Veraset ve İntikal Vergisi ile alakalı 2023 güncellemeleri yapıldı. Miras kalan kişilerin ödeyecekleri ve muaf olacaklar vergi miktarları belli oldu. Türkiye’de uygulanan vergi sistemi gereği anne, baba veya bir başkasından kendilerine miras kalanların ödeyecekleri, muaf olacakları vergi tutarları ve oranları belirlendi. 2023 yılında miras işlemi yapacak olan kişilerin ödeyecekleri vergi tutarları ve istisnaları açıklandı. Miras bırakılan gayrimenkullerin değerleri belirli bir tutara kadar olanlara ise vergi muafiyeti uygulanacak. Kerem Nükte Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Aksay bu karar ile ilgili bazı bilgileri derleyerek sizlerle paylaştı.

 MİRAS VE İNTİKAL VERGİSİ İSTİSNA TUTARLARI!

 2022 yılında kendilerine gayrimenkul mirası kalan mirasçılar belirli bir değere kadar vergi ödemediklerini ifade eden Aksay, “Mirasçıların kendilerine isabet eden varlıkların değeri 455.635 TL’yi aşmaması durumunda 2022 yılında herhangi bir vergi ödemiyorlardı. Bu istisna tutarı 2023 yılında 1 Milyon 15 Bin 747 TL’ye çıkarıldı. Miras kalan gayrimenkullerin değerleri bu tutarı aşmıyorsa 2023 yılında vergi ödeme yükümlülüğü doğmayacak. Ayrıca ölen kişinin çocukları yoksa eşe mirasla geçen gayrimenkullerin için uygulanacak istisna tutarı da 2 Milyon 32 Bin 742 TL olacak. Miras yoluyla gayrimenkul varlığı edinecek olanların istisna tutarının üzerindeki varlıklar için ödeyecekleri vergi oranları da belli oldu. Buna göre ilk 1,1 Milyon TL için yüzde 1, sonra gelen 2,6 Milyon TL için yüzde 3, sonra gelen 5,5 Milyon TL için yüzde 5, sonra gelen 10,9 Milyon TL için yüzde 7 ve matrahın 20,1 Milyon TL’yi aşan kısmı için yüzde 10 vergi ödenmesi gerekiyor” dedi.

‘BEYANNAME VERİRKEN DİKKAT’

Beyanname verirken dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu kaydeden Aksay, “Miras bırakanın ölüm tarihinden itibaren 4 ay içerisinde mirasçıların beyanname verme şartı bulunuyor. Eğer ölüm Türkiye’de olmamışsa veya mirasçılar Türkiye’de ikamet etmiyorsa bu sürede bazı değişiklikler yapılabiliyor. Miras bırakanın bırakmış olduğu miras istisna tutarlarının altındaki değerlerde olsa dahi beyanname verme zorunluluğu bulunuyor. Bu beyanname verildikten sonra eğer vergi tahakkuk ederse bu ödemeler 3 yılda ve 6 taksitte yapılabiliyor” diye konuştu.

‘MİRASTA NE KADAR TAPU HARCI ÖDENİR’

Aksay sözlerini şöyle tamamladı, “Mirasçılar için tapu harcı ödemelerinin ne kadar olacağı da merak ediliyor. Mirasçılara gayrimenkuller ilk olarak intikal edecekleri sırada herhangi bir tapu harcı ödemesi yapılmıyor. Ancak mirasçılar kendilerine intikal eden gayrimenkuller için kendi aralarında miras taksimatı yaparlarsa o zaman yüzde 2,277 oranında tapu harcı ödemek zorunda kalıyorlar. Miras kalan gayrimenkul satılırsa yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcı olmak üzere yüzde 4 tapu harcı ödemesi yapılır. Gayrimenkul bağışlanırsa bunun için de ödenmesi gereken tapu harcı yüzde 6,831 oluyor” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim