıcının elini rahatlatacaktır. Bu konuda da olumlu bir tablo var ama müteahhitlerde satacak ev olmadığı için de durum ne gösterecek bakacağız. Şu anda mütahhitler üretim yapamıyor. Çünkü önümüzü göremiyoruz. İnşaat maliyetini oluşturamazsanız bir handikap oluşur. Haliyle bu durum tüketiciye yansıdığı için problem doğabiliyor” dedi.İnşaat sektöründe artan maliyet fiyatlarından dolayı müteahhitlerin konut yapamadığını bu sebeple oluşan talebi karşılayamadıklarını belirten Bulut açıklanan destek paketlerinin üretimi arttırabileceğini kaydetti.

Fırsatçılar Ortaya Çıkıyor

Açıklanan destek paketlerinin fırsatçıları ortaya çıkardığını kaydeden Adem Bulut bu kişilerin müteahhitlerle birlikte anılmasının doğru olmadığını söyledi. Aynı zamanda balon fiyatlara dikkat çekerek tüketicilerin bu konuda hassas olmaları gerektiğini belirtti. Yaptığı açıklamada bu fırsatçıların her dönem ortaya çıktığını dile getiren Bulut ‘’ “Bu fırsatçıların adının müteahhitlerle birlikte geçmesi doğru değil. Bizler belli bir süre emek vererek üreterek bir inşaat meydana getirip bunları satıyoruz. Bunu da maliyet analizleri, satış analizleri, enflasyon rakamları ve hesaplarla yapıyoruz. Buraya kadar bir sıkıntı yok. Ama bizden alıp yatırımcı olan emlakçı olanların burada fırsatçılıkları var. Bunu en çok etkileyen de internetten satışlar. Bazı konut alım satım sitelerinde asıl fırsatçılığı görebiliyoruz. İster istemez bu fiyatlar daire ve gayrimenkul fiyatlarını etkileyebiliyor. Maalesef bir balon fiyat uygulaması oluşuyor. Bizde bu konularda müteahhitlerin adının geçmesinden rahatsızız. Sonuçta biz emek veriyoruz. Bir inşaatı sıfırdan yapmak çok kolay bir şey değil. Ham bir arsayı işliyoruz. O yüzden de birçok müteahhidimiz işi bırakmak zorunda kaldı. Yeni projelere başlamıyorlar” şeklinde konuştu.

'Dış kaynak akışı bu yıl da tüm hızıyla sürdü' 'Dış kaynak akışı bu yıl da tüm hızıyla sürdü'

Ev almanın tam zamanı

Açıklanan destek paketleriyle birlikte sektörün hareketleneceğini ve talebin karşılanabileceğini dile getiren Bulut konut alacakların bir an önce harekete geçip ev almalarını önerdi. Adem Bulut ‘’ Hem ekonomiye katkı sağlamak hem de konut sahibi olmak isteyenler bir an önce altından dövizden çıkıp evini, arsasını almalı’’ dedi.Başkan Bulut konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilk kez ev alacak olanlara ve sadece birinci el konut almaları durumunda destek verilmesi amacıyla kamudan sistemli bir şekilde istedikleri destek çağrılarının karşılık bulmasından son derece mutlu olduklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilişim